Utenlandske spillselskap brukte i alt 742 millioner bruttokroner på reklame i perioden august 2015 til august 2016. Dette er en vekst på over 20 prosent om en sammenligner med tilsvarende tall fra ACNielsens reklamestatistikk for 2014 og 2015.

Norske spillselskap brukte til sammenligning 195 millioner bruttokroner på reklame i perioden(samlet for norske og utenlandske kanaler.

Annonseringen fra de internasjonale pengespillselskapene utgjør snaue 80 prosent av alle reklamekroner fra pengespill, mens norske spillselskaper med Norsk Tipping i spissen står for resten . 

Det er Medietilsynet som har hentet ut tallene og gjort sammenstillingen.

- Det er viktig å understreke at dette er bruttotall, men utviklingen er sammenlignbar med de to foregående årene, sier seniorrådgiver i Medietilsynet Linda M. Andersen. 

Markedet for ulovlig pengespillreklame har dermed økt fra 423 millioner i 2014, til 609 millioner kroner i 2015 og til 742 millioner i 2016. Ser en på veksten i snitt per selskap er den på drøye åtte prosent. Årsaken til den kraftige veksten siste 12 måneder skyldes at det er blitt flere spillselskaper på markedet som alle annonserer kraftig det være seg aktører som Betsson, Unibet og Bet24 for å nevne noen av de største. 

- Bryter med norsk lov
Flere av selskapene benytter seg ofte av kjendiser eller såkalte spillambassadører når de skal profilere seg på utenlandske tv-kanaler som retter sendingene mote et norske publikum. Noen de mest kjente er John Carew, Tone Damli og tidligere har også John Arne Riise figurert i disse reklamefilmene.

Les også; Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame

 Reklamefilmene viser på Discovery og MTG som begge har sender fra London med kanaler som Max og TV3 og Viasat 4. Ifølge Medietilsynet er dette reklame som i henhold til norsk lov ville vært ulovlig.

- Etter norsk regelverk kreves det en tillatelse for å markedsføre pengespill. Flere tv-kanaler som sender til Norge fra utlandet har pengespillreklame for spillselskaper det ikke er gitt tillatelse for, slik som Betsson, Unibet og Folkeautomaten, sier hun.

Nylig kunne Medietilsynet også legge frem en undersøkelse som viste at kanaler som sender fra utlandet til Norge, sender mye av denne reklame på dagtid. Det er brudd på en større bransjeavtale mellom spillselskapene i Storbritannia om ikke å sende denne reklame på tv før etter klokken 21.00 på kvelden.

Les også: Vil stanse pengespill-reklame på dagtid

- Store deler av pengespillreklame blir sendt på dagtid og det strider mot britiske bransjeregler, sier Andersen.

Ny spillpolitikk varslet
Medietilsynet har tatt kontakt med den britiske mediemyndigheten Ofcom. I brevet bes Ofcom arbeide for at disse tv-kanalene respekterer de bransjefastsatte sendetidsreglene i sendinger som rettes ut av landet.

- Har dere hørt noe fra Ofcom?

- Vi har ikke fått noe svar fra Ofcom og avventer en tilbakemelding her. Vi ber i brevet om at de britiske bransjereglene for sendinger som retter seg ut av landet og mot det norske publikummet følges, sier Andersen.

Det er også en større stortingsmelding om spillpolitikken i Norge og regjeringen vil adressere denne problematikken i meldingen. 

Les også. - Spillreklame fra utlandet er den største utfordringen

Statssekretær Bård Folke Fredriksen har tidligere uttalt til Kampanje at «kulturdepartementet tar sikte på å gjennomføre en grundig og prinsipiell gjennomgang av dagens regelverk for pengespill og lotterier»

- Vi vil se på behovet for endringer. Dette gjelder også markedsføringsforbudet. Hvis det viser seg at det er behov for å styrke lovhjemlene eller Lotteritilsynets virkemiddelapparat for å redusere omfanget av reklame for spill uten tillatelse i Norge, så vil vi drøfte potensielle forslag til endringer i meldingen, sa Folke Fredriksen tidligere i år. 

Også Lotteritilsynet har varslet at de vil slå ned på kjendiser og byråer som markedsfører utenlandske spillselskaper i strid med norsk lov og markedsføringsloven spesielt. 

Les også. Her er byråene som får gult kort for å jobbe med spillgigantene (abo)