Peter Alling skriver i en kommentar, publisert på Kampanje.com fredag 16. desember 2016, at Medietilsynet jukser med tall. Alling er Public Affair Manager i Kindred Group, som står bak spillselskapene Unibet og Maria.com.

Bakgrunnen for Allings utspill er en rapport om utviklingen i markedet for pengespillreklame på tv som Medietilsynet publiserte i forrige uke. Når Medietilsynet blir beskyldt for å jukse med tall, tar vi dette på alvor. Det fremkommer imidlertid litt ut i kommentaren at kritikken egentlig retter seg mot hvorfor tilsynet ikke har laget en rapport som favner totalmarkedet for pengespillreklame. Alling nevner at blant annet reklame på nett, dags- og ukepressen, mobil, sosiale medier og til og med utendørsreklame burde vært tatt med.

Det er en enkel forklaring hvorfor undersøkelsen kun omfatter tv-markedet. Dette skyldes verken et ønske om juks eller å drive med tallsjonglering. Årsaken er det enkle faktum at Medietilsynet har ansvaret for kringkasting når det gjelder reklamebestemmelser, og har naturlig nok derfor fokusert undersøkelsen på tv-kanalene. I nyhetsmeldingen og i selve undersøkelsen er det uttrykkelig presisert at tallene kun referer seg til pengespillreklame sendt av de viktigste tv-kanalene som er tilgjengelige for norske seere. Det burde derfor være tilstrekkelig klart for leseren hva tallene illustrerer.

Det er Lotteritilsynet som fører tilsyn med det generelle markedsføringsforbudet i pengespillovgivningen. Medietilsynet fører altså ikke tilsyn med reklamebestemmelser verken i dags- eller ukepresse, på kino, utendørsreklame eller på andre plattformer som ikke omfattes av kringkastingsloven.