Navn: Ruben Søgaard

Alder: 42 år

Stilling: Kommersiell direktør i Finn.

Aktuell: Har akkurat forlatt Mediacom for sin nye jobb i Finn.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Hos oss er tradisjonen ribbe og for oss er det naturlig med en alkoholfri ramme rundt en feiring der barna har en sentral plass.

- Nå har du vel startet i den nye jobben i Finn – blir alle årets julegaver kjøpt i eget univers?

- Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med julehandelen enda, så jeg skal ikke utelukke noe. Vi lanserte nylig Finn shopping hvor vi har samlet flere norske nettbutikker på ett sted, så nå er det enda større muligheter for å benytte Finn i julehandelen.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- At ærlighet varer lengst.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Jeg gruer meg sjelden, men basert på hva Trump har sagt og gjort, er det lett å svare på at jeg ikke gleder meg. De siste åtte årene har USA hatt en president med imponerende talegaver, verdier og intellekt – og han er nå mer populær enn han har vært på syv år. Det er tankevekkende at et land med så mye flinke folk og så store ressurser ender opp med å velge som de gjorde.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer – i rangert rekkefølge?

- Den mektigste er uten tvil brukeren, ettersom hele bransjen konstant forsøker å tilpasse seg endrede brukervaner. Linda Hofstad Helleland har åpenbart stor innflytelse på mange områder og så får jeg passe på å nevne at Rolv Erik Ryssdal leder nesten 7000 Schibsted-ansatte i 30 land, noe som gir oss en enorm kraft i hjemmemarkedet Norge.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Det synes jeg er et vanskelig spørsmål. I seg selv er det ikke noe nytt at folk lyver, men med Facebook kan løgnen få en enorm fart. Facebook lever av at både brukere og annonsører synes at det er et bra sted å være, så jeg vil tro at det jobbes febrilsk i California på dette området. For oss som lever av en trygg og attraktiv kontekst rundt kommersielle budskap, er det bare fint at de strever litt der borte.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet?

- Jeg er godt fornøyd med Oslo Taxi og bruker stadig appen deres.

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- Det finnes ikke nok reklamekroner til å dekke det vi ønsker oss av bredde og dybde på innholdssiden, så det er godt å se at vi i økende grad klarer løse ut betalingsviljen for innhold hos brukerne. Når det er sagt, tror jeg begrepet «annonser» er begrensende for hvordan medier og markedsførere kommer til å samarbeide kommersielt. Vi kommer til å se mye innovasjon på dette området fremover! Og en viktig statsstøtte ville vært å skape balanse i skatteleggingen av nasjonale og globale konkurrenter i det norske reklamemarkedet. Det er jo et paradoks at Jan Grønbech betalte mer skatt enn Google i Norge i fjor…

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Jeg har lyst til å applaudere de unge talentene som velger vår bransje på tross av urolige tider. Det er utrolig inspirerende å se nysgjerrige, lærevillige og ambisiøse folk uten lang erfaring som vokser med oppgavene, bringer inn nye perspektiver, tar ansvar og står på.

Se video der Ruben Søgaard oppsummerer 2016: