Vinmonopolet har som målsetning å fremstå som Norges mest ansvarlige salgskanal. Nå er de klare med en ny reklamefilm som skal begrense langing blant ungdom.

Bak filmen står reklamebyrået Try, med kreatørene Eirik Sørensen og Finn Knudsen. Einar Film står for produksjonen, mens Aksel Hennie har tatt regien.

- Utfordringen er at målgruppen vi snakker til er i en fase av livet hvor mange føler seg litt udødelig. Dette setter krav til kommunikasjonen, og målsetningen med kampanjen er å endre holdning og adferd hos målgruppen slik at de i større grad tenker over konsekvensene alkoholinntaket for mindreårige kan medføre, skriver teamet i Try.

Målgruppen for den nye filmen er ungdom mellom 18 og 25 år, som er voksne nok til å kjøpe alkohol til mindreårige venner og slektninger.

- En undersøkelse vi har gjort viser at mange kjøper alkohol til mindreårige og halvparten sier at det er vanskelig å si nei. Denne kampanjen har som mål å gjøre det vanskelig å si ja til å kjøpe alkohol til mindreårige, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Kampanje.

Se filmen her (saken fortsetter under):


Kommunikasjonsdirektøren sier filmen skal gi «en guffen følelse»

- Må man ta i bruk sterkere virkemidler hver gang man går i gang med en slik kampanje?

- Nei, det tenker jeg ikke. Vi bruker ulike midler i kampanjene våre. Sist gang vi hadde en kampanje mot samme målgruppe var budskapet rettet mot de som kjøper alkohol, at det er ulovlig, mens vi nå vinkler på de det blir kjøpt til og hva som faktisk kan skje. I denne filmen ser vi ikke hva som har skjedd - har han vært ute og svømt, har han druknet, har det skjedd noe med sykkelen - men vi ser at det er noe som har skjedd, sier Lorentzen.

- Og det er faktisk dette som skjer. Dette er virkeligheten, legger han til.

- Vet dere at denne typen kampanjer har effekt?

- Vi har målt dette over tid. Da vi for eksempel rettet kampanjen mot tenåringsforeldre i 2006, sa hver femte forelder at de kjøpte alkohol til egne barn. Det har gått ned. Derfor retter vi oppmerksomheten mot der problemet er størst, altså vennegjengen.