Kristoffer Joners kritikk av innvandrings- og intergreringsminister Sylvi Listhaug på Facebook skapte bølger mandag kveld. Hans oppfordring til folk om å donere penger til Norsk organisasjon for Asylsøkere er blitt hørt. I løpet av morgenen har det tikket inn 2,6 millioner kroner inn på NOAS sin konto.

Nå viser det seg at det er NOAS og reklamebyrået Anorak som står bak Joners Facebook-oppdatering om Listhaug. Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, kunne røpe det på NRK Kulturnytt i dag. Torgeir Vierdal, leder i Anorak, er kompis med Kristoffer Joner, skriver NRK.no.

Det har fått flere til å gi uttrykk for at de føler seg lurt. VG har snakket med Listhaug, som sier at hun har forstår at folk reagerer.

- Jeg har stor forståelse hvis noen føler seg lurt: Dette er fremstilt som en reaksjon fra en enkeltperson, og så er det regissert av et reklamebyrå, sier Listhaug til VG.

Det har ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Anorak.

Les også: Anorak står bak Joners angrep på Sylvi Listhaug

Tror ikke folk føler seg lurt
Men generalsekretør i NOAS, Ann-Magrit Austenå, sier at det ikke har kommet henvendelser fra lurte givere direkte til dem.

- Jeg har ikke fått henvendelser fra noen som føler seg lurt, sier hun til Kampanje.

Austenå mener det gir grunn til å tro at de som reagerer sterkest ikke har donert til kampanjen.

- Reaksjonene vi får tyder på det, sier hun.

- Burde dere gått ut med dette i går?

- Nei, jeg kan ikke helt se det. Vi har svart på alle spørsmål vi har fått fortløpende. I går dreide spørsmålene om hvorfor så mange reagerer på dette, og så kom spørsmålet om hvordan ideen oppstod i dag.

- Er du redd for at budskapet skal forsvinne i støyen nå?

- Jeg håper ikke det, fordi det er helt opplagt at det Joner har tatt opp berører mange. Det er reaksjonene vi får helt tydelige på. Mange ønsker at vi skal ha en annen samtale om asylsøkere og flyktninger enn det Sylvi Listhaug legger opp til. Det er det som er det viktige for oss.

Fikk ideen i helgen
Dette er første gang NOAS jobber med Anorak.

- De sa seg villige til å gjøre noe gratis for oss. Utgangspunktet var en julekampanje, men lederen av Anorak er en kompis av Kristoffer Joner, og da oppstod denne helt andre situasjonen der Kristoffer ønsket å gå ut og markere noe om måten Sylvi Listhaug snakker om veldig alvorlige ting, sier Austenå.

- Når kom denne ideen på bordet?

- Det var i helgen. Vi ble kontaktet og måtte bekrefte at vi ville være et formål for en slik Facebook-kampanje, og det ønsket vi å være. Da sjekket Joner med oss at det han skrev om NOAS og rettshjelp var riktig.