Noen av landets heteste sponsorobjekter finner man innen idrett. Der topper Therese Johaug (1), Petter Northug (2) og Ole Einar Bjørndalen (3) lista over Norges mest attraktive idrettsutøvere. Det kommer frem i en fersk undersøkelse av Sponsor Insight. Men hva med vårt VM-håp i sjakk, Magnus Carlsen?

Tallene til Sponsor Insight som Kampanje har fått tilgang til, viser at Magnus Carlsen kun er å finne på en 18. plass, om man tar med alle de fire faktorene som er lagt til grunn for undersøkelsen; kjennskap, omdømme, attraktivitet og mediedekning. 

- Grunnen til at Magnus Carlsen ikke skårer så godt er at Carlsen ikke er så attraktiv for mediene. Det høres kanskje litt rart ut i dag, med den massive dekningen av sjakk-VM, men resten av året er ikke Carlsen like synlig og for sponsorene er det viktig at sponsorobjektet er synlig i mediene og attraktiv for redaksjonene, sier daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen.

- Troverdig og seriøs
Carlsen spiller i kveld sin siste VM-kamp dersom han vinner/taper mot motstanderen, Sergej Karjakin. Det har vært en berg- og dalbane av følelser og prestasjoner fra regjerende mester Magnus Carlsen. Dramatikken toppet seg da nordmannen, tydelig opprørt etter tapet for russiske Karajkin stormet vekk fra både pressesonen, så vel som pressekonferansen etter oppgjøret han tapte mot Karjakin.

- Carlsen er et bra sponsor-case, og med unntak av den ene tåpeligheten da han avbrøt pressekonferansen, gjør han det bra. Han er troverdig og seriøs. Utfordringen er at mediene ikke følger sporten like nøye gjennom hele året annet enn når det er VM. Da mister mediene interessen og det er perioder hvor vi glemmer Carlsen litt, sier Arntsen.

Slår Northug på omdømme
Tar en derfor ut mediedekningen, gjør Carlsen et kjempebyks på listen til Sponsor Insight. For første gang har Sponsor Insight laget en undersøkelse som sier noe om hvor stor påvirkningskraft sponsorbjektet har, en såkalt «influencer-skåre». Carlsen klatrer fra sin 18. plass på totalskåren til en 8. plass. Det gjør at han eksempelvis klatrer forbi en utøver som Northug som faller fra sin 2. plass til 14. plass.

- Tar en vekk medieskåren, faller Northug kraftig. Det viser at folk ikke har så godt inntrykk av Petter Northug. Men mediene elsker ham og det gir ham mye synlighet gjennom året. Men for et selskap som vil løfte omdømmet sitt, er kanskje ikke Northug det beste sponsorobjektet. Der er Carlsen bedre, sier Arntsen.

- Hva skjer hvis han taper VM-tittelen?

- Da tror jeg han vil falle på listen vår neste år. Taper han, vil han ikke bli like attraktiv for sponsorene som gjerne vil være knytta til de som er nummer én.

Saken fortsetter etter bildet.

Klar med rapport:

Vegard Arntsen er daglig leder i Sponsor Insight og står bak den nye og utvidede sponsorrapporten som måler attraktiviteten til norske sponsorobjekter.

- Idrett slår bloggere
Tidligere har Sponsor Insight kun laget en ren popularitetsliste som går på hvem vi nordmenn liker aller best. I år kommer det altså frem hvilke utøvere vi har et mer negativt inntrykk av.

Arntsen sier influencer-begrepet er valgt for å si noe om hva slags innflytelse sponsorobjektet har.

- Det er mange der ute som har innflytelse på oss - det være seg politikere, bloggere og utøvere. Men influencer-begrepet har jo først og fremst vært knyttet til bloggere. Vi håper å kunne utøve undersøkelsen vår til også å fange opp andre samfunnsgrupper og personer, sier han.

- Hvordan tror du våre idrettsutøvere vil klare seg målt opp mot våre mest profilerte bloggere?

- Jeg tror de står seg veldig bra. Det blir foreløpig bare gjetning fra min side, men når det gjelder idrettsheltene våre, så er de jo nasjonale kjæledegger. Bloggerne har vi nok et litt mer svart-hvitt inntrykk av og mange har nok et litt mer negativt av ordet blogging, sier han. 

Her ser du listen over de ti mest attraktive idrettsutvørne i sponsorsammenheng: 

Nr:

Navn:

Attraktivitet:

1.

Therese Johaug

80,1

2. 

Petter Northug

79,0

3.

Ole Einar Bjørndalen

75,5

4.

Aksel Lund Svindal

74,3

5.

Marit Bjørgen

74,1

6.

Martin Johnsrud Sundby

71,1

7.

Kjetil Jansrud

69,6

8.

Alexander Kristoff

68,4

9.

Ingvild Flugstad Østberg

67,8

10.

Edvald Boasson Hagen

67,7