Denne uken sendte Gresvigs sportskjede G-Max Sport ut en fersk kundeavis både som innstikk i Aftenposten og som DM i postkassen. På forsiden står det oppstilt en familie på fire, mennene godt påkledd med slalåmsko på beina, jentene er kledd i skjørt og pensko. Kvinnen i familien poserer med langrennsski, men er med pumpsene på bena ikke like klar for skiløypa som mannen.

Leder i organisasjonen Press, Karoline Steen Nylander, sier det er synd G-sport spiller på gamle kjønnsroller.

- Jeg synes det er synd at G-Sport velger å bygge opp under gamle kjønnsroller ved å vise at mannen er den som skal gjøre noe aktivt, og kvinner skal være statiske og dekorative. Hva har egentlig pumps å gjøre med vinterklær og skiutstyr, spør hun.

- Gamle kjønnsroller
Press er Redd Barnas ungdomsorganisasjon, som jobber for barns rettigheter og med å sette søkelys på reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer. Organisasjonen deler også årlig ut prisen «Årets Gullbarbie» - til «noen som skaper større press blant barn og unge»

- Bør det være sånn i 2016 at kvinner selger langrennsski i pumps, og menn slalåmski med slalåmstøvler?

- Det er synd at vi ikke har kommet lengre enn at det er helt okei med slike reklamer. Mange vil kanskje tenke at dette ikke er noe man burde reagere på, noe som bare bekrefter hvor vant vi er med at gamle kjønnsroller framstilles i mediebildet.

Steen Nylander mener G-Sport bør ta selvkritikk.

- Alle reklame- og medieaktører kan bli bedre til å bruke et mangfold av modeller og uttrykk. G-Sport har også et ansvar for å ikke framstille de samme kjønnsrollene. Dette er kanskje ikke den mest ekstreme reklamen, men ett av over 5000 reklamebudskap man møter hver dag. Når mange av budskapene gir deg samme inntrykk, så bør hver enkelt aktør ta sin del av skylda.

Leder av Press:

Karoline Steen Nylander er leder i Press, som er Redd Barnas ungdomsorganisasjon. Foto: Andris Søndrol Visda

PR-leder: - Dette bør publikum tåle
Bente Kvam Kristoffersen, daglig leder i Trigger, mener forsiden er uproblematisk.

- Jeg har ikke noen problemer med denne forsiden. Jeg oppfatter bildet som en typisk julekveld-setting der de ulike familiemedlemmene prøver gavene de har fått på selveste julekvelden. Kvinnen på bildet har rett og slett tatt på seg Kari Traa ullgenseren utenpå julekjolen, og mannen i huset har prøvd skiutstyret utenpå dressen.

- Man kan selvsagt problematisere rundt at pumpsene er røde og skjørtet for kort med for mye bar hud men jeg synes ikke dette er noe å henge seg negativt opp i.  

- Bør G-sport ta selvkritikk?

- Nei, jeg tenker at dette bør publikum tåle. 

- Vi stiller oss undrende til saken
Kyrre Ufert Lømo, markedsdirektør i Gresvig, forklarer tanken bak konseptet;

- Bildet skal illustrere hvordan en aktiv familie på fire kan se ut på selve julekvelden etter at de har åpnet gavene de fikk. Fra vår side er dette kun gjort med den intensjon at vi ønsket å vise alle familiemedlemmene med noen av gavene de fikk på julekvelden på seg, samtidig som de fortsatt har festklærne på. 

- Pappaen er festkledd på overkroppen (rosa slips, skjorte og dressjakke), mens han er alpinklar på resten av kroppen. Mammaen, er helt uten diskriminerende hensikt, kledd motsatt av pappaen med skjørt og pensko samt ullundertøy, lue, solbriller og med langrennski og tilhørende staver.

Lømo sier G-sport stiller seg undrende til kritikken.

- Vi stiller oss litt undrende til denne saken, da kommentaren baserer seg morens røde sko, og ikke festklærne til de andre familiemedlemmene, som eventuelt fars rosa slips. Det kan virke som saken bygger på en misforståelse av ett enkelt element i bildet, og ikke fanger opp hensikten - som er jul- og festklær med prøving av gavene man fikk. Fokus er på morens sko og ikke de øvrige elementene som tilhører henne og de øvrige familiemedlemmene.

Han utdyper:

- Alle som leser våre kundeaviser vil se at de inneholder mange aktive kvinner som holder på med ulike former for sport. Det å inspirere og motivere til en aktiv livstil er vår intensjon og vi beklager dersom dette bildets dobbelbetydning mellom julekveld og gavene man fikk, ikke kom tydelig nok frem.

Dette er G-sports julekundeavis.