Jakten på den bedriften som gjorde den aller beste markedsføringsjobben i år, er i gang. En jury på ti personer skal på nyåret vurdere hvem som har gjort seg fortjent til tittelen «Årets Markedsfører 2016». Kåringen arrangeres av Markedsforbundet, Markedsføringsforeningen Oslo, Handelshøyskolen BI og Kampanje.

I fjor var det DNB med sitt Vipps-case som overbeviste juryen, og i 2014 var det Storebrand som gikk av med seieren. I år er fokuset noe endret, blant annet fordi det er flere jurymedlemmer med bakgrunn fra startup miljøer.

Les mer: DNB er årets markedsfører for tredje gang

Årets juryleder er MFOs styreleder Marianne Otterdahl Møller, mens det faglige ansvaret ligger på instituttleder Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI. Resten av juryen består av; gründer av Mesh-grunnlegger Anders Mjåset, markedssjef Mats André Kristiansen i Kolonial.no, daglig leder Lauga Oskarsdottir i Startup Lab, rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania, byråleder Erik Heisholt i Heisholt.as, administrerende direktør Peder Mittet i mediebyrået Starcom, markedsdirektør Aina Lunde i DNB (representerer fjorårets vinner) og journalist Hilde Nyman i Kampanje.

- Jeg har tro på at flere av de som sitter her på Mesh kanskje ser annerledes på ting enn andre, og håper og tror at en del startups har gode caser, sier juryleder Marianne Otterdahl Møller til Kampanje.

Som eksempel på virksomheter som har klart å etablere seg med relativt små midler, nevner hun suksess-startupen Kahoot, som er et nettbasert quiz-verktøy.

- Foran årets juryprosess ser vi etter helheten og de gode markedsstrategiene. Vi vil ha debatt, temperatur og diskusjon! Heller det enn at det går knirkefritt, sier Møller.

Saken fortsetter etter bildet.

Skal finne vinner:

Her er juryen som skal finne den virksomheten som var Norges beste på markedsføring i år. Fra v: Hilde Nyman (Kampanje), Bendik Samuelsen (BI), PEder MIttet (Starcom), Trond Blindheim (Høyskolen Kristiania), Marianne Otterdahl Møller (MFO), Lauga Oskarsdottir (Startup Lab), Mats André Kristiansen (Kolonial.no), Anders Mjåset (Mesh) og Erik Heisholt (Heisholt.as). Foto: Christoffer Krook

Blindheim: - Det bør være debatt
Og en som virkelig vil prøve å skape temperatur i juryrommet, er Trond Blindheim. Dette er første gang han er med i juryen og han proklamerer at han ikke vil gå av veien for å fremme kontroversielle kandidater.  

- Priser som dette bidrar til større engasjement. Og det bør være en opphetet debatt og meninger knyttet til prisene. Jeg håper vi kan klare å skape en debatt om markedsføring, håper vi kan få lokket frivillige organisasjoner og non-profit til å delta, sier han.

- Har du noen favoritter som du gjerne skulle sett var med?

- Jeg vet i alle fall hvem jeg IKKE har som favoritter; Fotballforbundet og skiforbundet. Hadde det vært mulig å nominere enkeltpersoner, kunne for eksempel Kjetil Rollness vært fremmet som en fantastisk markedsfører. Han har 6-7 konserter hvert år og resten av året skaper han debatt og markedsfører seg selv. Også nettsteder som Dokument.no gjør faktisk også en markedsføringsjobb, men det er klart at det ville vært kontroversielt om de hadde fått pris som Årets Markedsfører, innrømmer Blindheim.

Ser etter lekenhet
Gründer av United Influencers, Lauga Oskarsdottir har nylig startet i ny jobb som daglig leder av StartUp Lab. Hun brenner for start-ups og små bedrifter der markedsføringsbrudsjettene er begrensede.

- Jeg vil se etter en kandidat som nailer helheten. De må være dyktige til å fortelle sine historier og klare å få med seg kundene og opinionsledere på en genuin måte. En som klarer å lage innhold som folk gidder å bruke tiden på. Man konkurrerer jo med tid brukt på venner og alt annet som tar tid. En som kontinuerlig klarer å lage innhold både gjennom daglig bruk og det å klare å være konsekvent i alle kanaler på kryss og tvers. De bør ha en lekenhet i dialogen – det blir viktigere og viktigere. De må heller ikke ta seg selv så høytidelig, mener hun.

- Kan startups konkurrere med de store, etablerte markedsførerne?

- Timingen for å få med bredden er god. Startups er nok mer lekne enn etablerte bedrifter – det vil jeg påstå. Feedbacken fra kunder er at startups får det inn med morsmelka. Det finnes selskaper som kan være gode kandidater, men som kanskje har et uferdig produkt. Da kan de bruke en slik pris til å utvikle dette videre, mener Oskarsdottir.

Her kan du se intervju med Marianne Otterdahl Møller, som er juryleder i årets jury og også styreleder i Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO).

Artikkelen fortsetter under filmen.


- Må flytte varer

Faglig leder Bendik Samuelsen ser at årets jurysammensetning nok vil føre til mer fokus på innovasjon og nyskaping.

- Men det må fremdeles være kreativitet som utløser business. Markedsføringen skal bidra til at virksomheten når sine mål. Alle kan gjøre noe morsomt, men markedsføringen må flytte varer - slik at bedriften kan overleve. God markedsføring er det som gjør at man får til vekst i en konkurranse-situasjon, sier han.

Samuelsen mener det bør være større fokus på markedsføringens sosiale ansvar og evnen til å påvirke.

- Jeg tror kommersiell markedsføring kan la seg inspirere til å se hvordan vi kan skape generell samfunnsnytte. For eksempel gjennom å bruke markedsføringen til å påvirke folks helse, spisevaner og å få folk til å ta de rette valgene. Når markedsføringen kan se sin rolle her, har vi gått et kvantesteg mot å se hvor viktig markedsføring er, mener han.

Fristen for å melde seg som kandidat er i februar. For mer info om kriterier og deltakelse, se hjemmesiden til MFO.

Kampanje gjør oppmerksom på at artikkelforfatteren sitter i juryen.