I går skrev skuespiller Kristoffer Joner sitt første innlegg på Facebook. I innlegget går Joner hardt ut mot innvandringsminister Sylvi Listhaug og oppfordrer folk til å donere penger til NOAS - Norsk organisasjon for asylsøkere. 

Innlegget har fått massiv oppmerksomhet, og medieoppmerksomheten nådde nye høyder da det kom frem at byrået Anorak har hjulpet Joner med kampanjen.

Les mer: Anorak står bak Joners angrep på Sylvi Listhaug

Det har fått flere til å gi uttrykk for at de føler seg lurt. VG har snakket med Listhaug, som sier at hun har forstår at folk reagerer.

- Jeg har stor forståelse hvis noen føler seg lurt: Dette er fremstilt som en reaksjon fra en enkeltperson, og så er det regissert av et reklamebyrå, sier Listhaug til VG.

- Ble skuffet
BI-professor Peggy Brønn mener folk har god grunn til å føle seg lurt.

- Ut fra Joners Facebook-post ser det ut som om han vil ta dette som en personlig sak. Han vant på Facebook i går, men saken tar en ny vending når man finner ut at et byrå står bak. Først tenkte jeg «wow, så bra!», så ble jeg skuffet, sier hun til Kampanje.

- Dette er som «Stopp bryllupet» (Plan Norge-kampanje laget av Trigger, red.anm) om igjen. Jeg blir litt gal når det skjer. Folk blir lurt, de trodde det var en hjertesak som kom fra Joner personlig, så er det rett og slett løgn.

- Kan det ikke være en hjertesak for Joner selv om han har fått hjelp til utforming av kampanjen?

- Det store nøkkelspørsmålet er hvem som startet det. Var det Joner, som personlig brenner for dette, som gikk til reklamebyrået eller var det motsatt? Om det var Joner som tenkte han ville starte en kampanje mot Listhaug og politikken hennes og gikk til vennen (Torgeir Vierdal, byråleder i Anorak, red.anm), som kan noe om dette, for å få hjelp, så er det greit. Om det var motsatt, at det var byrået som henvendte seg til Joner, blir det verre, sier Brønn.

Saken fortsetter etter bildet.

Kritisk: - Jeg blir litt gal når dette skjer, sier Peggy Brønn, som mener saken tar en annen vending når et byrå står bak budskapet. Foto: BI.

Etterlyser Joner
Hun mener ballen nå ligger på Kristoffer Joners banehalvdel.

- Om det var Joners idé, har han nå en jobb med å overbevise folk som føler seg lurt.

Også Trigger-sjef Preben Carlsen etterlyser skuespilleren i debatten som har oppstått.

- Jeg håper at Kristoffer Joner kommer på banen og forsvarer sitt standpunkt. Da viser han ekte engasjement og viser at det ikke er reklamebyrået som skal ta debatten. Jeg håper han flagger perspektivet sitt, sier Carlsen til Kampanje.

- Strålende av Anorak
Han er imidlertid ikke like skeptisk til fremgangsmåten Joner, NOAS og Anorak har benyttet seg av.

- Jeg synes det er positivt når reklame- og kommunikasjonsmiljøer tar standpunkt og engasjerer seg i samfunnsspørsmål, hvilket Anorak har gjort på en strålende måte i denne sammenhengen. Det er opplagt at Joner ikke har vært i stand til å sette opp donasjonsløsningen og lage den visuelle kommunikasjonen selv. Det vil jeg tro de aller fleste forstår. Man er også veldig tydelig på at det er en relasjon mellom Joner og NOAS. Jeg skjønte umiddelbart at det var et byrå med i bildet og både, likte, delte og donerte, og jeg kommer ikke til å be om å få penger tilbake, sier Carlsen.

- Det blir fort hysteri når PR- og reklamebyråer er involvert i saker som handler om samfunn og politikk. Hvorfor det?

- Det er en altfor dårlig tradisjon for åpenhet i vår bransje. Jeg tror med fordel det kan komme tydelig hvem som har vært involvert i ulike typer oppdrag, også fra byråsiden, fordi vi spiller en betydningsfull rolle. At ulike aktører jobber sammen med byråer for å skape en endring, kan ikke komme som en overraskelse.

- Jeg tror også mediene har sin rolle. De skal være kritiske til påvirkningsfaktorer og -miljøer, hvilket reklame- og kommunikasjonsbransjen er. Det ligger til grunn for alle overskriftene.

Saken fortsetter etter bildet.

Positiv: Preben Carlsen har både likt, delt og donert, og vil ikke ha pengene tilbake. Foto: Frida Marie Grande.

- Lureri er lureri
I en redegjørelse som er gjort tilgjengelig på Noas’ sine sider skriver Torgeir Vierdal i Anorak både om hva byrået har gjort i saken om Kristoffer Joners Facebook-aksjon for Noas og hvorfor. Anorak skal ikke ha tatt betalt for oppdraget.

Les mer: - Lett å la seg blinde av overskriftene

Det er ikke formildende, mener Peggy Brønn.

- Lureri er lureri. Det er flere byråer som gjør gratisarbeid, poenget er å finne ut om det var Joner som startet det eller om det var Anorak. Anorak brenner kanskje for saken, men det ble lagt frem som om det var Joner alene som sto bak.

Hun utdyper:

- Det er forståelig at folk trenger hjelp til å formulere seg. Om Joner hadde nevnt at han hadde fått hjelp til tekst eller noe annet i posten, så hadde det vært bedre.