I dag sprakk nyheten om at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på det som skal ha vært en solforbrent leppe.

Det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som ifølge Skiforbundet tok ut kremen som inneholdt det ulovlige stoffet.

Therese Johaug fortalte gråtkvalt hva som hadde skjedd da hun møtte pressen kl. 12.15 i dag.

- Situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det én uke nå. Jeg vil fortelle alle hva som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget og fortelle alt, for jeg har null skyld i denne saken. Det har vært en vanvittig belastning å holde på dette i en uke nå. Det har vært den verste uken i hele mitt liv, sier Johaug på pressekonferansen.

Saken får også massiv oppmerksomhet i utenlandske medier. «Gigantbombe» skriver finske Ilta-Sanomat. «Johaug fast för dopning», skriver Expressen.

Sparebank1: - Bare trist
Som en av landets beste skiutøvere er Therese Johaug også et av landets mest populære sponsorobjekt. Skilandslagets hovedsponsor Sparebank1 forteller til Kampanje at de ble orientert om saken onsdag morgen.

- Som hovedsponsor synes vi at dette bare er trist. Ikke minst for Therese Johaug, men også for resten av landslaget, sier administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i Sparebank1 Banksamarbeidet.

- Hva betyr dette for sponsoratet dere har med Skiforbundet og Therese Johaug?

- Med basis i den informasjonen som vi har nå, og som vi har tillit til, så opprettholder vi vår støtte til landslaget og til utøveren i en vanskelig tid.

Avventer rapport
- Har dere en klausul i avtalen som gjør at dere kan bryte samarbeidet dersom utøvere blir tatt for doping?

- Det eksisterer en exit-klausul i avtalen. Nå forventer vi at landslaget umiddelbart går sine egne rutiner grundig etter i sømmene. Deretter imøteser vi granskningsutvalgets rapport rundt bruken av astmamedisiner. Når den kommer tar vi stilling til om det er grunn til å gjøre nye vurderinger av vårt sponsorat, sier Brodersen.

Kl. 12.15 i dag avholder Skiforbundet en pressekonferanse om saken, som er den andre på kort tid etter at også Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene.

- Er dere bekymret for sportens omdømme etter to lignende saker på kort tid?

- At to slike saker dukker opp på kort tid er utfordrende for sportens omdømme.

Eger: - Støtter Johaug fullt ut
Johaug har også en rekke private sponsorer, som Eger, Isklar, Huawei og Tag Heuer. Motehuset Eger slår ring rundt Johaug.

- Vi synes det er veldig beklagelig og veldig trist for Therese at dette har skjedd, sier Carl Erik Kreftig i Søylen Eiendom, som eier og driver Eger, til Kampanje.

Han forteller at de støtter Johaug fullt ut.

- Dette kommer ikke til å endre vårt forhold til Therese og sponsoravtalen overhodet. Slik vi oppfatter det har Therese fått en salve fra landslagslegen og har spurt legen om dette inneholder ingredienser som står på listen over det hun ikke kan benytte, og fått svar at det gjør det ikke. Hun har opplyst om at hun har tatt salven og sånn sett utført sin informasjonsplikt og etter min mening sin undersøkelsesplikt, sier Kreftig til Kampanje.

Huawei: - For tidlig
Isklar har foreløpig ingen kommentar til saken:

- Vi har ingen fakta om saken og derfor er dette litt tidlig å svare på, sier Remi Goulignac i Isklar.

Heller ikke Huawei vil trekke en konklusjon.

- Vi er informert om situasjonen, og er klar over at saken er under behandling hos Antidoping Norge. Det blir derfor for tidlig for oss å kommentere dette på nåværende tidspunkt, sier markedssjef Lise Aarstrand i Huawei til Kampanje.