I ettermiddag var det duket for paneldebatt under Mediekonferansen i Tønsberg under ledelse av Svein Tore Bergestuen. Blant temaene som ble tatt opp, var den nylig publiserte – og omdiskuterte - annonsørrapporten fra Annonsørforeningen Anfo. Der har det kommet frem at annonsørene mistenker mediebyråene for å skjule inntekter, at annonsørene vil gjøre mer av markedsføringen selv og ikke minst at hele åtte av ti annonsører nå er blitt mer usikre på hva som fungere og ikke fungerer digitalt. 

Les også: Derfor er norske annonsører mer usikre enn noen gang (abonnement)

I den forbindelse kom nytilsatt kommersiell direktør Ruben Søgaard i Finn, men inntil nylig toppsjef i mediebyrået Mediacom med følgende kraftsalve fra scenen på Quality Hotel Tønsberg;

- Mediebyråene kan alltid mer enn annonsørene. Det er det de kjøper av oss, uttalte Søgaard.

Søgaard understreket også at den hverdagen både byråer og annonsører må forholde seg til, har endret seg.

- Vi ha gått fra å kjøpe media til å kjøpe målgruppe. Og fremtiden for annonsørene handler om å eie målgrupper, sier Søgaard. 

Den oppfatningen delte kommersiell direktør Christian Haneborg i VG.

- Det er et kompetansegap mellom mediebyrå og annonsør. Det opplever jeg når jeg snakker med kundene. Mediebyråene har en spisskompetanse innenfor det digitale – og store miljøer. Er man en liten markedsavdeling, har man ikke mulighet til å matche dette, sa Haneborg.

- Hvorfor egen designavdeling?
Det var én annonsør representert i panelet; Christian Træland fra PepsiCo. Han var tydelig på at en markedsavdeling er avhengig av å ha gode rådgivere rundt seg, men ikke nødvendigvis inhouse.

Les mer: Dårlig nytt for byråene - norske annonsører vil gjøre jobben selv

I Anfo-rapportens varer 40 prosent at de vil gjøre alle markedsføringsoppgaver i eget hus. Pepsi-sjefen er altså ikke blant dem.

- Jeg er ekstremt interessert i å være staffet light. Hvorfor skal jeg ha min egen designavdeling? Nå er det viktig at mediebyråene forstår at de skal være en rådgiver og sparringpartner. Så mediebyråene må utdanne seg mer, sier Træland.

- Veldig krevende tid
I panelet satt også salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2. Han la ikke skjul på at det er tøffe tider for kanalen, og da er det ikke bare innsparingene mediehuset er oppe i, som er utfordrende.

- Vi er inne i en veldig krevende tid. Vi opererer på tre områder; tradisjonelt tv, åpent internett og strømmetjenester. Selv om vi startet tidlig med strømming, ble det tøff konkurranse fra den dagen Netflix begynte å bli stor. I alle bransjer, når man har en forretningsmodell som virker, er det vanskelig å agere like fort når det kommer nye aktører på markedet, sier Rosvoll.

Også Googles Siri Børsum, Lina-Aas-Eng fra Pol og Joachim Haraldsen fra Noobwork deltok i paneldebatten.

- Om to år vil 80 prosent av alt som publiseres på nett være video. Så tv-ens tid er ikke forbi, sier Googles Siri Børsum.

Discovery-direktør Sindre Østgård skulle deltatt, men måtte melde avbud.