Blogger, gründer, kokebokforfatter og Innholdsprodusent. Julie Ilona Balas har mange jern i ilden, men satt i sommer gründertilværelsen på pause til for del for åtte-til-fire-jobb i Redink.

- Gründerlivet er veldig altoppslukende. Folk sier ofte til meg at jeg er heldig som kan sove så lenge jeg vil og styre dagene mine selv, men sannheten er at hver time jeg er våken potensielt er en time jeg kan jobbe. Det blir slitsomt til slutt, sier hun til Kampanje.

- De siste fire årene har jeg drevet et firma som driver med catering, konsulentvirksomhet, blogging og ikke minst har jeg skrevet tre kokebøker oppi det hele. Nå er jeg rett og slett lei av å jobbe døgnet rundt og ser virkelig frem til faste arbeidstider og -rutiner hos Redink. 

Da Balas i sommer var på finne-seg-selv-reise i Danmark da ble hun tipset om at Redink søkte etter en ny innholdsprodusent innenfor segmentet mat. Hun hadde litt lyst til å søke, men droppet det.

- Jeg gadd ikke å søke fordi jeg ikke trodde at jeg kunne få den. Utdanningen min er bare første klasse på videregående, og jeg har ikke oppdatert CVen min på 6 år. Jeg hadde tilfeldigvis en bekjent i selskapet som jeg snakket litt med, og hun forklarte meg litt om hva Redink drev med, og jeg forklarte henne om min jobbsituasjon.

- Like etter praten ble jeg invitert til en uformell samtale, som ble til en lang prosess. Etter tre måneder var alle brikkene på plass, og jeg bestemte meg for å ta jobben.

Skal lage innhold for Coop Mega
Balas er ansatt som innholdsprodusent, og skal hovedsakelig jobbe med mat  for Coop Mega.

 - Hvorfor valgte du å begynne i fast jobb?

- Da jeg fikk tilbud om å jobbe med mat i Redink kunne jeg rett og slett ikke takke nei. Jeg hadde hørt mye bra om byrået på forhånd, og det virket forlokkende å få jobbe med mat på byråsiden også. Utvide reportoaret litt. Det er slettes ikke sikkert jeg skal trappe ned på bloggingen. Det jeg derimot trapper ned på er drift av mitt eget cateringselskap. Her har jeg ansatt en ny daglig leder som tar over all daglig drift. Jeg er fortsatt eier og kreativ leddet i firmaet mitt, så med jobben i Redink har jeg nok mer tid til blogging utenom jobb enn det jeg har hatt til nå. 

Bloggeren har jobbet i Redink i litt over tre uker, og er positivt overrasket over byrålivet.

- Jeg er veldig positivt overrasket. Siden jeg aldri har hatt en kontorjobb så jeg for meg at man gikk til kontoret i streite jobbklær, satt på pulten sin til vi sluttet og gikk hjem. Sånn er det ikke i det hele tatt, det er et veldig godt miljø i selskapet og ingen dag er lik.

Syklet mat til venners bedrifter
Det er omtrent fire år siden Balas skapte det som til nå har vært hennes levebrød; cateringselskapet Chikus catering. Det var rene tilfeldigheter som gjorde at hun endte opp som matgründer.

Etter et år på videregående sluttet Balas for å flytte til Oslo, hvor hun begynte på en ettårig, kunstforberedende skole og fikk jobb på bakeriet Blings, som er en del av Åpent Bakeri. Det var her matinteressen ble vekket.

- Før jeg begynte på Blings var jeg ikke interessert i mat i det hele tatt, men sjefen min (Anders Braathen, kjent restaurantgründer, red.anm) der gjorde meg veldig interessert. Da han sluttet var det for å starte Smalhans, og da sluttet jeg også.

Etter flere år som deltids- og heltids ansatt i Blings, samt en periode i Mathallen på Vulkan, gikk Balas til en coach for å finne ut hva hun burde gjøre videre.

- Coachen sa at jeg var typen til å bli gründer, så jeg tenkte gjennom hva jeg hadde kunnskap og interesse for, og det var mat. Like etter startet jeg Julie Balas AS, som på den tiden kun var cateringfirmaet Chikus catering.

Balas startet med å lage frokost- og lunsjretter på sitt eget kjøkken, for så å sykle det til kunder.

- De første kundene mine var venners bedrifter. Folk la ut bilder av maten på Instagram og Facebook, og da tok det av. Plutselig var det 30 kunder som ville ha mat hver fredag, da skjønte jeg at jeg måtte utvide.

Gründeren har tilknyttet seg frilansere i takt med at etterspørselen har økt, og i dag er det 6 frilansere som lager mat til arrangementer og lunsjkunder på et preppkjøkken. Det lages også daglig også salater og juice som kan kjøpes på Parkteatret og Den gamle skobutikken i Strøget.Selskapet har også en frilansbasert daglig leder som har ansvar for drift.  

- Var det vanskelig å gi fra seg lederansvaret?

- Selv om jeg har trukket meg ut av mitt eget firma er jeg fortsatt eier og kreativ leder. Det hadde sikkert føltes annerledes om jeg måtte ha gitt slipp på alt jeg har gjort, men sånn er det ikke.

- Å tjene penger har ikke vært så viktig
I dag omfatter Julie Balas AS cateringselskapet, bloggen Julies matblogg, nettbutikk og konsulentvirksomhet. Balas er også ferdig med sin tredje kokebok, som kommer ut til høsten.

Av alle prosjektene er det matlaging og levering som har gitt mest avkastning, forteller hun. Cateringselskapet omsatte for rett under en million i 2015.

- Cateringdelen er det mest lønnsomme, men også det som tar mest tid. Det var mye å holde styr på. Jeg følte at firmaet vokste litt for fort, og at jeg ikke klarte å holde helt tritt. En stund lurte jeg på om jeg skulle slutte med cateringen og bare jobbe med blogging men det er vanskelig å livnære seg av det.  

- Er det lettere å livnære seg av blogging dersom man skriver om restylane og mote?

- Det er ekstremt mange bloggere, men jeg tror det bare er 0,1 av alle norske bloggere som lever av det, av disse er kanskje 3 matbloggere. Jeg kunne aldri levd av min blogg uten cateringen ved siden av.  

- Jeg har hatt veldig strenge retningslinjer for bloggen, og er ikke interessert i å skrive sponsede innlegg for noe jeg ikke kan stå hundre prosent inne. Jeg vil ikke bli sponset av store og urelevante matvareprodusenter. Å tjene penger har ikke vært så viktig, jeg vil heller at det skal gå rundt.

Forlot United Influencers
Balas var i en periode tilknyttet United Influencers, men valgte ganske raskt å trekke seg ut.

Les mer her: Julies Matblogg forlater United Influencers

- Min blogg var nok litt for liten for mange av de største kundene, og enkelte av kundene ville ikke jeg ha, så da valgte jeg å trekke meg ut for å ha hundre prosent kontroll på displayannonsene. Det var de jeg syns var mest problematiske, det går ikke an å ha reklame for slankemiddel på en matblogg. Det er helt uaktuelt, da vil jeg heller ha null inntekt enn at den blir vist en time på bloggen min.

Balas har i dag et bloggsamarbeid med venninne og blogger Maja Hattvang.

Les mer her: Profilerte bloggere slår seg sammen

- Hva skjer med Juliesmatblogg nå?

- Bloggen fortsetter som før. Jeg blogger nå selvstendig uten noen i ryggen, så jeg bestemmer helt selv hvem jeg samarbeider med. Jeg tar med meg eksisterende samarbeidspartnere videre, men kommer ikke til å fokusere på å få inn nye kommersielle samarbeid mens jeg jobber for Redink.