- 20 prosent av alle søk på Google er nå stemmebaserte, hva betyr egentlig det for dere som er markedsførere, spør Kate Adams fra Google.

Adams er Head of Performance Solutions & Innovation for Google i Nord-Europa og snakker i morgentimene onsdag om nye søketrender og hvordan markedsførere kan tilpasse seg disse under Performance marketing-konferansen på Saga kino. Det er INMA som er arrangør av konferansen. 

- Antallet stemmebaserte søk bare stiger og stiger, men ikke bare blant de unge. Se for deg foreldrene dine eller besteforeldrene dine, det er mye enklere for dem å gjøre et stemmebasert søk enn å knote med touch-tastaturet, så det er flere generasjoner som bruker og kommer til å bruke det, sier Adams.

Hun forteller videre at antallet søk som inneholder ordene «nær meg» eller «lokasjon» har blitt doblet det siste året. Det betyr at annonsører må tenke nytt.

- Alt blir mer lokalt. Vi sitter ikke lenger bare foran dataen hjemme og søker, vi tar opp mobilen når vi er ute og trenger noe der og da, for eksempel en butikk eller et brunsjsted, sier Adams. 

Mener man må slå til i mikroøyeblikkene
Adams sier tall Google sitter på viser at 76 prosent av folk som søker på denne måten faktisk besøker butikken i løpet av dagen. I Nederland gjennomføres det nå også søk på hvor mange av de som søkte opp et sted og gikk innom, som faktisk kjøper noe.

- For annonsører gjelder det å hjelpe forbrukere med å komme dit de vil, eller kjøpe det de ønsker når de er på jakt etter noe. Det hjelper å fange forbrukeren i de mikroøyeblikkene han eller hun er tilgengelig og på jakt etter noe, sier hun og utdyper:

- En av markedsførerens viktigste oppgave blir å kartlegge når disse mikroøyeblikkene, hvor kunden er mer mottakelig, faktisk er og tilpasse seg det, for det er her de største mulighetene ligger. 

Adams sier videre at søk i tillegg til å bli mer lokale, stadig blir mer fragmenterte. 

- Folk lærer at de kan søke mer og i mindre sesjoner. Alt er mer i øyblikket, og søkene blir smartere.

- Tenk på kunden før mobilen
Adams er opptatt av at kunden viktigere enn det verktøyet han eller hun bruker til å søke. 

- Mange annonsører tenker «mobil» i stedet for å tenke forbruker og se hver enkelt kunde. De tror de kjenner forbrukeren, men gjør det ikke nødvendigvis.

- Hva kan man gjøre for å sikre at man kjenner forbrukeren?

- Snakk med kundene, se på søke- og kjøpemønstrene deres, bruk data og analyser dem. Du kan finne ut hvor folk er, hva de gjør når de er på nettsiden din og hvordan handlemønsteret deres er. Du kan kjenne kunden, men du må sette av tid til det. Markedsføring og e-commerce kan ikke lenger være separat, man må jobbe sammen.

- Alt må være personlig, det må være skreddersydd. Tiden da man bare kunne sende ut det samme budskapet til alle gitte tidspunkter er forbi. Det betyr at ting må automatiseres.

- Betyr det at progtammatisk kommer til å bli større?

- Ja, programmatisk markedsføring er fremtiden, det blir bare mer og mer av det. Det er automatisert og personlig, og addresserer virkelig forbrukerreisen og gir den riktige meldingen til det rette tidspunktet. Det kommer bare til å bli større.