Under sommerens fotball-EM har TV 2 satt to Coca-Cola-flasker på en iøynefallende måte på bordet i studio på Kontraskjæret i Oslo. Produktplasseringen er merket med en «P. Inneholder produktplassering» øverst i venstre hjørne av tv-ruta når sendingen starter, slik lovverket krever.

Men TV 2s produktplassering, betalt av brusgiganten, har etter hvert fått kritikk fra flere hold. Først uttalte Medietilsynet til Kampanje at de mente at merkingen ikke var tydelig nok. 

- Ser man merkingen i det hele tatt når den kommer? Vi har fått spørsmål fra seere som sier at de ikke ser den, sa direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus, til Kampanje.

Samtidig la Medietilsynet frem en ny undersøkelse som viste at bare 44 prosent av befolkningen har fått med seg selve merkingen av programmer som inneholder produktplassering på norske tv-kanaler.

- Latterlig produktplassering
Espen Barås Bye, konsept- og sponsorsjef i TV 2, mente da at merkingen til kanalen var god nok.

- Vi merker klart og tydelig de sendingene vi har produktplassering i, sa Bye til Kampanje.

Så fikk TV 2 og Coca-Cola ytterligere kritikk, men fra et helt annet hold. Professor Lars Erling Olsen ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania mente produktplasseringen var slett håndverk, men hans argument var det motsatte av Medietilsynets. Han mente nemlig produktplasseringen er for tydelig.

- Dette er helt latterlig produktplassering. Når flaskene er plassert så synlig i kamera at det blir veldig åpenbart at det er produktplassering, aktiveres påvirkningskunnskapen hos målgruppen slik at alle skjønner at det er betalt. Teoretisk sett kan det gjøre at tv-seerne blir mer negative til Coca-Cola, sa Olsen til Kampanje.

Les mer her: Vil slå ned på dårlig merking av produktplassering

Les mer her: Slakter TV 2s colaflasker: - Bare kleint

- Det var planene å flytte flaskene
Nå har TV 2 flyttet på flaskene i studio, slik at de har en mer naturlig plassering nærmere programlederne. Vannglassene er også tatt vekk og erstattet med hvite kopper.

TV 2 avviser kategorisk at de har foretatt en snuoperasjon.

- Det har vært en del av planen hele veien å flytte på flaskene. Når vi gikk over fra åttendedelsfinaler til kvartfinalekamper, var planen at flaskene skulle enda lengre inn på bordet. Produktplassering er en dynamisk prosess, vi tester også hva seerne syns om de ulike plasseringene. Det har vært planen hele veien, sier Espen Barås Bye til Kampanje i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På kanten: Slik var flaskene plassert i EM-studio før de ble flyttet på. Det ble latterliggjort av professor i markedsføring.

Gjorde endringer samme dag
Flaskene ble flyttet da første kvartfinalekamp ble spilt, torsdag 28.juni. Dette var samme dag Kampanje skrev om professor Olsens slakt av produktplasseringen.

- Syns du ikke det var relevant å nevne at flaskene skulle bli flyttet på samme kveld da Kampanje kontaktet dere om utspillene til Olsen?

- Kampanjestrategi eller innhold i kontrakt med annonsører kommenterer vi aldri, svarer TV 2s sponsorsjef.

- Så endringen har ingenting med Kampanjes saker eller uttalelsene til professor Lars Erling Olsen å gjøre?

- Nei.

- Hva syns seerne om de ulike plasseringene?

- Det vet jeg ikke, men vi skal gjennomføre en undersøkelse når EM er ferdig. I undersøkelsen skal vi spørre om hva seerne har fått med seg, og om det har hatt noen effekt. Vi tester alt vi gjør for å lære.

- Det er helt klart en forbedring
Professor Lars Erling Olsen mener TV 2s nye plassering av flaskene er mye bedre.

- Det er ikke noe eksakt vitenskap som sier at det hjelper å flytte flaskene noen meter lengre inn på bordet, men jeg tenkte da jeg så det at det så hakket mer naturlig ut. Jeg la også merke til at de gjennomsiktige glassene er byttet ut med hvite kopper, slik at man ikke ser hva gjestene drikker. Det er helt klart en forbedring her.

Han utdyper:

- Når det er sagt, står jeg fortsatt ved det jeg tidligere har sagt om at TV 2 er gode på produktplassering, så hele opplegget overrasker meg litt. Jeg vil tro dette er noe de har blitt pålagt å gjøre fra Coca Cola, jeg kan ikke se for meg at dette er råd gitt av TV 2.

- TV 2 sier det var planlagt å flytte flaskene uavhengig av dine uttalelser eller Kampanjes saker. Noen tanker om det?

- Hehe, det var jo passende. At de har lest sakene og tenkt seg om er mulig, men de ville nok aldri, uansett om det var tilfellet, innrømme det. Jeg ville sagt det samme som dem.