Norges største gratiskonsert braker løs fredag 24. juni på Rådhusplassen i Oslo. I år som i fjor reiser noen av artistene på turne rundt om i landet i ukene etter. Ikke mange eventer klarer å mobilisere så mange barn og tenåringer på et og samme sted i løpet av sommeren. For VG handler det om tett kontakt med den attraktive, unge målgruppen.

- VG ønsker å skape en ekstraordinær folkefest som engasjerer unge mennesker og deres familier.  VG står allerede veldig sterkt blant unge, men den posisjonen må man konstant jobbe for beholde, og VG Lista er i så måte ett av mange tiltak for å gjøre nettopp det, forteller kommersiell direktør Christian Haneborg i VG til Kampanje.

Sponsorene sørger for betydelig inntekter og det trenger VG. For mediehuset brenner av store summer på gratiskonsertene.

- Sponsorinntektene er utrolig viktige
- VG brukermellom 15 og 20 millioner kroner på VG-Lista hvert år, litt avhengig av hva man legger inn i regnestykket. Sponsorinntektene er utrolig viktige for å klare å realisere VG Lista, og sponsorene bidrar samlet med ett betydelig millionbeløp, forteller Haneborg.

En rekke medier i og utenfor Norge satser på eventer og konferanser. I Norge har blant andre Aftenposten rullet ut sin satsing på eventer. Kampanje, Klassekampen og Dagens Næringsliv har også inntatt eventmarkedet. Bakteppet for medienes inntog i dette markedet er for mange fallende papriannonseinntekter og stagnerende digitalinntekter og behovet for nye inntektskilder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Snart klar for Rådhusplassen: Kommersiell direktør Christian Haneborg gleder seg til en ny turné med VG-Lista. Fredag braker det løs med den store konserten på Rådhusplassen i Oslo.

- Eventer har betydelig risiko
VG er mer skepetisk til eventsatsinger, tross erfaringene med VG-Lista.

- Bortsett fra VG- Lista er ikke eventer noe VG for tiden fokuserer på. Jeg har ikke troen på det som et selvstendig business-case fordi eventer krever stort fokus, har betydelig risiko, det er ikke særlig skalerbart og som oftest har eventer svak bunnlinje. Når det er sagt, så kan eventer gi veldig positive effekter for merkevaren og kunne være en del av et bredere verdiforslag fra mediehusene. Og i så måte mener jeg Aftenposten har gjort mye riktig, sier Haneborg

Les mer på Kampanje Premium: Pressede avishus jakter nye medie-penger (Abonnement)

Vil kommersialisere ytterligere
I 2012 gikk VG ut i markedet med en større anbudskonkurranse for produksjon av den store konsertturneen.

- Valget falt på produksjonsselskapet Monster på grunn av deres erfaring med store tv-produksjoner. Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med Monster og har valgt å utvide samarbeidet slik at de også tar et utvidet ansvar knyttet til kommersialiseringen av konserten, sier Haneborg.

I år har også VG inngått et samarbeid med Coop Extra, som sponser Extra-konserten. Gjennom en nasjonal konkurranse engasjerte VG hele landet for å avgjøre i hvilken by VG-lista skulle avsluttes i. Det var totalt 118 steder som var med i konkurransen om å få ekstrakonserten til sin by i juli.. Stedet som klarte å vise det største engasjement og kreativitet i innsendte bidrag, gikk til topps. Og vinneren ble Førde.

VG-lista starter også i år på Rådhusplassen i Oslo fredag 24 juni. Deretter står Stavanger (6. juli), Bergen (13. juli) og Trondheim (20. juli) for tur. Extrakonserten vil avslutte turneen i Førde 27. juli.