En ny befolkningsundersøkelse om penge- og dataspillproblemer i Norge legges fram av Lotteritilsynet i Oslo i formiddag. Befolkningsundersøkelsen kalt «Omfang av penge- og dataspillproblemer i Norge 2015» viser også at 2,2 millioner nordmenn har spilt pengespill i løpet av det siste året. Det vil si at over halvparten av nordmennene som er gamle nok, har prøvd lykken hos minst ett av spillselskapene. 122.000 nordmenn antas å være moderate risikospillere eller problemspillere. Undersøkelsen, som er gjort av Universitetet i Bergen, avdekker blant annet at utenlandske nettkasioner øker risikoen for spillavhengighet.

Det bekymrer direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar.

- Vi får signaler om dette fra flere hold, og vi ser at markedsføringen fra utenlandske spillselskap øker kraftig. Ett av funnene i undersøkelsene er at risiko- og problemspillere bruker mer penger på og spiller med høyere risiko som følge av reklame, sier han.

Les også: Trapper opp kampen mot «kynisk» spillreklame

- Har økt markedsføringen kraftig siden 2013
Selv om utenlandske spillselskap ikke har lov til å tilby spill eller markedsføre seg i Norge, har disse selskapene økt sin markedsføring kraftig siden forrige undersøkelse i 2013. Årsaken er at tv-hus som Discovery og Modern Times Group sender fra London, og at internett som global markedsføringskanal er vanskelig å regulere.

Ifølge Medietilsynet har utenlandsk pengespillreklame på norsk tv økt fra 423 millioner kroner i 2014 til 609 millioner i 2015. Lotteritilsynet estimerer at omsetningen i markedet er på 2,5 milliarder kroner. Av disse forsvinner over halvparten over grensene til utenlandske spillselskaper.

- Fra 2013 til 2015 ble antallet tv-reklamevisninger for utenlandske pengespill mer enn doblet. I 2015 hadde pengespillselskapene daglig mer enn 1500 reklamevisninger i døgnet, som vil si 62 i timen i snitt. Resultatet er at 95 prosent av de mellom 16 og 25 år oppgir å ha vært eksponert for pengespillreklame det siste året, sier Hamar.

Varsler offensiv mot kjendiser
Flere spillselskaper bruker norske kjendiser og bloggere i sin markedsføring av spillene.

- Bruken av bloggere og kjendisambassadører har skutt fart. Kombinerer vi dette med bruk av persondata for å nå hver enkelt bruker i digitale medier, så ser vi konturene av en skummel effektiv markedsføringsstrategi. Dette gjelder særlig når vi vet at yngre og de som sliter med spillavhengighet er de som blir mest påvirket av reklame for pengespill, sier Lotteritilsynets direktør. sier Hamar, som varsler tiltak mot ambassadørene og et intensivert informasjons- og tilsynsarbeid framover.

- Vi kommer til å gå etter dem som samarbeider med spillselskapene. Det gjelder bloggere, ambassadører og dem som hoster nettstedene, sier Lotteritilsynets direktør.

- Vi skal gå lengre enn vi har gjort tidligere
Han fortsetter:

- Vi har et lovverk som skal beskytte de 122.000 risiko- og problemspillerme her i landet. Ved å ta i bruk alle virkemidler utfordrer de utenlanske pengespillselskapene norsk lov på en respektløs måte. Vi skal gå lenger enn vi har gjort tidligere for å forstå hva som er lov og ikke lov, sier Hamar.

Lotteritilsynet mener det er en reell fare for at antallet spillavhengige vil øke i årene framover som følge av spillgigantenes reklameoffensiv.

- Ser vi på omsetningen av utenlandske pengespillselskapene, så utgjør den i overkant av ti prosent av det totale pengespillmarkedet. Samtidig utgjør de utenlandske spillselskapene over 50 prosent av samtalene til Hjelpelinjen, sier Hamar.