I en ny kampanje kalt «Sisterhood» går bloggprofilene Marna Haugen Burøe, Hedda Skoug, Linn Dahlmann Doherty, Ane Gyllstrøm og Hedda Ingeborgvik sammen mot kroppspress.

I forbindelse med kampanjen er det etablert et nettsted som har som mål at kvinner skal heie på hverandre ved å dele bilder av egen kropp, og ufarliggjøre og omfavne det «uperfekte». På nettstedet er det allerede lagt ut videoer hvor bloggprofilene foteller om hvordan de opplever kroppspresset. 

- Dette er et tema jeg selv brenner veldig for, og som jeg har skrevet mye om. Jeg pleier å fortelle meg selv at utseendet mitt er et resultat av arv gjennom mange generasjoner. Det er en så koselig tanke, og det er grunn i seg selv til å akseptere hvordan man ser ut, sier Hedda Ingeborgvik.

- Jeg synes fokuset på kropp blir større og større. Heldigvis har det tatt en liten vending. Det er viktigere å være sunn og trent, enn bare tynn. Hvis jeg kan være en del av at i alle fall èn får øynene opp og legger alt dette presset litt bak seg, så har jeg lykkes, forteller Ane Gyllstrøm

Det er undertøyskjeden Change som tok initiativet til kampanjen. Change har sammen United Influencers utviklet konseptet, og Virus som har stått for produksjonen av alt materiellet.

- I løpet av mine 25 år i undertøysbransjen har jeg møtt tusenvis av kvinner og de har en ting til felles; de er ofte selvkritiske til egen kropp, det ønsker vi å gjøre noe med, forteller Beate Higley, administrerende direktør i Change.  

Higley mener at presset fra media, samfunnet generelt og sosiale medier har ført til at mange opplever utilfredshet med egen kroppsfasong, at de ikke er bra nok.

De siste fire årene har det blitt publisert nesten 4.000 artikler i norske medier om kroppspress. Søk i analysebyrået Retrievers mediearkiv A-tekst viser at antall artikler om kroppspress nesten har doblet seg hvert år fra 2012. I løpet av de fire første månedene av 2016 har det blitt publisert nesten 800 artikler om emnet, mens det totalt i 2015 ble publisert 1000 artikler.  

- I 2015 gjorde vi en kampanje med 11 vanlig kvinner som vi fikk gode tilbakemeldinger på. Vi har en klar målsetning om å bidra til at kvinner har fokus på de sidene de er fornøyde med, og ønsket å bruke bloggere for å høre deres egne historier. Dette er en annerledes måte å bruke opinionsledere på, hvor de er sårbare og snakker om et tema som angår oss alle. Vi ønsker at dette skal være langsiktig og gleder oss til å høre hva kundene våre mener, fortsetter Higley.  

- Hvordan tenker dere at kroppspress kan bekjempes ved å bruke fem slanke damer kledd i bh til å fronte kampanjen?

- Jentene i kampanjen varierer enormt i bh-størrelse, men det er kanskje ikke så lett å se. Kampanjen handler dog om kropp, og ikke om noen er tynne eller tykke. Valget av akkurat disse fem er fordi det er kvinner med sitt individuelle budskap og forhold til kropp, og at vi sammen med de kan spre et budskap til en svært bred gruppe jenter.