Kampanje skrev tidligere denne uken om Visit Norways nye kampanje «#sheepwithaview», som nå rulles ut i sosiale medier.  Hvert år slippes om lag to millioner sauer ut i norsk natur og Visit Norway vil nå fortelle at turister har like stor frihet som sauene. Gjennom øynene til fem sauer skal norske og utenlandske turister fristes til å benytte norsk natur. Sauene Frida, Erik, Lars, Kari og Heidi representerer hver sin landsdel i reklamekampanjen.

Les mer her: Sauen Lars skal markedsføre Norge i sosiale medier

I dag ble kampanjen med sauen Heidi, eller «Oslo-sauen», sluppet. Det har utløst full krangel mellom Visit Norway på den ene siden, og Visit Oslo og Oslo Business Region på den andre.

- Dette er helt fryktelig, og det merkes på den store frustrasjonen og engasjementet på Facebook. Oslo har en internasjonal profileringsstrategi som ble godkjent i juni i fjor. Nær tusen mennesker har utviklet strategien sammen, og den definerer merkevaren Oslo og hvordan vi skal profileres internasjonalt, sier Marit Høvik Hartmann, kommunikasjons- og markedsdirektør for Oslo Business Region. 

Profileringsstrategien for Oslo-regionen er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Business Regionen, Visit Oslo og Samarbeidsalliansen Osloregionen. Strategien ferdig utviklet i mars 2015 og senere vedtatt av Oslo bystyre. 

- Oslo har en egen strategi fordi Norgesmerkevaren med fokus på natur, fjorder, fjell og midnattssol ikke hjelper hovedstaden noe. Oslo trenger å få fremhevet de urbane kvalitetene sine, sier den tidligere McCann-direktøren Hartmann, 

- Helt fryktelig:

- Dette er helt fryktelig, og det merkes på den store frustrasjonen og engasjementet på Facebook, sier Marit Høvik Hartmann i Oslo Business Region til Kampanje.

Hun utdyper:

- Hver dag jobber jeg med å få investorer, studenter, bedrifter og talenter til å velge Oslo gjennom å profilere Oslo som banebrytende og urban. Kampanjen med sauen Heidi går imot alt det vi jobber for. Kampanjen til Innovasjon Norge ødelegger for det arbeidet som hele Oslo står bak. Selskapet kjenner profilerinsstrategien til Oslo, så hvorfor de velger å overse den glatt er vanskelig å skjønne.

Profileringsstrategien vant i fjor Place brand of the Year, eller årets destinasjonsmerkevare, under prisutdelingen City, Nation, Place Award i London.

Les mer her: Oslo får merkevarepris

- Strategiens innhold har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet. Over 700 meningsbærere har vært involvert i strategiarbeidet, og prisen er også en annerkjennelse av alle deres bidrag, sa Hartmann om prisen da den ble delt ut.

- Heidi bør slaktes
Høvik Hartmann uttrykker sammen med Bente Holm, administrerende direktør i Visit Oslo, sin frustrasjon på Facebook.

- Jeg syns at kampanjen fremstiller byen på en måte som etterlater et inntrykk som er stikk motsatt av det vi ønsker å profilere den til å være. I Oslo har hele næringslivet samlet seg om en felles profileringsstrategi som skal løfte frem at vi er en urban og ung storby. Vi ønsker å fjerne oss fra naturbegrepet, og når sauen Heidi da skal fronte byen blir det for dumt. Det blir som å hilse på 90-tallet igjen, sier Bente Holm, administrerende direktør i Visit Oslo.

- Er du skuffet over at dere ikke ble involvert i kampanjen?

- Jeg er mer overrasket, egentlig, for Innovasjon Norge har kjørt gode kampanjer tidligere. Når vi skal gå så dypt inn i Oslo-sjela burde vi gjort det i fellesskap. Sauen Heidi er sikkert morsom å se på, men vi jobber med å få byen fremstilt på en annen måte og løfte frem andre kvaliteter. Det er kommunisert at kampanjen skal generere klikk til Visit Norway, men klikk alene bygger ikke merkevare, det gir kun oppmerksomhet. Og denne oppmerksomheten her hadde vi fint klart oss uten.

- Hva mener du bør gjøres nå?

- Jeg ønsker at vi skal ta en tidlig fårikålsesong og slakte Heidi. Det gjør ingenting om de drar Oslo bort fra kampanjen, så får de andre sauene snakke for seg selv.