Tirsdag skrev Kampanje om Lotteritilsynets offensive planer overfor reklame-, medie- og PR-byråer, produksjonsselskaper og bloggere og spillambassadører. Nærmere 1.000 aktører vil motta et brev hvor Lotteritilsynet slår ettertrykkelig fast at det er ulovlig å markedsføre utenlandske spillselskap - og at å jobbe for selskapene kan være straffbart.

Én av dem er artisten Sandra Lyng. Kort tid etter Lotteritilsynets fremstøt, ble det klart at hun ønsker seg ut av avtalen med Folkeautomaten, en merkevare spillgiganten ComeOn står bak.

- Sandra har funnet ut at hvis det er en eneste person som blir spillavhengig av disse reklamene, så er det ikke verdt det. Derfor fortsetter vi ikke samarbeidet med Folkeautomaten, sa hennes nye manager, Erland Bakke, til VG.

Les også: Sandra Lyng bryter med pengespill-gigant

Les også: Her er byråene som får gult kort for å jobbe for spillgigantene (Abonnement).

- Prisverdig av henne
Lotteritilsynet er svært fornøyd med at Lyng vil bryte med spillgiganten.

- Det er viktig at Sandra Lyng Haugen har innsett hvor alvorlige konsekvenser hennes samarbeid med Folkeautomaten kan få for mennesker som lider av spillavhengighet. Når hun nå velger å si opp avtalen med Folkeautomaten, viser hun at det finnes viktigere ting enn penger her i livet, og dermed tar hun sin rolle som forbilde på alvor, sier sier Anne-Mette Hjelle, kommunikasjonsdirektør i Lotteritilsynet, til Kampanje.

- Vi synes det er prisverdig at hun ikke lenger ønsker å bidra til den ulovlige markedsføringen av et utenlandsk spillselskap i Norge, og håper selvsagt avgjørelsen hennes vil åpne øynene til flere av de andre kjendisene som står på lønningslista til de utenlandske spillselskapene, og at budskapet hennes også når frem til PR-byråene, reklamebyråene og alle de andre som tjener millioner på å bidra til den ulovlige markedsføringen, sier Hjelle.

Frykter ikke at flere bryter samarbeidet
ComeOn mener det er udramatisk at Sandra Lyng vil avslutte samarbeidet med spillselskapet.

-  Såvidt meg bekjent så er ikke offensive fra Lotteritilsynet den utslagsgivende faktoren for et eventuelt brudd mellom Folkeautomaten og Sandra Lyng, Folkeautomaten har ikke brukt Lyng aktivt I sine siste kampanjer, sier country manager Stian Røsvik Bjørstad til Kampanje.

Han frykter ikke at flere samarbeidspartnere vil vrake ComeOn.

- Nei, vi ser overhodet ingen grunn til at noen av våre faktiske samarbeidspartnere skal bryte samarbeidet med ComeOn. Vi har et kjempeforhold til våre samarbeidspartnere og ambassadører, sier han.

- Tror flere vil si oppavtalene
Hjelle i Lotteritilsynet tror mange av aktørene som tjener penger på oppdrag for betting-selskapene ikke er kjent med konsekvense.

- Vi tror ingen av de aktørene som jobber med de utenlandske pengespillselskapene i dag egentlig ønsker å tjene penger på å bidra til økt spilleavhengighet, og vi tror heller ikke de ønsker å bryte norsk lov. Når de først forstår hva de faktisk bidrar til, håper vi derfor flere vil gjøre som Sandra og si opp avtalene de har med de utenlandske spillselskapene, sier Hjelle.

Mandag varslet den profilerte AaFK-spilleren John Arne Riise (35) at han legger opp med umiddelbar virkning. Det skjer bare tre måneder etter at Riise sa opp reklameavtalen med spillselskapet Betsson, som sto i veien for at han kunne spille fotball i Norge igjen.

Nå vurderer Riise comeback i betting-bransjen.

- Vi hadde et godt samarbeid i fire år, så det er ikke usannsynlig at det blir ny kontakt med Betsson, sa Riise under pressekonferansen mandag.

Håper Riise avslutter flørten
Og Betsson svarte med å åpne døra for Riise.

- Vi har ikke snakket sammen i dag, men jeg skal nok ringe i løpet av uka. Som jeg har sagt tidligere, er han hjertelig velkommen tilbake.

Lotteritilsynet mener Riise bør gjøre som Sandra Lyng og droppe spillselskapet.

- Vi har registrert at John Arne Riise og Betsson har en offentlig flørt om å gjenoppta samarbeidet nå som Riise har lagt opp, og nå håper vi at Riise på samme måte som Sandra tar til fornuften Sandra og avslutter flørten med både Betsson og alle andre utenlandske pengespillselskaper som vil betale ham millionbeløp for å markedsføre pengespill ulovlig i Norge, sier Hjelle.

Les også: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame

Her er noen av kjendisene som Lotteritilsynet kontakter i forbindelse med sin offensiv mot spillselskapenes samarbeidspartnere:

 • Vibeke Skofterud
 • Sandra Lyng
 • Tone Damli
 • John Carew
 • John Arne Riise
 • Morten Langli
 • Linni Meister
 • Bernt Hulsker
 • Henning Solberg
 • Triana Iglesias
 • Maria Sandberg
 • André Villa
 • Mikkel Diskerud
 • Thoms Myhre
 • Agnes Kittelsen

Betsson ønsker ikke å kommentere Lotteritilynest utspill. John Arne Riise har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les også: Blåser av spill-kritikk - svir av 80 millioner på tv-reklame

Les også: Utenlandsk pengespillreklame mer enn doblet på to år