De siste dagene har Kampanje skrevet flere artikler om at globale konsulentgiganter er på full fart inn i det norske byråmarkedet. Torsdag i forrige uke skrev Kampanje at Deloitte lanserer sin nye digitalsatsing Deloitte Digital i Norge og Norden. Også konkurrenten Accenture, som sammen med Deloitte utgjør halvparten av det som i konsulentbransjen heter «The Big Four», har vært ett par år på markedet med sitt digitalbyrå Accenture Interactive, og er allerede blitt den største aktøren blant konsulentenes digitalbyråer.

Anders Råve leder den nordiske satsingen på teknologi-, medier- og telekom-selskaper innen Accenture Interactive og er sentral i utrullingen av Accenture Interactive i Norden. Programmatisk reklamekjøp er noe av det Accenture vil satse på - i konkurranse med mediebyråene.

- Ja, og vi gjør det allerede. Medier har gått fra en tradisjonell planning- og buying-sfære til mer optimalisering og datadrevet mediekjøp både på publisher-siden og på annonsørsiden og vi ser på dette med stor interesse. Norge ligger litt bak på dette området, men vi er i samtaler daglig med eksisterende kunder. Så «watch out!», sa Anders Råve til mediebyråene.

Les mer på Kampanje Premium: Giganter kaster seg over byråmarkedet (Abonnement)

Les mer på Kampanje Premium: Accenture sier watch out til norske byråer (Abonnement)

Krigserklæringen fra konsulentkjempene kommer ikke som lyn fra klar himmel på toppsjef Paal Fure i Dentsu Aegis eller toppsjef Ruben Søgaard i Mediacom.

- Slik jeg ser det blir kommunikasjon-, reklame- og mediebyråvirksomhetene mindre påvirket enn de tech- og digitalbyråene som ønsker seg en «high end»-posisjon, sier Fure.

 - Vi er glade for at vi har gode relasjoner til våre kunder, og så er vi mindre opptatt av om vi er viktigst. I møte med spisse sko og buksepress skal vi ha oppbrettede ermer og stå side ved side med kundene, sa Søgaard.

Les mer: Fure: - Blir enda hardere kamp om oppdragene

Les mer: Byråtopp: - Har gått under radaren

Spår utfordringer for konkurrentene
Administrerende direktør Nils Røang i Red Media Gruppen mener hans selskap er bedre skrudd sammen for å møte konkurransen fra de globale konkurrentene enn de internasjonale mediebyrånettverkene. Det vil si selskaper som Dentsu Aegis (Carat og Vizeum) og Group M (Mediacom, MEC og Mindshare). Han mener også mindre digital- og techbyråer vil merke at kampen om kundene hardner til.

 - Vi ser at flere av våre konkurrenter må forholde seg til teknologiplattformene som lagt av eierne i andre verdensdeler. Vi tror flere av disse vil få utfordringer når tempoet og konkurransen i bransjen nå økes. At konsulentselskapene kommer som en følge av den teknologiske utviklingen er ikke overraskende. Jeg tror at de miljøene som i dag jobber med kommunikasjon fra et teknologperspektiv først vil møte konkurranse fra konsulentselskapene. Dette kan være selskaper som jobber med CRM/kundedialog og selskaper som jobber med digitalisering av kundedialogen, sier Røang til Kampanje.

- Mennesker fungerer ikke som datamaskiner
Han mener mediebyråer som Red Gruppen kan skilte med en åpenbar fordel i duellen om markedsbudsjettene: Nemlig kunnskapen om kommunikasjon.

- Konsulentsekspenes kultur er annerledes når det kommer til kommunikasjon. Alle er vi opptatt av å skape resultater, men alt kan ikke løses med matte, data og prosesser. Mennesker fungerer ikke som datamaskiner. Merkevarebygging og salg er mye mer sammensatt, så derfor vil aktørene i markedet ha ulike roller. Vår styrke er at vi er lengst fremme når det handler om data og programmatiske reklamekjøp og at vi samtidig har en sterk kultur og et sterkt rådgiverteam for å sette dette sammen til gode kommunikasjonsplaner hvor tydelige mål skal nås, sier Røang.

Han åpner døren for å samarbeid med gigantene når det måtte passe.

- Som et selvstendig norsk selskap kan vi, i motsetning til flere av våre internasjonale konkurrenter i Norge, samarbeide med konsulentselskapene, understreker han.

- Tror du konsulentselskapene vil kunne kjøpe opp noen av de tradisjonelle byråene?

- Jeg tror i alle fall vi, som er uavhengige, står fritt til å vurdere ulike former for samarbeid.