I går la dagligvarekjeden Kiwi ut et bilde av en ansatt kun iført bikini og englevinger på ryggen på bildedelingstjenesten Instagram. Bildeteksten lød som følger: Nå blir det sol framover! Husk å stikke innom Kiwi og kjøpe med deg vår himmelske frukt og grønt på vei til stranda.

Kort tid etter publisering kom det inn en rekke reaksjoner i kommentarfeltet på bildet. Folk skrev blant annet: 

Gud bedre. Hva har en dame i bikini med frukt å gjøre? Skal man ikke en gang kunne få fred i dagligvarebutikken fra fokus på kvinner som først og fremst en kropp? Skjerpings kiwi, dette er ukultur.

At Kiwi som en av Norges største dagligvarekjeder synker SÅ lavt burde dere skjemmes over. Tenk på alle de som kvier seg for å gå inn i matbutikken i utgangspunktet fordi kroppspresset ødelegger matlysten til unge jenter og gutter. Dere trenger ikke å bruke en halvnaken kvinne til å fremme deres frukt og grønt-tilbud. Dere KAN selge inn at dere har fin og flott frukt, men jeg er ikke lenger interessert i den. Ta litt ansvar a!

Da Kampanje snakket med kommunikasjonssjef Kristine Aakvag Arvin i formiddag, hadde hun følgende å si om stuntet:

- Det var ikke et reklamebilde, men et bilde av en ansatt på jobb som har det litt gøy med å parodiere den amerikanske undertøyskjeden Victoria's secret. Vi deler ofte bilde av ansatte, gjerne i annet enn butikk-setting, på sosiale medier. Dette var ikke et bilde som skal brukes i reklamesammenheng. Vi syntes det var et humoristisk bilde av en sunn, frisk jente som på ingen måte ser sykelig ut, da hadde vi aldri delt det, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, til Kampanje. 

Aakvaag Arvin forteller at bildet ble tatt i forbindelse med en musikkvideoinnspilling.

- Det ble tatt i forbindelse med at flere av våre butikker vant en pris, og vinnerbutikkene fikk medvirke i en musikkvideo som skulle vises på et internarrangement. 

Aakvaag Arvin sier Kiwi var forberedt på reaksjoner. 

- Vi var forberedt på at det kunne komme reaksjoner når vi legger ut bilde av folk i badetøy. Når det er sagt ser vi bare en sunn jente som har det gøy på jobben, sunnhet til folket er vår hjertesak i Kiwi. Vi snakker aldri om slanking, men sunnhet. Vi heier på alle kunder, kvinner og menn i alle størrelser og fasonger.

- Hva tenker du om reaksjonene?

- Vi har respekt for alles synspunkter og har forståelse for at folk kan oppfatte ting forskjellig. Selv oppfattet vi ikke bildet som seksualisert, og vi tenkte oss nøye gjennom før publisering. I tillegg til negative kommentarer ser vi også at det kommer tilbakemeldinger på at det er sprekt og morsomt å se en sunn jente. Det er litt Kiwis stil, vi skal være litt lekne.

En drøy halvtime etter at Kampanje snakket med Kiwi, ble bildet fjernet fra Instagram. Årsaken var at enda flere hadde reagert negativt.

- Vi har nå valgt å fjerne bildet fordi vi ikke ønsker å bidra økt kroppshysteri, og av hensyn til den ansatte. Hun er ikke modell eller profesjonell skuespiller, men en vanlig Kiwi-jente, og vi vil ikke at hun skal bli beskyldt for å påføre noen kroppspress.

- Vi beklager selvfølgelig om noen er blitt støtt av bildet.