De siste dagene har Kampanje skrevet flere artikler om at globale konsulentgiganter er på full fart inn i det norske byråmarkedet. Torsdag skrev Kampanje at Deloitte lanserer sin nye digitalsatsing Deloitte Digital i Norge og Norden for fullt. Også konkurrenten Accenture, som sammen med Deloitte utgjør halvparten av det som i konsulentbransjen heter «The Big Four», har operert et par år på markedet med sitt digitalbyrå Accenture Interactive og er allerede blitt den største aktøren blant konsulentenes digitalbyråer.

Anders Råve leder den nordiske satsingen på teknologi-, medier- og telekom-selskaper innen Accenture Interactive og er sentral i utrullingen av Accenture Interactive i Norden. Programmatisk reklamekjøp er noe av det Accenture vil satse på - i konkurranse med mediebyråene.

- Ja, og vi gjør det allerede. Medier har gått fra en tradisjonell planning- og buying-sfære til mer optimalisering og datadrevet mediekjøp både på publisher-siden og på annonsørsiden og vi ser på dette med stor interesse. Norge ligger litt bak på dette området, men vi er i samtaler daglig med eksisterende kunder. Så «watch out!», sier Anders Råve til mediebyråene.

Les mer på Kampanje Premium: Giganter kaster seg over byråmarkedet (Abonnement)

Les mer på Kampanje Premium: Accenture sier watch out til norske byråer (Abonnement)

- De er ikke veldig erfarne
Krigserklæringen fra konsulentkjempene kommer ikke som lyn fra klar himmel på toppsjef Paal Fure i Dentsu Aegis, som er en av Norges største reklamekjøpere med sine mediebyråer Carat og Vizeum.

- Jeg er ikke overasket i det hele tatt. Men jeg er overrasket over hvordan de går inn i det landskapet der vi nå kanskje møtes noe oftere. Det er tilsynelatende mer stykkevis og delt enn en helhetlig og slagkraftig. Dette vil kanskje endre seg på sikt. Det er «early days» for dem i dette territoriet. De er ikke veldig erfarne i det landskapet der kreativitet og innovasjon møter marketing og teknologi. Men vi går en spennende tid i møte, sier Fure til Kampanje.

Kampanje skrev i forrige uke at konsulentselskapenes inntreden på det norske byråmarkedet i første omgang vil være en trussel for design- og teknologiselskapene. Byråbransjens førsteskanse i denne krigen vil være selskaper som Making Waves, Netlife Research og Knowit. Fure er enig i denne analysen.

- Ved hvert veiskille deles markedsandeler i ulike tjenestekategorier ut på ny. Med de kunderasjonene denne type selskaper gjerne har, har de ofte en fordel i forhold til mindre og lokale digitalbyråer. I det konkurransebildet vi ser konturene av nå, vil det bli en enda hardere kamp om oppdragene, sier han.

Han tror det også vil være mulig å samarbeide med konsulentselskapene.

- De har tross alt i dag ikke vilje eller evne til å levere mesteparten av det vi driver med, sier Fure.

Han viser til at Dentsu Aegis i Norden består av 850 konsulenter og eksperter innen en rekke ulike tjenester.

- Slik jeg ser det blir kommunikasjon-, reklame- og mediebyråvirksomhetene mindre påvirket enn de tech- og digitalbyråenene som ønsker seg en «high end»-posisjon, sier Fure.

Les mer: Byråtopp: - Har gått under radaren

Spår tøffere tider for tech-byråer
- Accenture Interactive er verdens raskest voksende digitalbyrå.  Hvem kommer til å tape mest på at disse nye aktørene forsyner seg av digitalbudsjettene?

- Det er ulike oversikter av denne typen, og de viser noen ulike utviklingstrekk. At de vokser er helt klart. Men de er ikke alene om det. Og de kommer fra null i omsetning. Da blir prosentene hyggelige, sier han.

Når det gjelder kampen mellom det som i konsulentbransjen går under navnet «The Big Four» og de store kommunikasjonskonglomeratene WPP, Omnicom, Publicis, Dentsu Aegis, Havas, også kalt «The Big Five», tror han de som står alene vil få det tøffest.

- Personlig tror jeg mange av de større norske og nordiske digital/it/tech-byråene som ikke har en større byråforbindelse vil tape mest fordi de ikke får spisse i sin tjenesteportefølje – og mangler skalafordelene til de globale nettverkene, sier Fure til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tar kampen med konsulentene:

- I møte med spisse sko og buksepress skal vi ha oppbrettede ermer og stå side ved side med kundene, svarer Mediacom-sjef Ruben Søgaard.

Søgaard: - Jeg er ikke bekymret
Administrerende direktør Ruben Søgaard i Mediacom mister heller ikke nattesøvnen av konsulentselskapenes inntogsmarsj.

- Jeg er ikke bekymret. Jeg tror kundene er søkende i den fasen vi er inne i nå. Det er klart at noen av disse gigantene er sterke på en del områder. Noe av det de gjør ligger utenfor det vi jobber med til daglig, mens vi på andre områder har felles møtepunkter. Slik har det vært historisk og slik blir det fremover, sier Søgaard til Kampanje.

Han mener Mediacom er godt rustet til å tåle mer konkurranse.

- Torsdag kåret våre kunder oss til årets byrå basert på kundetilfredshet. Nøkkelen til suksess er at vi hele tiden klarer å tilpasse oss kundens behov og at vi utvikler vår kompetanse. Det er vår måte å møte utfordringene på, sier han.

- «Bring it on»!
- Det har i flere år pågått en debatt i byråbransjen om hvem som har det beste og tetteste forholdet til kundene. Frykter dere at konsulentene skal ta full kontroll over denne posisjonen nå?

- Vi er glade for at vi har gode relasjoner til våre kunder, og så er vi mindre opptatt av om vi er viktigst. I møte med spisse sko og buksepress skal vi ha oppbrettede ermer og stå side ved side med kundene, svarer Mediacom-sjefen.

- Anders Råve i Accenture Interactive i Norden sier «watch out» til mediebyråene. Hva er ditt svar?

- «Bring it on»!