Et krevende marked for merkevarereklame har fått flere av landets største fagmedier til å slå seg sammen i en helt ny digital reklameallianse. Etter første kvartal i år har nemlig direktesalget av de tradisjonelle bannerannonsene på nett, også kjent som display, falt med hele 30 prosent, ifølge tall fra mediebyråene. Til sammenligning ligger den nye formen for digitalsalg, det såkalte programmatiske reklamesalget, an til å doble seg til én milliard kroner i 2016.

- Selv om annonsemarkedet i fagpressen har holdt seg relativt stabilt har de tradisjonelle annonseflatene gått ned - også i fagpressen. Dette tvinger seg frem når annonsørene i stadig økende grad ønsker å treffe leserne direkte, vite hvem de treffer og hvor målrettet de treffer, sier administrerende direktør i medieorganisasjonen Fagpressen, Elin Floberghagen.

Les mer: Nå er snart programmatisk reklamekjøp størst

Mediene i Fagpressen omsatte i 2015 for rundt 540 millioner kroner i annonser, men papirannonsering stod for nesten 80 prosent av den samlede omsetningen.  Nå er planen å ta opp kampen med de store gigantene Google, Facebook og Schibsted om den digitale reklameomsetningen. Anslag viser at de amerikanske teknologiselskapene alene kommer til å hente ut rundt fire milliarder kroner i digital reklameomsetning i Norge i 2016.

Les mer: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (Abonnement)

Bygger «Network Norway»
Under ledelse av Kampanjes kommersielle direktør, Nina Gade Tenvik, har nå Fagpressen lagt en plan for å møte den nye konkurransen. Gade Tenvik sier også Kampanje merker endringene i reklamemarkedet.  I 2015 falt Kampanjes samlede omsetning med seks prosent til snaue 13 millioner kroner. Årsaken var lavere inntekter fra konferanser og event. Annonseomsetningen økte vel og merke med 16 prosent, men den tradisjonelle bannerannonseringen er under press (se resultattabell i bunn av saken).

- Vi har fortsatt sterk vekst på stilling, men et fall på bannernivå som vi har møtt med å skape nye inntekter på to millioner kroner. Samtidig har vi tatt betydelige investeringer over driften for å ruste oss til å møte et fundamentalt annerledes digitalt annonsemarked enn det vi så for bare noen år siden, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

- Har betydelig trafikk:

Den nye alliansen teller kjente merkevarer som Kampanje, Aperitif, Seilas, Kommunal Rapport og Forskning.no, men Nina Gade Tenvik sier det også har vært jobbet med å få inn andre aktører. - Vi har fått med oss nesten 30 nettaviser og sitter med andre ord på en betydelig trafikk, sier Kampanjes Nina Gade Tenvik.

Tenvik sier endringene i mediemarkedet og i bannermarkedet er bakteppet for at Kampanje har bestemt seg for å satse tyngre på programmatisk annonsesalg og valgte å gå i bresjen for å samle flere av de største fagpressetitlene i den nye satsingen.

- Det har vært motivatoren for at vi har gått med inn i dette programmatiske fellesskapet som vi foreløpig kaller «Network Norway». Vi så at vi ikke klarte å få til dette alene fordi var for små, derfor har vi nå gått sammen flere. I tillegg kan enkelttitlene også selge på vegne nettverket, sier hun.

Den nye alliansen teller kjente merkevarer som Kampanje, Aperitif, Seilas, Kommunal Rapport og Forskning.no, men Tenvik sier det også har vært jobbet med å få inn andre aktører med på laget, Så langt har Hegnar Media og ITAvisen blitt med og flere store medieaktører skal være på vei inn.

- Vi har fått med oss nesten 30 nettaviser og sitter med andre ord på en betydelig trafikk, sier Tenvik.

- Mer penger til nettstedene
Målet er å bygge opp ti ulike segmenter eller målgrupper innen områder som «Teknologi», «Business», «Mat» og «Motor» på tvers av nettverket, og på den måten tilby langt bedre og mer fersk data til annonsørene. Teknologien som er valgt er norsk og kommer fra selskapet Cxense. Prosjektansvarlig Mikal Rohde i Cxense sier den nye reklamealliansen genererte rundt 50 millioner sidevisninger og over fire millioner unike brukere i forrige måned. I juni vil nettverket være oppe i 100 millioner sidevisninger.

- I dette markedet er det størrelse som avgjør. Er du veldig liten, så er det du rett og slett ikke på radaren i dette markedet. Mediebyråene bryr seg kun om de store tallene, men vi har allerede over et par hundre millioner annonsevisninger i nettverket vårt i måneden, sier Mikal Rohde, viseadministrerende direktør og medgründer i det norske teknologiselskapet Cxense.

Han sier videre at det er et mål at partnerne skal beholde mest mulig av mediekjøpene. Tidligere har det blitt kjent at så mye som 30-40 prosent av mediepengene forsvinner til tredjepartsaktører og i byråkostnader når annonsørene handler programmatisk.

- Jeg tror det blir mer penger til de nettstedene som er med i denne alliansen. Vi blir en av de første i verden til å gi byråene muligheten til å få data rett fra publisistene, vi beholder kontrollen og selger den til en høyere pris enn om byråene skulle snudd seg rundt og kjøpt data fra andre tredjepartsaktører. Nå vil de i stedet få ferskere data og målgrupper de ikke klarer å hente ut på egenhånd, sier Rohde.

- Blir nettverket stort nok til å ta opp kampen med Facebook, Google og Schibsted?

- Svaret på det er ja! sier Rohde.

Her ser du tallene til Kampanje for 2015. Alle tall  MNOK. 

Kampanje 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 12,92 13,73 - 5,8
Driftsresultat 0,58 1,12 - 48,2
Resultat før skatt 0,48 1,06 - 54,7

Kampanje gjør oppmerksom på at artikkelforfatteren er aksjonær i Kampanje.