Konsulentselskapenes inntreden på det norsk byråmarkedet vil i første omgang være en trussel for design- og teknologiselskapene. Byråbransjens førsteskanse i denne krigen vil være selskaper som Making Waves, Netlife Research og Knowit. 

Det var tidligere i dag at Kampanje skrev om konsulentgigantenes inntog på det norske byråmarkedet. 

Les mer på Kampanje Premium: Giganter kaster seg over byråmarkedet (Abonnement)

- De har gått litt under radaren, men det er noen år siden vi så de første tegnene. Tydeligst kom det frem da Accenture kjøpte design- og teknologiselskapet Fjord. Vi har med andre ord sett tegnene en stund, sier Dag Honningsvåg til Kampanje.

- Dramatisk vekst
Honningsvåg har vært en profil i denne delen av Byrå-Norge og nærmest vært med å etablere og bygge markedet for design og digital tjenesteutvikling gjennom mange år i det nå NOA-eide byrået Making Waveas og deretter som styreleder i Netlife Research.

Han sier det er et attraktivt marked konsulentene nå beveger seg inn i med en vekst som har utviklet seg svært sterkt de siste årene. Flere av de største byråene har i flere år hatt topplinjevekst på rundt 20 prosent. 

- Derfor er jeg heller ikke så overrasket. Dette er marked i dramatisk vekst, sier han.

At det de siste årene har flatet noe ut mener Honningsvåg har sammenheng med at flere har kommet til matfatet.

- Knoppskytingen i denne delen av bransjen har vært formidabel og bidratt til en liten utflating, sier han

- Vi er mer lettbente
Honningsvåg mener de som vil lykkes i denne delen av kommunikasjonsbransjen må «besitte betydelig designkompetanse».

- Dette er kompetanse selskaper som Making Waves og Netlife Research har bygget systematisk i mange år. Men det er ikke bare på design du må ha kompetanse, det går også på selve tenkingen rundt å skape gode brukeropplevelser og ta dette ut i forskjellige teknologiske løsninger det være seg nettsider og applikasjoner og det først og fremst på det siste området at konsulentselskapene har sin styrke, sier Dag Honningsvåg.

Han mener selskaper som Netlife Research har en klar fordel sammenlignet med de de store konsulentmiljøene. 

- Vi er mer lettbente. Konsulentene kommer fra en helt annen verden, sier han.

Fordelen til konsulentene er ifølge Honningsvåg at «de sitter allerede ved bordet hos de store kundene».

- Det har vært sterk konkurranse i dette markedet i mange år og det er ingen grunn til at det kommer til å endre seg i vesentlig grad med de nye aktørene. Vi har en fleksibilitet og lettbenthet som de store ikke har og er etter min vurdering mer attraktive for designere og kreative mennesker fordi selskapsstrukturen og identiteten er svært viktig for de profilene som søker seg til denne bransjen, sier Dag Honningsvåg.

- Bransjeglidning er old fashioned
Han mener det uansett er snakk om en ny hverdag i kommunikasjonsbransjen som har vært preget av mye bransjeglidning de siste årene, et utviklingstrekk som stort sett har handlet om at designere, reklamefolk og medie- og PR-rådgivere har flyttet på seg mellom de ulike markedsføringsdisiplene.

- Bransjeglidning er litt old fashioned. Nå er det en sammensmeltning på et mye større nivå. Vi bruker teknologi på en helt annen måte i dag og vår viktigste oppgave blir å finne nye måter å håndtere dette på, sier han.

Han tror derfor det også vil være mulig å samarbeide med de store selskapene.

- Jeg tror vi også utmerket godt kan samarbeide. Et selskap som Netlife Research vil være et naturlig sted å gå for de store, når de skal hente den kunnskapen og kompetansen vi besitter. Jeg er derfor ikke så bekymret for at det ikke er plass til begge to i markedet, og er overbevist om at det vil etterspørres ulike design- og innsiktstjenester innenfor brukeropplevelser langt utenfor det de tradisjonelle konsulentselskapene er i stand til å levere i dag, sier han,