Etter åtte år som markedsansvarlig hos Red Bull, bestemte Huib van Bockel seg for å starte sin egen gründerreise.

- Mange start-ups starter i dag med å planlegge exit-strategien i detalj. De tenker mer på hvor mye de kan få for å selge seg ut, i stedet for å leve for merkevaren, og det tror jeg folk merker. Mitt endemål er ikke å selge selskapet for masse penger, det er å lage noe jeg er stolt over og som hjelper folk til å bli litt sunnere, sier van Bockel til Kampanje.

For knapt et år siden ble leskedrikken hans Tenzing sluppet på markedet og når Kampanje møter Bockel på den store «Gulltaggen»-konferansen sist uke forteller han at etter åtte år i Red Bull var tiden god for å sette gründer-ideen ut i livet.

- Det er ikke det at jeg har hatt ambisjoner om å bli noe seriegründer, men om jeg fikk en god idé til rett tid, har jeg alltid tenkt at jeg ville sette den ut i live. Ideen om Tenzing har vært i tankene mine en stund, og jeg tenkte tiden var inne for å realisere den nå, sier han til Kampanje.

Måtte ha godkjenning fra kona for å satse
Tenzing er en leskedrikk som ifølge Bockel gir energi, og er hundre prosent naturlig. Drikken inneholder sukker, men ifølge gründeren har den kun halvparten av sukkerinnholdet som er i Red Bull og lignende energidrikker.

- Det er et sunnere alternativ som gir energi og har lavere sukkerinnhold enn andre energidrikker. Koffeinen kommer fra guava og sort te. Jeg har vært i flere land, blant annet Nepal, sammen med en ernæringsekspert for å finne de riktige ingrediensene, sier han.

Bockel sier at ideen til å lage energidrikken vokste frem etter at han hadde jobbet for Red Bull i noen år.

- Når du jobber lenge i et spesifikt marked får du god oversikt over hullene, og jeg skjønte etter hvert at ideen min hadde stort potensial.

- Hva sa Red Bull da du sluttet for å lansere et konkurrerende produkt?

- Jeg gikk ikke rett fra Red Bull til dette prosjektet. Jeg skrev en bok og jobbet som foredragsholder et halvt års tid før jeg bestemte meg for å gå for å utvikle Tenzing.

Først etter godkjenning fra kona, bestemte Bockel seg for å følge drømmen.

- Kona mi jobber i markedsføringsbransjen, og var den første jeg pitchet til. Hun hadde tro på ideen, og da bestemte vi oss for å flytte til et mindre hus og bare gå for det.

Anbefaler ikke å outsource
Etter å ha jobbet med markedsføring i åtte år for Red Bull, og flere år for MTV og Unilever, har Bockel gjort seg opp klare meninger om hva som fungerer og ikke fungerer i digital markedsføring.

- Du kan spørre hvem som helst om hva deres favorittselskaper er, og du får alltid de samme svarene; Google, Nike, Red Bull eller Apple. Årsaken til det er at disse selskapene er gode til å ansette folk som virkelig passer til å jobbe med merkevaren. Autensiteten blir enda sterkere dersom folk som virkelig elsker merkevaren lager alt innhold til alle kanaler. Med en gang du begynner å outsource oppgaver, for eksempel markedsføring på sosiale medier, blir det totale markedsføringsbildet inkonsistent, og det er ikke bra for merkevaren.

Bockel utdyper:

- Om du outsourcer oppgaver til et selskap som driver med markedsføring for mange ulik selskaper hver dag, får du ikke samme konsistens og autensitet. Det er ikke sånn at de som jobber med mange ulike merkevarer er like glade i alle. Slik er det ikke i Red Bull, for eksempel, for de ansatte virkelig er dedikerte til å jobbe med den samme merkevaren i flere år. Du må leve merkevaren, og da vil resten følge enkelt.

- Så du sier det er bedre å gjøre markedsføring in-house?

- Ja, det er nøkkelfaktoren. Flere og flere begynner å gjøre dette. Pepsi sa for noen år siden at de skulle følge Red Bull-modellen, som er å gjøre alt in-house. Om man gjør det selv vil det føles mindre som markedsføring. Det er en styrke å gjøre ting selv.

- Markedsføring har blitt som Tinder
Han sier videre at det «mange gjør feil» er at de legger ut de samme utendørsplakatene også på nettet.

- Det blir ikke laget noe nytt materiale tilpasset digital markedsføring. Det er lite kreativt. Når det er sagt er det ikke mangelen på kreativitet i seg selv som er det mest irriterende, det er reklamen i seg selv som ikke er god nok. Og når den da forfølger deg flere måneder, er det svært irriterende.

Bockel sier adblocks kommer som en funksjon av at mye av reklamen oppleves som irriterende.

- Hva gjør vi når vi føler oss forfulgt? Vi løper. Forbrukeren har begynt å bygge opp en vegg av adblock og eller andre applikasjoner for å stenge irriterende reklame ute. Det har blitt en krig. Hvor er forbrukerne, spør annonsørene, også angriper de dem med irriterende reklame. Markedsføring har blitt som Tinder. Om det kommer opp noe på Facebook, kan du velge å interagere med den eller sveipe den vekk. Når man har sveipet den vekk ønsker man ikke å ha noe mer med den å gjøre, det må annonsørene forstå.

- Vær superkonsistent
Bockel mener at nøkkel til suksess ikke er å være på sosiale medier, men å faktisk være sosiale på disse mediene.

- Du skal ikke legge ut den samme, gamle meldingen på hver nye sosiale medier-kanal. For å klare dette må man stille det rette spørsmålet. Slutt å tenk: Begynne å like meg, begynn heller å tenke på hva du kan gjøre for å like kunden din mer. Jo mer et merke gir til deg, dess mer vil du gi tilbake til det.

- Jo mer diffust produktet ditt er, dess mer markedsføring trenger du for å nå ut til kunden. 

Han trekker frem Airbnb og Spotify som eksempler på selskaper som har lykkes med å lage en «spot on» tekst om hva selskapet er.

- Alle de sterke merkevarene er superkonsistente, har alltid den samme type markedsføringen. Red Bull er veldig gode på det. Coca Cola har endret slagordet sitt tre ganger de siste årene. Det har vært både «open happiness», «taste the happiness» til «taste the feeling». Nike har alltid hatt «just do it», sier han.