Influencers er ikke noe nytt. Men det brukes nå i senere tid ofte til å beskrive personligheter på internett mange andre følger og hører på. For ordens skyld er det viktig å understreke at en influencer ikke er synonymt med en blogger, og trenger ikke å ha 300.000 følgere på Instagram. Det kan også være en person med en liten, men veldig sterkt og engasjert publikum. Merkevarene som har til hensikt å utvikle seg bør, forstå at dette er et fantastisk nytt talerør med sine helt klare retningslinjer. Det er opp til kundene, sammen med byråene, å bestemme hvordan influencers i dag skal brukes for å nå ut til riktig målgruppe.

Samarbeid med bloggere og influencers er et sammensatt felt. I bloggsamarbeidenes spede begynnelse for rundt syv-åtte år siden ble dette undervurdert både som merkevarebyggende- og konverteringsdrivende kanal. Dette til stor glede for de få bedriftene som hadde sett mulighetene og så og si hadde monopol på influencernes publikum. For det er jo ikke lenger noen hemmelighet at dette funker som bare rakkern. Så lenge man gjør det rett.

Lenge før jeg kom in i bransjen syntes jeg byråer og bedrifter var alt for dårlige til å lære fra store og flinke SoMe-personligheter. Det er ikke før nå den siste tiden hvor vi faktisk har skjønt hvor flinke disse, ofte unge jentene, er på markedsføring på sosiale medier, og ikke minst forstått hvordan man kan bruke dem som en kanal for en kommunikasjonsoppgave.

Etter hvert fikk mange øynene opp for dem, men det var ikke influencernes skyld at de igjen ble undervurdert og behandlet som messeselgere. Bloggerne blir gode influencers når de blir backet av en god idé. Denne ideen kommer oftest fra et byrå som har forstått hvordan man best tilnærmer seg denne form for kommunikasjon. Og en ide kan bli å så mye mer enn et luftslott når den blir kommunisert av en influencer som faktisk har et publikum – som aktivt søker denne påvirkningen.

Jeg er sikker på at Snapchat om kort tid knuser både YouTube og Facebook i antall videovisninger per dag

Det er ingen hemmelighet at verden delvis har flyttet over til sosiale medier. Folk flest vet at bedriftene må følge etter, og den største delen av alle bedrifter har også gjort det. Problemet er at de fortsatt ikke skjønner at det ofte er influencers som bestemmer hva og hvordan det snakkes/diskuteres om på nett.

Noen mener det er mange som bruker influencers som en kjapp og enkel løsning. Men dette er som oftest resultatet av kampanjer uten en idé, uten en plan og uten et apparat som forstår hva det vil si å jobbe med influencers. En god idé er alltid en god idé, og det kommer alltid til å være det viktigste. Man skal ikke bruke en kanal fordi det er trendy, men fordi man vet at det fungerer og er riktig for merkevaren.

For mange bedrifter og brands representerer derfor influencers en stor mulighet. Det er ofte lett å komme opp med ideer og det er lett å rette en henvendelse da influenceren ofte har samme interesse.  Det er viktig at ikke alle disse ideene blir «komme på i farten ideer», og det er ofte lurt å tenke seg om to ganger slik at det blir en god plan.

I dag forventer folk at bedriftene snakker med dem i stedet for til dem, og som kjent er det som privatperson mye enklere å få kontakt med andre forbrukere og ta bedre kjøpsavgjørelser på sosiale medier. Her har influencers en veldig viktig rolle. I motsetning til tradisjonell reklame som avbryter brukeropplevelsen, skaper influencers en mer behagelig og naturlig opplevelse for sine lesere/følgere.

Facebook har i dag 3,2 millioner norske brukere der 54 prosent følger minst et tradisjonelt eller redaksjonelt medium. På Snapchat, som har 1,9 millioner brukere, følger kun 21 prosent av brukerne minst et tradisjonelt/redaksjonelt medium. Det har selvfølgelig litt å gjøre med at Snapchat har vokst veldig fort og at mange bedrifter ikke vet hvordan de kan og eller skal bruke Snapchat. Det er en utfordring for dem, mens for de som nå prøver, feiler og lærer kommer utviklingen raskere. De fleste brukerne ser på Snapchat som noe lukket og mer personlig enn Instagram og Facebook. Derfor er influencers veldig viktig for å lykkes på Snapchat. Med hjelp av dem kan bedrifter kommunisere bedre og mer personlig med brukerne i den populære appen.

Jeg er sikker på at Snapchat om kort tid knuser både YouTube og Facebook i antall videovisninger per dag (om det ikke allerede har skjedd i og med den nye oppdateringen). Så det kommer til å bli dyrt for den som ikke følger med i timen!