Flere av de største norske annonsørene er denne uken ute med helt nye reklamefilmer og kommunikasjonskonsepter og både Tine og DNB har hatt premierer på nye filmer og kampanjer. 

Les også: McCann legger om Tine-reklame

Men hvor fornøyd er norske annonsører med den jobben reklamebyråene, mediebyråene og PR-byråene gjør?

- Denne gangen synes jeg vi kan gi toppscore. Det blir terningkast seks, sier kategoridirektør i Tine, Pernilla Siberg Nakken, til Kampanje.

Siberg Nakken har lang erfaring med å jobbe med norske kommunikasjonsbyråer etter nærmere 20 år i Tine. Før helgen var hun med å lansere Tines helt nye reklamekampanje for meieriselskapets matlagingsprodukter» signert McCann som nylig vant en enda større adndel av Tines reklamekonto, en konto som i dag deles med Try og SMFB.

Les også: Tre byråer vant Tine-millioner

- Er dere alltid fornøyde med leveransene fra reklamebyråene?

- Det er veldig byrå- og teamavhengig og vi har vært i mange byråer, men når det gjelder akkurat denne kampanjen så har det fungert veldig bra. Det er et av de beste teamene vi har jobbet med noen gang, sier Siberg Nakken.

Teamet hun sikter til denne gangen er blant andre rådgiver Paal Tarjei Aasheim og den kreative duoen Jørgen Lauré og Adam Billyeald i McCann.

- Er det når du ser filmen klippet ferdig man blir mest fornøyd?

- Jeg tenker at du merker ganske tidlig om du er på riktig vei. Du merker det på diskusjonene underveis og du får en magefølelse veldig tidlig. Den endelige filmen blir bare en bekreftelse på det du allerede følte tidlig i prosessen, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tilfreds som reklamekunde:

Selv om Pernilla Siberg Nakken i Tine var fornøyd denne gangen med byråleveransen, er det ikke alltid slik. - Vi er alltid like førnøyde og det gjelder for alle de tre byråkategoriene. Rådet er å følge med på utviklingen og tørre å utfordre oss som kunde, sier hun.

- Et sannhetens øyeblikk
Rådgiver Paal Tarjei Aasheim i McCann, som har vært med på Tine-kampanjen, sier det alltid sitrer i kroppen når man som byrå presenterer noe nytt for en kunde.

- Det er et sannhetens øyeblikk og det det kiler alltid i magen når vi presenterer uttaket på et nytt kreativt konsept. Man er spent fordi man vet det er kort vei fra himmel til helvete. Du kan stå der å føle deg ganske ubrukelig eller du kan stå der å føle deg ganske smart og du har selvfølgelig mest lyst til det siste, sier  Aasheim.

I årets «Byråprofil»-undersøkelse, som Kampanje og TNS Gallup gjennomfører i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og med støtte fra alle de store bransjeforeningene Kreativt Forum, Mediebyråforeningen og annonsørforeningen ANFO, er det i år målt hvor stor kundetilfredsheten er innenfor de respektive byråkategoriene reklame, mediebyråer og PR, og tallene harmonerer denne gangen godt med det Tine opplevde med McCann.

Aasheim sier det er knytte stor spenningen til hvor fornøyd kunden er når de kommer opp med nye ideer.

- Når et reklamebyrå kommer opp med en virkelig sterk idé, kjenner vi det i hele kroppen. Akkurat som en golfspiller både føler og hører at han eller hun treffer ballen perfekt. Men et godt utslag gir oss egentlig bare enda større forventninger. Det er først når ideen blir presentert, vi merker hvor langt og rett ballen egentlig går, sier Aasheim.

Her ser du tabellen som viser hvor fornøyde norske innkjøpere av kommunikasjonstjenester er med sine byråer. Tallene fremkommer i den siste Byråprofil-undersøkelsen.*

Plassering Bransje Poengscore
1. Reklamebyråer 85
2, Mediebyråer 73
3. PR-byråer 66

*Poengscoren til byråkategorien beregnes ut fra Gallups velrennomerte KTI-indeks basert på spørsmål av typen «Hvordan vil du beskrive kundeforholdet til hovedbyrået ditt?». Svarene fordeler seg på en skala fra «dårlig» til «svært bra».

- Ganske stor forskjell
I snart 40 år har Kampanje i samarbeid med TNS Gallup gjennomført undersøkelsen som rangerer norske reklamebyråer og etter hvert også PR- og mediebyråene i den største byråundersøkelsen på markedet.

Nytt av året denne gangen er at Kampanje også har spurt annonsørene hvor fornøyde de er med leveransene de får fra sine hovedbyråer innenfor de ulke bransjedisiplinene og her kommer det altså frem at reklamebyråene får den høyeste scoren. Reklamebyråene får her en poengscore på 85 og det altså nok til å slå både mediebyråene og PR-byråene.

«Byråprofil»-ansvarlig i TNS Gallup, Aleksander F. Eidsæther, sier det er første gang på noen år at man måler kundetilfredshet i «Byråprofil» og at man denne gangen kun har valgt å fokusere på bransjekategoriene og ikke på enkeltbyråer.

- Reklame som kategori kommer ganske klart på topp foran mediebyråene og PR-byråene og det er en ganske stor forskjell mellom reklame og PR-byråene i score, sier Eidsæther.

Sammenligner man med øvrige bransjer i næringslivet, kommer det frem at tallene for kommunikasjonsbransjen er relativt sett gode.

- Ser vi på andre bransjer i Nord-Europa innenfor business to business er snittet på 65. Alle de tre byrågruppene vi nå har målt ligger over det snittet og det betyr at norske kjøpere av reklame- og kommunikasjonstjenester i hvert fall ikke er veldig misfornøyde med sine hovedsamarbeidspartnere, sier han.

- Tine gir reklamebyrået sitt terningkast seks. Er det for raust?

- Snittet på 85 poeng er en veldig solid score. Det viser at kundene er godt fornøyd med tjenestene de får fra reklamebyråene, sier Eidsæther.

Byråprofi har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene og formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråene profil og omdømme blant norske annonsører. De siste årene har undersøkelsen også blitt utvidet til å gjelde mediebyråer og PR-byråer. Reklamebyråene og mediebyråene er målt blant Norges største annonsører, mens PR-byråene måles blant Kommunikasjonsforeningens medlemmer. Metoden er den samme for alle byråtypene og undersøkelsen genererte til sammen nesten 6.000 byråvurderinger.