Å sitte på mobilen eller nettbrettet før man legger seg kan være helsefarlig, hevder forsikringsselskapet If i en ny holdningskampanje som skal forebygge skader og ulykker.

- Forskere og søvneksperter peker på at lite eller for dårlig søvn fører til dårlig konsentrasjon og oppmerksomhet. I trafikkskadestatistikken er dessverre mange alvorlige ulykker knyttet til søvnmangel. Å få ned antallet trafikkdrepte og -skadde er en del av vårt samfunnsoppdrag, sier markedsdirektør Lise-Marie Vasbø i If.

Mobiltelefonen er en større synder enn folk tror, forteller hun.

- Nyere forskning både fra Norge og utlandet viser at skjermbruk rett før sengetid kan påvirke både innsovning, søvnkvalitet og –lengde. Søvnen blir forstyrret gjennom at kropp og hjerne ikke får tilstrekkelig ro. I tillegg kan det blåaktige lyset fra skjermene forstyrre vår innebygde døgnrytme, viser forskning.

Løsningen har blitt en holdningskampanje der If ber folk om å skru av mobilenetter kl. 22. Samtidig lanserer de en film og en kampanjeside der tre sosiale medier-profiler tar samme utfordring, inkludert komiker Terje Sporsem og blogger Anette Marie.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz var det viktig å ha en miks av kjente og mindre kjente profiler.

- Terje Sporsem er en kjent profil, Anette Marie er en profilert blogger og Thale Myhre er som deg og meg, en jente man kan treffe på gata. Det å bruke sosiale medier på senga er noe som mange mennesker kjenenr seg igjen i og vi ville samarbeide med mennesker som folk kan kjenne seg igjen i, sier han.

Se filmen her:


Kampanjen er utarbeidet av svenske Forsman & Bodenfors, og skal gå parallelt i Norge, Sverige og Finland. I Norge er det Los&Co som bistår If med kampanjen.