Seks markedsføringsjobber konkurrerte i dag om å bli «Årets Markedsfører» i 2015 under konferansen Norwegian Marketing Summit (NMS). Disse er Toms/Flyktningehjelpen, Gjensidige, Mercedez-Benz, SAS, Telia og DNB. Alle seks nominerte hadde presentasjoner for deltakerne på NMS.

Les også: Ga sko til flyktninger - kan vinne Årets Markedsfører

Men til slutt ble det altså DNB og jobben Norges største bank gjorde rundt betalingsløsningen Vipps som trakk det lengste strået. Dermed setter DNB også en rekord ingen andre norske annonsører har vært i nærheten av. Det er tredje gangen DNB vinner denne prisen.

- Det har vært et fantastisk år og det morsomste året noensinne. Dette er den største æren du kan få som markedsfører, sier Rune Garborg.

Garborg har i flere år vært markedsdirektør i DNB, men tidligere denne måneden ble han sjef for Vipps.

- Dette er seriemesterskapet i markedsføring. Vi er ydmyke over å motta en slik pris, legger han til.

Sist vant banken i 2012, og de vant også i 2010. Men veien frem til suksess har ikke vært bare enkel.

- Da vi hadde fokusgrupper, viste det seg at ni av ti over 40 år var negative. Men heldigvis mente ni av ti under 40 år at de kunne være interessert i å bruke en slik tjeneste, sa Rune Garborg under presentasjonen i dag.

Reklamebyrået Pol står bak Vipps-caset sammen med DNB, mens Vizeum har vært mediebyrå.

Les også: DNB-Garborg blir Vipps-direktør

- Alle mann til pumpene
Kreativ leder Aina Lemoen Lunde i DNB forteller at de jobbet under sterkt press da lanseringen var på trappene før sommerferien 2015.

- Det var litt sånn «Alle mann til pumpene». Vi måtte rekke å nå ut til Norge før landet gikk inn i en sommer-dvale. Vi hadde tydelig fokus på etablere begrepet «å vippse» og ta kategorien, uttalte Lemoen Lunde.

Siden lanseringen har alle piler pekt oppover – både for Vipps som tjeneste  og caset Vipps. I dag har tjenesten en kjennskap blant unge på hele 93 prosent, appen har blitt lastet ned 1,3 millioner ganger

- Ja, vi har investert mye penger i dette, men med 1,3 millioner nedlastninger har dette vist seg å være den desidert rimeligste markedsinvesteringen vi noensinne har gjort. Så dette er også DNBs største kommersielle suksess noensinne, sa Garborg fra scenen i dag.

Av priser har Vipps-caset allerede vunnet det som er å vinne av priser. Bankens betalingstjeneste har vunnet Sponsor- og eventforeningens pris Spot, effektkonkurransen Anfo Effekt, Max Marketing Mix og Gullblyanten.

- Interessante cases
Leder av juryen, Lene S. Bjørck, sier til Kampanje at hun synes årets seks nominerte holdt et høyt nivå.

- Det er alltid interessant å se og høre tenkningen bak de beste markedsføringsjobbene, og til Årets Markedsfører 2015 hadde Vipps, NetCom og SAS spesielt sterke case. Men også markedsførere med mindre budsjett gjør også gode markedsføringsjobber, og det var interessant å se hvordan Why Not med caset Toms og Flykninghjelpen gjorde en forskjell ved å være annerledes enn kategorien og med det sikret seg plass blant de seks nominerte, sier Bjørck til Kampanje.

For årets jury lot seg imponere over bankens produktutvikling i et segment med allerede etablerte aktører. I juryens begrunnelse heter det;

«De klarte, selv ved å starte etter de andre, å ta en posisjon som skulle bli markedsledende og til dels også kategoridefinerende. Ved hjelp av kirurgisk ressursbruk, ekstremt raske beslutningsprosesser og en stor grad av frihet fra sin egen merkevarekommunikasjon var de imponerende raskt i markedet med et produkt og kommunikasjon som flyttet nylanseringen fra 0-100 på en vanlig norsk forsommer.»

Lene S. Bjørck sier til Kampanje at DNBs case sto knallsterkt i konkurranse med de fem andre.

- Uansett hvordan vi snur og vender på finalistene, sitter DNB med Vipps igjen med det beste caset i 2015. De svarte raskt på konkurransesituasjonen og viste en imponerende hurtighet i utviklingen av produkt og kommunikasjon. De var også modige når de valgte å frigi seg i så stor grad fra den sterke merkevaren som DNB er, i etableringen av Vipps, sier hun.

Tidligere vinnere:
2014: Storebrand
2013: SAS
2012: DNB
2011: Lebara (MyCall)
2010: DNB
2009: Kari Traa
2008: RiksTV
2007: Moods of Norway
2006: Norwegian
2005: Stabburet
2004: Coop Norge
2003: Netcom
2002: Rema 1000
2001: Byggmakker
2000: Dinamo Norge

Kampanje gjør oppmerksom på at journalisten har sittet i juryen. Red anm.