Tirsdag i neste uke skifter NetCom navn til Telia. Ifølge en melding fra selskapet markerer dette starten på en ny og digital tele-epoke i Norge som vil «gi både samfunnsmessige gevinster og mange fordeler for alle privat- og bedriftskunder».

- De to siste årene har vi bygd ut landets raskeste og mest utbredte 4G-nett, der vi når 96 prosent av befolkningen. Det er vi stolte over, og nå er vi klare for å se enda lenger fremover. Navnebyttet innebærer en strategisk endring der vi i mye sterkere grad skal kombinere Telias internasjonale styrke med vår nettverksposisjon og lokale kunnskap for å tilby kundeopplevelser i verdensklasse. Allerede om kort tid vil våre kunder se bevis på dette, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telias norske virksomhet i en melding.

Dermed forsvinner en av de mest innarbeidede merkevarene på det norske mobiltelefonmarkedet. I 22 år har Netcom vært utfordreren til Telenor i Norge og hatt denne posisjonen og selskapet var også nominert til Kampanje og Markedsforbundets store pris «Årets Markedsfører» i fjor. Tidlig på 2000-tallet slo Netcom også fast at «fremtiden er trådløs».

Les også: Netcom kan bli årets markedsfører

Navneendringen kommer kun kort tid etter at Netcom endret hele sin reklamestrategi som en følge av  TeliaSoneras oppkjøp av Tele2s virksomhet i 2014. 

Les også: Derfor endrer Netcom reklamestrategi

- En spennende reise
Helt siden 1993 har Netcom vært til stede i det norske markedet og Foss kaller det hele for «en spennende reise». Nå starter en ny reise for Netcom-sjefen .

- Første steg på veien er å synliggjøre at vi er en del av Nordens største mobilselskap, som utvikler digitale tjenester og kunnskap på tvers av grenser, fortsetter Foss.

Det var i 2000 at svenske TeliaSonera kjøpte Netcom i Norge, men det skulle altså ta 15 år før beslutningen om å endre navn skulle komme. Senere har flere merkevarer kommet til gjennom kjøpene av Chess og Tele 2. Nå er Tele 2 merkevaren faset ut og selskapet har brukt hundrevis av millioner kroner på å annonsere for merkevarene Netcom, Chess, OneCall og MyCall i tillegg til Telia-merkevaren.

Ifølge Telia «visker et felles merkenavn bort landegrensene, gir kundene tilgang til flere og bedre tjenester og vil bidra til å styrke Telias posisjon for videre satsing i Norge og Europa».

Styrket satsing i Norge
Navnebyttet vil også medføre en styrket satsing i Norge som et helt sentralt land i konsernets strategi.

- I 2015 investerte Telia like mye i det norske mobilnettet som i mobilnettet i Sverige. Den norske forankringen vår skal styrkes, og vi skal fortsette å investere kraftig i årene fremover og bygge opp enda mer lokalkunnskap og ekspertise i Norge på alle områder, sier Foss.

Netcom eller TeliaSonera er gjennom sine mange merkevarer en av Norges største annonsører og bruker ifølge tall fra ACNielsen bruker over én milliard kroner brutto på annonsering i løpet av et år med Netcom og OneCall som de største reklamekjøperne.