Noen få stemmer har de siste dagene ytret at X Games Oslo har liten verdi i internasjonal profilering av Oslo. De tar feil både i tall og analyse.

Dagblad-journalisten Esten O. Sæther sier: «Enkelte norske PR-profeter har lenge snakket ned tradisjonell vinteridrett ved å fortelle om den fantastiske populariteten til denne kommersielle nyvinningen. Det rimer ikke med fakta fra tv-tallene. X-Games er ingen verdensdominerende tv-underholdning. Selv på hjemmemarkedet i USA sliter denne idrettskonkurransen langt bak det som virkelig teller som publikumssport: Bare rundt 1 million  amerikanske tv-seere så hver av sju ulike øvelser i X-Games sin vinterutgave fra Aspen i 2014. Det er for eksempel bare halvparten av de 2 millionene norske seerne som fulgte 5-mila til Petter Northug i Falun.»

Ikke bare er analysen feil fordi han ikke har forstått hva digitalt fotavtrykk betyr, men tallene for X Games i Aspen var 100 millioner seere i tradisjonell lineær tv-sendinger.

PR-rådgiver Bjørn B Jacobsen i Republik Communications uttaler til Kampanje onsdag:

- Store begivenheter er generelt en fantastisk plattform å jobbe med, men når stereotypen «sette Oslo på kartet» aldri materialiseres, så er ikke det fordi store idretts- og kulturevents ikke har sprengkraft, men fordi man ikke bygger de nødvendige rammene rundt. Da ender man med det jeg kaller «øyeblikkets begeistring», sier han.

Les mer: - Skal godt gjøres å regne X Games hjem

Fortidens evalueringskriterier av store idrettsarrangementer har liten verdi i 2016. Det har foregått et generasjonsskifte innen bruk av teknologi og ringvirkningene av sportsarrangementer som mange ikke har fått med seg. Publikum og utøvere er større kringkastere enn tv-sendingene.

Bjørn B Jacobsen har ikke fått med seg at det gjøres veldig mye i Oslo for å bygge «rammene rundt» og materialisere langsiktige effekter. Men ikke med gårsdagens virkemidler.

Sammen med X Games, VisitOslo, TNS Gallup og Menon utfører vi en omfattende ringvirkningsanalyse av X Games Oslo, nettopp for å evaluere verdien for Oslo by. Disse målingene utvikles for å brukes på andre store arrangementer i Oslo som Øyafestivaler og fredsprisutdelinger. Områdene som belyses er mange, la oss her se på markedsføringsverdien for Oslo.

For at folk skal ville besøke, studere, investere, flytte eller åpne bedrift her, må de ha hørt om oss. Internasjonale undersøkelser viser at svært få kjenner til Oslo – til tross for rekken av internasjonale arrangementer som tidligere er avholdt.

Dette er godt dokumentert. Oslo Business Region har gjennomført en analyse av 50 internasjonale city benchmarks hvor Oslo er nevnt. Vi vet mye om omverdens oppfatning av merkevaren Oslo – og usynlighet er et sentralt punkt.

Oslo har akkurat fått en internasjonal profileringsstrategi – og det er ingen tilfeldighet at X Games Oslo har fått støtte.

X Games Oslo er helt i tråd med Oslos internasjonale profileringsstrategi (som ble vedtatt av Oslo bystyre i 2015, og som allerede har høstet internasjonal anerkjennelse ved å bli kåret til  ”Place Brand of The Year” i London i desember, foran Storbritannia, Sverige, Liverpool og Eindhoven).

Oslo er ikke verdens største by – men det er også vår styrke. Vi er en kompakt by med kort avstand mellom natur og betong, mellom arbeidsliv og fritid. Nær 5.000 kulturtilbud (live performances) hvert år er mer enn dobbelt av hva Stockholm og København kan skilte med til sammen. Oslo er en kompakt storby med høy livskvalitet. Men - en ukjent perle.

X Games foregår midt i byen, og får vist frem natur og urbane kvaliteter hånd i hånd. Det er spektakulært og underholdende. Det er banebrytende idrettsgrener som fornyer interessen for vinteridrett. Helt i tråd med Oslos verdier: Banebrytende, berikende og ekte. Og det har stort internasjonalt nedslagsfelt. Verden vil til Oslo for å se idretter som har langt større nedslagsfelt enn mange tradisjonelle vinteridretter med bare nordmenn på pallen. Ved hjelp av globale idrettsstjerner når vi ut til helt nye markeder og vi når yngre målgrupper som vertskap for X Games.

Bare utøverne som vil utgjøre finalistene på Tøyen har til sammen mer enn 31 millioner følgere (eller fans om du vil) bare på Instagram. Brasilianske Leticia Bufoni har alene flere følgere på Facebook enn den ene millionen amerikanske tv-seere som Esten O. Sæther har klart å regne seg frem til. Silje Norendal (norsk snowboardkjører som dessverre går glipp av X Games på hjemmebane grunnet skade) har like mange følgere som Aksel Lund Svindal. Det er ikke lenger tv-ruta alene som kringkaster vinteridretter. Det er de store globale idrettsstjernene selv, i samspill med publikum og fans.

I går – før X Games Oslo en gang hadde startet – hadde buzzen om X Games Oslo allerede en rekkevidde på mer enn 200 millioner. Rekkevidde betyr at mer enn 200 millioner mennesker i verden har blitt eksponert for X Games Oslo budskap i digitale kanaler, lenge før sendingene har begynt. Og vi er ikke bare interessert i å måle hvor mange buzzen potensielt når – vi er enda mer interessert i å se hvor mange mennesker vi engasjerer (dvs. hvor mange deler informasjon og genererer eget innhold om X Games Oslo). Vi snakker med andre ord ikke om passive tv-tittere – men folk som aktivt tar del.  

For all del – X Games har som nevnt bred tradisjonell tv-dekning også, X Games i Aspen nådde 100 millioner tv-seere. Ikke et lite tall.

TNS Gallups analyse før arrangementet viser at 8 av 10 Oslo-innbyggere er positive til at byen står som arrangør av X Games (kun 4 prosent er negative). Dette er gjeldende på tvers av alle aldersgrupper.

Oslo-innbyggerne er også uenige med Bjørn R. Jacobsen, 85 prosent mener X Games Oslo vil være en god internasjonal profilering av byen (13 prosent vet ikke).

Nå skal vi vise verden hva Oslo er laget av. Let the games begin! Oslo er tittelsponsor for X Games (derav navnet Oslo i headingen), det er ingen tilfeldighet.

Jeg kan forsikre Bjørn R. Jacobsen om at måten vi nå jobber med X Games har ringvirkninger langt utover ”øyeblikkets begeistring”.

VisitOslo og Oslo Business Region har aktiviteter som sikrer at Oslo får maksimal oppmerksomhet både før, under og etter arrangementet. Vi har ikke markedsbudsjetter til å ”outspende” andre store byer som New York og London. Men vi jobber smartere, fordi Oslo har forstått verdien av å være digitale pionerer.

Og da det kan godt tenkes at mye av markedsføringen vil gå både Bjørn R. Jacobsen og Esten O. Sæther hus forbi.