For en drøy uke siden forsvant Discoverys kanalpakke for rundt én million kabel- og satellittkunder hos Canal Digital og Viasat. Det amerikanskeide tv-konsernet har ikke klart å bli enig med tv-distributøren om rammene for en ny avtale for kanalpakken som teller store tv-kanaler som TVNorge, Fem og Max, og kanalen taper et sted mellom to og tre millioner kroner hver dag.

Les også: Discovery taper reklame-millioner på tv-krangel

Men som Kampanje skrev i forrige uke, skaper konflikten også hodebry for flere av de store norske annonsører, og for drikkeprodusenten Ringnes er situasjonen spesielt utfordrende. Etter det Kampanje kjenner til plasserte Ringnes nesten hele tv-budsjettet sitt hos Discovery ved inngangen til året. Drikkevareprodusenten valgte bort TV 2 og la kun en liten andel på MTG. 

Les også: Orkla: - Tv-konflikten bekymrer

Konstituert markedsdirektør i Ringnes, Joakim Sande, ønsker ikke å bekrefte Kampanjes opplysninger om hvordan selskapet har plassert reklamebudsjettet.

- Hvilke prioriteringer vi har gjort i mediemiksen ønsker jeg ikke å gå inn i, så mitt ganske kjedelige svar i denne sammenheng er at vi gjerne skulle vært situasjonen foruten. Nå følger vi utviklingen uke for uke og har en forventning om at partene kommer frem til en løsning, sier Sande til Kampanje.

Han sier Ringnes «nå vurderer bruken av andre flater» slik at man klarer «å opprettholde det ønskede trykket». Selskapet bruker opp mot 100 millioner kroner brutto på reklame i løpet av et år, ifølge ACNielsens reklamestatistikk.

- Hva har dere gjort konkret i lys av konflikten? 

- Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer på hva vi har gjort konkret utover at vi følger situasjonen fra uke til uke også gjør vi de nødvendige tilpasninger i forhold til det, sier han.

Sande mener det alltid vil være andre alternativer når det gjelder å opprettholde markedstrykket, men som han sier.

- Denne situasjonen gjør ikke jobben enklere og selv om det alltid vil være andre alternativer er det viktig at begge begge parter klarer å komme til en løsning slik at det kan fokuseres på viktigere ting, sier Sande.

Flere lanseringer på trappene
Tidspunktet for konflikten er ikke beleilig for verken Ringnes eller andre norske dagligvareannonsører. I ukene som kommer står en rekke store lanseringer for tur. Dagligvarebransjen er også kjent for å være en bransje som er avhengig av rask og bred dekning og trives derfor godt på tv. For Ringnes og Sande sin del kommer de neste ukene til å by på lanseringskampanjer for Mountain Dew sammen med PepsiCo og en ny smak i Farris og Juice-serien. To nullkalerori-merkevarer er også på trappene under Battery-merkevaren.

- Vi går inn i et lanseringsvindu med mange spennende nyheter som vi har planer om å markedsføre. I så måte er det jo uheldig hvis ikke partene kommer til en løsning innen inngangen til mars. Men om de ikke gjør det skal vi klare å finne alternativer for å få det trykket og oppmerksomheten som vi trenger, sier Sande.

- Og så kommer det vel en påskekampanje fra Solo?

- Du skal ikke se bort i fra det. Vi har store planer med Solo i år, selv om vi i 2015 kunne lukke bøkene med å bli 50 prosent større enn Fanta, sier han

- Er tv en viktig reklamebærer for Ringnes i denne perioden?

- Tv er for oss en viktig kommunikasjonskanal i kombinasjon med en helhetlig mediemiks, sier Sande.

- La dere hele tv-budsjettet på Discovery?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier han.

Satset på Discovery:

Forhandlingsdirektør i Omnicom Media Group, Jonas Buskop, forhandler frem store tv-avtaler for noen av landets største annonsører. For Ringnes sin del ble nesten hele tv-budsjettet lagt på Discovery kanaler i år. Buskop ønsker ikke å kommentere kunden Ringnes spesielt.

- Sjelden man legger alt på en kanal
Det er Omnicom Media Groups mediebyrå OMD som håndterer mediekjøpene til Ringnes og sentral her er forhandlingsdirektør Jonas Buskop i Omnicom Media Group. Men heller ikke Buskop vil kommentere andelen tv-kroner som er plassert på Discovery på vegne av Ringnes. Han sier i stedet at «det fortsatt er mulig for enhver annonsør å flytte midler over til TV 2, MTG og online-aktører» selv om det er «begrenset hvor mye».

 - Det er fremdeles noe kapasitet på de andre store kanalene og det kan virke som om det fremdeles er mange som ikke har valgt å gjøre endringer i miksen sin. Men det er begrensninger på hvor mye du kan flytte over, sier han.

- Er det ofte man velger å legge alle tv-pengene på en kanal eller ett tv-hus?

- Det er sjelden man legger alt på en kanal, men det vil kunne forekomme. Hovedregelen er at man ser flere potensielle løsninger opp mot hverandre og der de fleste potensielle løsningene består av to eller flere kanaler, sier Buskop.

Mediebyråer som OMD tegner ofte store årsavtaler for sine største kunder og her er forhandlingene med tv-kanalene en viktig del av totalen. Mediebyråene har historisk alltid ønsket seg et sterkt TVNorge og TV3 som kan fungere som en motvekt til markedslederen T V 2 for på den måten spille kanalene opp mot hverandre. Tidligere var det ofte vanskelig å komme utenom TV 2 dersom man var en annonsør som hadde behov for å bygge rask dekning i markedet. Men med de siste fem årene med positiv seerutvikling, og særlig i de yngre målgruppene, er Discovery blitt et stadig mer reelt alternativ til TV 2  og selskapet har dermed spist stadig mer av den samlede reklameomsetningen til tv-kanalene.

- Er det mulig å ta høyde for slike konflikter når man inngår store årsavtaler?

- Nei, det er egentlig ikke det, og det behøver man egentlig ikke å gjøre heller. I Norge er alle aktørene så fleksible at man som regel løser situasjonen på best mulig måte. De som mister distribusjon har forståelse for at annonsørene må gjøre endringer og de som sitter igjen med full distribusjon, opptrer også ryddig i forhold til å ta inn det de får solgt ekstra, sier Buskop.

Kommersiell direktør i Discovery, Bjørn Solvang, sier det kan forekomme at annonsører legger hele eller store tv-budsjettet sitt på Discovery. 

- Jeg ønsker ikke å kommentere spesifikke kundeforhold. Men ja, det stemmer at enkelte kunder har vist oss stor tillit, sier Solvang.

- Hva gjør dere konkret for begrense skadene til disse annonsørene som har vist dere denne tilliten?

- Vi har individuelle samtaler med alle kundene våre rundt hvordan vi best kan håndtere denne situasjonen. Vi gjør det vi kan for å løse dette best mulig, sier Solvang.

- Tjener på konflikten
Salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2 svarte slik da han på reklamefesten «Gullfisken» fikk spørsmål fra Kampanje om hvordan konflikten slår ut for TV 2.

- VI tjener kortsiktig på denne konflikten. Flere seere finner frem til våre programmer og kanaler og det er jo med å booste våre inntekter på kort sikt. Men jeg tror man er avhengig av en ganske langvarig konflikt før man ser store og tydelige endringer i markedet, sier Rosvoll.