Rekken av ofre i konflikten mellom Canal Digital og Discovery begynner å bli lang - for nå er det ikke bare tv-seerne og tv-kundene som rammes i tillegg til de involverte partene TVNorge og Canal Digital. Heller ikke norske annonsører liker den dramatiske situasjonen som har oppstått der over én million husholdninger har mistet tv-signalet sitt til den store buketten av Discovery-kanaler.

Flere av landets største annonsører innenfor dagligvaresektoren som Orkla, Tine og Norgesgruppen, og som alle er storforbrukere av tv-reklame, liker situasjonen dårlig.

Orkla er blant landets største annonsører gjennom Orkla og Lilleborg-systemet, og bruker etter det Kampanje kjenner til, mellom 300-400 millioner kroner på reklame i løpet av et år. Av dette går rundt halvparten på tv.

- Hvis det blir en langvarig konflikt, bekymrer det oss, sier Orkla-direktør Arve Heltne til Kampanje.

Lanseringsvindu rammes
For i månedsskiftet februar/mars starter det som i dagligvarebransjen kalles «lanseringsvinduet». Da slipper dagligvarebransjen mange av sine nye innovasjoner og produkter samtidig. I dette «vinduet» er dagligvareaktører som Orkla, Tine og Nortura avhengig av rask nettodekning i markedet for å fortelle om sine nye produkter.

- Hvor bekymret er dere i dagligvarebransjen nå?

- Det er ikke ofte vi ser slike konflikter, men jeg opplever at dette er en konflikt som det er all grunn til å være bekymret over. Selv om jeg ikke skal rangere denne bekymringen i forhold til andre bekymringer i livet, er det en reell bekymring, sier Heltne.

Heltne, som sitter med store norske merkevarer som Stabburet, Grandiosa, Nidar og Toro, sier «lanseringsvinduet» nærmer seg og er noe av det man tenker mest på. Nyheter fra disse Orkla-merkevarene skal snart rulles ut i butikkene i stor stil, og mange av disse produktlanseringene skal støttes opp med tunge tv-kampanjer.

Les også: Lanserer 1.000 nye produkter

- Det store slippet kommer rundt 1. mars, så det er klart at det er en utfordring der. Vi må stokke kortene og finne andre løsninger og det er vi ikke alene om. Det er klart at som annonsekjøper er man interessert i å ha alle løsninger tilgjengelige, sier han.

- Kommer dere til å flytte penger til andre mediekanaler på grunn av dette, eller ser dere kun til andre tv-kanaler?

- Det er helt klart at vi må tenke mye større enn tv, sier Heltne.

- Kort vei til YouTube
Forhandlingssjefen i Omnicom Media Group, Jonas Buskop, som kjøper reklame og forhandler priser på vegne av store norske annonsører som Orkla, Coop og Telenor, bekrefter på mange måter det Heltne og Orkla sier.

- Det er kort vei inn til YouTube og andre online-alternativer. Det er det vi ser på i tillegg til andre lineær-tv alternativer i første omgang, sier Buskop.

- Hvem tjener mest på denne konflikten?

- De som vil tjene mest på konflikten i så måte, er nok TV 2 og MTG.  Men det er fortsatt ikke de store beløpene, og på lengre sikt svekkes jo hele lineær-tv alternativet. Dersom konflikten trekker ut, blir naturlig nok beløpene større.

Buskop har tidligere anslått at Discovery på sikt vil tape rundt to millioner kroner daglig i ren reklameomsetning fordi tv-konsernet har mistet halve distribusjonen.

Les også: Discovery taper reklame-millioner på tv-krangel

Hos Tine sier markedsdirektør Kathrine Mo til Kampanje at situasjonen «ikke er ideell».

- Vi håper at Discovery og Telenor setter seg ned og blir enige. Det forventer både tv-seere og annonsører, sier Mo.

Hun vil ikke gå så langt som å kalle det «en krise», men at dersom konflikten vedvarer, må de gå gjennom medieplanene på nytt for «å justere seg».  

Følger ikke Telenor
Mandag morgen kunne Telenor fortelle at de hadde besluttet å kutte all annonsering på Discovery og selv om Telenor er én av partene i konflikten, avviste selskapet at de forsøkte å presse Discovery.

- Vi gjør ikke dette for å bruke det som pressmiddel. Dette kommer som en konsekvens av at nedslagsfeltet til tv-kanalene er så dramatisk forandret. Og derfor må vi ta til det skrittet å trekke reklamen fra TVNorge, Max og de andre Discovery-kanalene, sa Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital til NRK mandag.

Les også: Telenor trekker all reklame fra Discovery

Ingen annonsører som Kampanje har vært i kontakt med, sier at det er en aktuell problemstilling for dem. Heller ikke Telenors konkurrenter i telekombransjen vil følge etter Norges største teleoperatør.  

- NetCom sitter relativt rolig i båten, men gjør noen justeringer basert på Discovery sin reduserte dekning og rekkevidde. Vi har en bred mediemiks og optimaliserer hele veien kanalbruk og tilstedeværelse per kanal basert på vår målsetning og resultater. Videre skuer vi selvsagt til våre konkurrenters tilstedeværelse og kanalbruk uten at det er styrende, sier markedsdirektør i NetCom, Ole Andre Skarbøvik, til Kampanje.

Hos Google i Norge ønsker ikke byråansvarlig Ingrid Dynna å snakke om hvordan konflikten slår ut for etterspørselen etter reklame på YouTube.

- Vi har ingen kommentar til denne saken på nåværende tidspunkt, sier Dynna.