I dag går startskuddet for X Games i Oslo, som arrangeres av TV 2 i samarbeid med det Disney-eide sports-tv-selskapet ESPN, og velvillig hjelp fra Oslo kommune. Kommunen har spyttet inn 42 millioner kroner i prosjektet, noe daværende næringsbyråd Hallstein Bjercke i Venstre mente var en solid investering da han ga grønt lys i mars i fjor.

- Ja, jeg er ikke i tvil om at det som for kommunen er en utgift vil være en god investering for hele byen. Og det selv om vi ikke regner inn verdien av markedsføringen, sa Bjercke i fjor.

- Avgjørende hva som skjer etterpå
PR-rådgiver Bjørn B Jacobsen i Republik Communications, som har spesialisert seg på store begivenheter, er ikke like sikker i dag.

- 42 millioner kroner er mye penger for en begivenhet som X Games, og det skal godt gjøres å regne dette hjem. Men det avgjørende er ikke hva som skjer nå og under X Games-dagene, det er hva som skjer etterpå, og der håper jeg noen har en plan, sier han til Kampanje.

Les også: - OSLO2022 senket seg selv

- Ender med «øyeblikkets begeistring»
- Store begivenheter er generelt en fantastisk plattform å jobbe med, men når stereotypen «sette Oslo på kartet» aldri materialiseres, så er ikke det fordi store idretts- og kulturevents ikke har sprengkfraft, men fordi man ikke bygger de nødvendige rammene rundt. Da ender man med det jeg kaller «øyeblikkets begeistring», sier han.

- Det blir like lite nyttig som å kjøpe langrennslandslaget for x antall millioner om man ikke har like mye penger til å putte inn i aktiviteter for å bruke sponsoratet, legger han til.

Jacobsen etterlyser at Oslo etablerer en profesjonell organisasjon som har kompetanse på store begivenheter og kan følge opp investeringene som gjøres.

- Den jobben er det per dags dato ingen i Norge som har tatt på alvor, og her må vi gire kraftig opp, både på regjeringsnivå og på kommunalt nivå i våre store begivenhetsbyer. Jeg har et berettiget håp om at Linda Hofstad Helleland blir Norges første statsråd som tar dette på alvor, sier han.

- Skal profilere Oslo
Dagens byråd for kultur og idrett, Rina Mariann Hansen (Ap), er godt fornøyd med forgjengerens innsats for å få arrangementet til hovedstaden.

- X Games er et veldig stort arrangement med spektakulære idrettsprestasjoner og vi ser at det viser frem Oslo på en veldig flott måte. Det viser Oslo som en arena hvor man kan ta t-banen til skibakken, sier hun til Kampanje.

Hun har allerede fått med seg at det legges ut flotte bilder fra Oslo under X Games sin offisielle hashtag.

- Har dere noen forventninger om en langsiktig effekt for Oslo?

- Da man valgte å få X Games til Oslo, har det vært for å profilere byen som en vinterdestinasjon som viser frem alt det Oslo har å by på.

- Har ikke 42 millioner til oppfølging
Byråden viser til VisitOslo for konkrete planer rundt profileringen av Oslo under og etter X Games.

- Bjørn B. Jacobsen mener man må legge av like mye penger til aktiviteter i etterkant av en aktivitet som man bruker på aktiviteten for å dra nytte av den. Ligger det en sånn post her?

- Så vidt jeg vet ligger det ikke 42 millioner kroner til oppfølgingsaktiviteter, men vi bruker mye penger på VisitOslo. Vi økte tilskuddet til VisitOslo etter at vi tok over, men vi har ikke øremerket midler til oppfølging av X Games, sier byråden.

- Antidopingdebatt gjør det vanskeligere
I oppladningen før X Games har mye av den norske pressedekningen omhandlet bruddet mellom arrangørene og Skiforbundet, som ikke har vært fornøyd med antidopingarbeidet det legges opp til under konkurransen.

- Har det satt en bismak på arrangementet for deg?

- Det er klart det gjør det litt mer vanskelig. Vi er en idrettsnasjon og en idrettsby som har lyst til å være en dopingfri sone. Det vanskelige med debatten nå med er ikke vi tror det er mye mer doping nå, men at man ikke følger de spillereglene som er vanlige. Jeg er sikker på at X Games blir et strålende arrangement som vil gi strålende profilering av byen og fantastiske idrettsopplevelser. Så er det synd at dette ikke er kommet på plass.

Det har ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra tidligere byråd Hallstein Bjerke. Vi har også bedt VisitOslo om kommentarer.