Når komboen Oslo kommune og snowboard betyr bråk, er utgangspunktet trøblete. Mediafokus var svære underskudd og konkursbegjæring for snowboard-VM 2012. I dag skygger bråket rundt X Games for sola. «Lessons learned»? VM og X Games har kostet Oslo kommune 139 millioner. For ikke lenge siden svidde kommunen av 300 millioner på branntomta Oslo2022. Samlet snakker vi nær en halv milliard skattekroner. Spør vi: Verd pengene? eller snur vi oss og sover videre?

Marit Hartmann, ex markeds- og kommunikasjonsdirektør for Oslo2022, har kommentert svaret jeg gav på Kampanjes meget vesentlige spørsmål: Er 42 kommune-millioner vel anvendte penger?

Les mer: - Tar feil om X Games-verdi

Hvilken rolle Hartmann har vis a vis X Games vet vi ikke, men vi noterer at hun gjerne vil videreutdanne oss som arbeider med utvikling, produksjon, gjennomførering og studier av megaevents, hjemme såvel som utaskjærs, om hva dette handler om: At sosiale medier er her, at vi må skjønne at snowboardstjerner har mange followers, slik vi har forstått at også Kardashians og Sophie Elise har. Vi har ikke har hengt med i timen, og det har hun helt rett i. Vi har ikke hengt med i times hennes.

For «timen» vår er følgende: Ski-VM, Snowboard-VM, Oslo 2022 og X Games har utløst heiarop i Oslo kommunes politiske ledelse, og fenomenalt er det, hadde man bare snakket like høyt om hvordan millionene skal regnes hjem, utover festlige konkurrans-øyeblikk og jublende premieutdelinger i sentrum. Her er det stille i timen. Politikere er ikke så begistret for å snakke om det de ikke vet noe særlig om. De synes «å sette Oslo på kartet», eller «sette Norge på kartet», holder i massevis. Sterotypen som burde vært rammet inn på Nasjonalmuseet.

Vi noterer at dagens kulturbyråd i Oslo sier til Kampanje at Visit Oslo får mer penger, og det er bra at politisk ledelse i Oslo omsider har forstått hvilke verdier et offensivt Visit Oslo kan generere for byen, som stadig vekk øker sin aksjeverdi på det internasjonale markedet; en verdi som vil nå nye høyder med åpningen av Lambda.

Så er frågan: Er store billedvolumer og «fckn amazing Oslo» på sosiale medier, snowboardstjerner som forbanner Skiforbundet og FIS på tv og i sosiale medier, «this is crap, they just wanna steal our money»; er dette budskapene og resultatene det offisielle Oslo jager, eller hva er det? Fortell oss så mer enn gjerne hva som er mål og mening, kampanjestrategien rundt X Games, aktivitetene, budsjettet?

Neida. Jeg spør ikke for å være uoppdragen. Jeg spør fordi jeg vil at vi skal profesjonalisere alt som handler om megaevents i Norge, slik at regjering, statsråder, næringsliv, folk flest, forstår at dette er viktig, at dette skaper merverdi hvis man bygger de riktige plattformene, at Oslo og Norge kan søke megaevents innenfor idrett, kultur, businessevents og kongresser, med nasjonen i ryggen.

Da jeg i 2007 lanserte devisen «Oslo: Verdens Vinterhovedstad» i en konseptskisse i startfasen av Ski-VM, var ikke det en tilfeldig slogan men en strategisk retning for en posisjon Oslo kunne bygge og ta.

De færreste husker noe fra sommer-OL i Barcelona i -92, men hele verden har fått med seg at Barcelona i dag er en av Europas heteste destinasjoner for rekreasjons- og businessturisme. OL var plattformen. Det samme med Bilbao. En smålurvete industriby for få år siden, som i dag forknippes med design og kunst på grunn av én satsing; Guggenheim.

Jeg har over år etterlyst en profesjonalisering, en nasjonal organisasjon, et task force, som kan sørge for at ambisjonsnivå, profesjonalitet og ikke minst verdiskapning og resutater kommer i vater, uansett om vi snakker X Games, OL eller åpning av Lambda

Det er ikke en jobb for statsråder, byråd, idretts- eller kulturledere. De skal sørge for rammebetingelser og ansvar. Dette er oppgaver for sterke hoder med dybdekunnskap på kritiske områder innenfor denne tematikken. Megaevents er ingen søndagsskole. Det er heller ikke oljeutvinning på store havdyp. Likevel er vi verdensledende, og det er ikke fordi ordføreren i Stavanger er prosjektsjef. Det er fordi Norge har utviklet sterke hoder med bokstavelig dybdekunnskap. Så hvorfor lar vi idretts- og kulturmillionene flagre i vinden, uten at vi stiller krav til resultat utover umiddelbar underholdningsverdi?

Det jeg etterlyser er mål og nødvendig mening; at Oslo kommune kvalitessikrer pengebruken, at det føres helseriktige kvalitetsresonnementer om og rundt tematikken idrett, kultur og næring. Er eksempelvis X Games 41 millioner viktigere eller bedre enn By;Larm?

I en NTB-distribuert pressemelding noen dager før ski-VM, fra daværende HSH (nå Virke), ble det hevdet at Ski-VM ville gi en meromsetning for Oslo på 1,45 milliarder. Menon-rapport etter Ski-VM, bestilt av Innovasjon Norge og Visit Oslo, fortalte om et resultat over én milliard mindre enn det elleville estimatet. Meromsetningen for besøksindustrien ble 308 millioner, fordelt på 234 millioner for hotell og restaurant, 62 millioner på handel og 12 millioner på transport.

I 2011 gav David Cameron én milliard kroner til styrelederen for Visit Britain, ett år før sommer-OL i London, dronningjubiléet og noen flere megaevents. Kampanjemålet var fire millioner nye turister, som over fire år skulle generere 20 milliarder kroner og 50.000 nye arbeidsplasser. «Turisme er en av de beste, raskeste måtene å skape de nye arbeidsplassene nasjonen behøver», sa Cameron.

Det er langs disse håndfaste linjene vi må jobbe i Oslo og i Norge, hvis vi skal søke OL, X Games og alle andre megaevents, ikke spille luftgitar med helsegevinster i milliardklassen (Oslo2022). Gjør vi det snakker vi butikk, og vi kan, på kraftig overtid, overrekke oppdraget med å sette ting på kartet, en gang for alle, til de som kan dette, nemlig Kartverket.