Fredag kveld røk Norge ut av håndball-EM i ekstraomgangene i den dramatiske semifinalen mot Tyskland. Tross skuffelsen, har laget sjarmert og imponert tv-seerne, og TV3 har skiltet med sterke seertall under mesterskapet.

Men som sponsorobjekt er håndballgutta langt unna toppen. På et åpent spørsmål om hvilke sponsorobjekt som er mest spennende i Norge for tiden, peker 200 norske sponsorer på en rekke sportsutøvere. Mens håndballjentene er i tetsjiktet, glimrer håndballlandslaget for menn med sitt fravær. Undersøkelsen ble gjennomført før mesterskapet, men Sponsor Insight, som står bak, tror ikke ikke ett vellykket mesterskap er nok til å gjøre håndballgutta til noen av landets største sponsoryndlinger.

- Må være med i topp på lengre sikt
- Det er positivt med økt oppmerksomhet og gode resultater, men det holder ikke å gjøre det godt i ett mesterskap. Prestasjonene må gjentas over tid for at interessen for håndballgutta skal bli større blant sponsorene. Det er mesterskap i håndball hvert år, så da gjelder det være med i toppen på lengre sikt. Først da blir det vind i seilene for håndballandslaget i sponsormarkedet, sier Vegard Arntsen, daglig leder i Sponsor Insight, til Kampanje.

- Da kan det bli tøff kamp om håndballguttas sponsorater?

- Jeg tror nok norske sponsorer gjerne vil ha et landslag som har suksess internasjonalt. Håndballjentene har vært kapret av sponsorer i mange år og ingen av dem vil ut, så om håndballgutta hevder seg i ett mesterskap til, så vil de bli attraktive blant sponsorene, sier Arntsen. 

- Flott verdiutvikling på kort tid
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom er tidligere styreleder i Sponsor- og Eventforeningen, som har noen av landets største og mest pengesterke sponsorer som medlemmer. Han mener håndballgutta har økt sin sponsorverdi under EM, men er enig med Vegard Arntsen i Sponsor Insight i at de vil bli langt mer attraktive om landslaget fortsetter å levere sterke resultater i mesterskap.

- Håndball-herrene har fått en flott verdiutvikling på svært kort tid. Basis for dem er å prestere – og det har de virkelig gjort de siste dagene. Resultater krydret med gode verdier samt høy eksponering gjør dem betraktelig mer verdifulle som sponsorobjekt, sier Gimnes.

Mener NRK eller TV 2 hadde gitt større sponsorverdi
Han poengterer at et tv-sendt mesterskap på NRK eller TV 2 hadde gitt større utslag enn på TV3, tross gode tall på MTG-kanalen.

- Prestasjonene, profilene og verdiene har fått en svært fin eksponering, men hadde mesterskapet blitt sendt på NRK1 eller TV 2, så hadde eksponeringsverdien vært langt høyere. Selv om de fikk høye seertall, så ville seertallene vært vesentlig høyere på NRK1 og TV 2. Presterer de over lang tid, vil verdiene kunne utvikle seg videre i positiv retning. Et godt grunnlag er lagt, sier Gimnes.

Les også: Håndballsjokket sendte TV3 til himmels

- Kan de nå helt til topps på listen over de mest spennende sponsorobjektene i Norge?

- De kan i alle fall komme i det øverste tetsjiktet. Det gjelder å styrke prestasjonene, skape profiler som har kontinuitet i eksponeringen, unngå uheldige episoder, utvikle nye gledesspredere samt øke seertallene. Det er klart at tv – og hvordan de fremstår på tv – er svært viktig for den videre verdiutviklingen som sponsorobjekt. Og det er stor konkurranse om de store sponsorkronene. Da er det også viktig hvordan konkurrerende sponsorobjekter utvikler seg – i positiv eller negativ retning, sier Gimnes.

- For noen kan Northug være skivebom
Øverst på listen over de mest spennende sponsorobjektene troner Petter Northug øverst, tett fulgt av Rosenborg, langrennslandslaget, håndballjentene, Therese Johaug og Aksel Lund Svindal. På topp 20-listen er også Real Madrid-spilleren Martin Ødegaard også, rangert bak sponsorobjekter som fotball, skiskyting, Norges Skiforbund og Stavanger Oilers, alpint og hockey. Idretten dominerer sponsortoppen fullstendig. Bare 11 prosent av de 20 mest spennende sponsorobjektene er innenfor kultur- og sosiosponsing, viser undersøkelsen.

Lasse Gimnes påpeker at sponsing ikke bare handler om resultater og eksponering på tv.

- Sponsing handler ikke kun om eksponering og oppnådde resultater. Det handler om gode og relevante verdier som er av vesentlig betydning for sponsoren. Litt folkelig sagt handler det om verdien av det «å bli sett sammen med». For noen sponsorer kan Petter Northug være helt perfekt. For andre kan han være en skivebom. Sponsing er et strategisk virkemiddel innen kommunikasjonen – og det ligger mye erfaring og research i det å finne det perfekte sponsorobjektet. For sponsoren handler det også om kostnadseffektivitet, det å få mest mulig igjen for de pengene som man investerer inn i sponsorobjektet, sier Gimnes.

Kommer med et stikk til sponsorpris-jury
Petter Northugs sponsor Coop fryder seg over at den trønderske skistjernen pekes ut av norske sponsorer som landets mest spennende sponsorobjekt.

- Først og fremst er dette en stor anerkjennelse til Petter. Denne førsteplassen, sammen Folkets idrettspris og en rekke andre kåringer nylig, viser hans utrolige posisjon og status i Norge. Det er synd det ikke er sponsorene selv, eller folket, som kårer Årets sponsorobjekt under Sponsor- og Eventprisen, sier sponsorsjef Vegard Hansen i Coop med et glimt i øyet og avleverer et lite stikk til juryen i Sponsor- og Evenprisen (tidligere Spot), som aldri har gitt Coop eller Petter Northug pris for deres samarbeid.

Les også: Northug sprenger alle sponsorgrenser (krever innlogging)

Les også: DNB er årets store sponsorvinner