Jacob Rolland er ny marketingsjef i Kiwi Minipris. Han har åtte års fartstid fra dagligvarekjeden, sist som prosjektleder i Kiwi der han blant annet har hatt ansvar for digitale medier og Kiwis miljøarbeid.

- Kiwi skal styrke seg i egne og digitale medier, og Jacob var et naturlig valg til å lede denne satsningen. Han har tung teoretisk bakgrunn og bred erfaring med digitale medier, i tillegg til at han har en god porsjon kreativitet og engasjement, sier markedssjef Tron Eggen.

Rolland fått en heftig start på sin tid som marketingsjef i Kiwi med lanseringen av Kiwi Pluss, som han har ledet utviklingen av, og påfølgende motangrep fra Rema 1000.

- Nå er det full krig. Vi sover ikke nå. Det skjer noe hele tiden, det er utrolig morsomt, sier han.

- Utrolig spennende romjul
Forrige mandag lanserte Kiwi det nye fordelsprogrammet Kiwi Pluss som skal gi kunder 7,5 prosent bonus på frukt og grønt på toppen av bonusen de får som Trumf-medlem. Arbeidet med programmet har pågått i nesten et helt år, forteller Rolland.

- Det var utrolig spennende i romjulsuka om vi klarte å holde det hemmelig. Det er 630 butikker som skal omprofileres og 11.500 ansatte som skal informeres. Det gikk nesten bra. Nyheten sprakk søndag kveld i Varden.

Umiddelbart etter svarte Rema 1000 med å kutte prisen på frukt og grønt med ti prosent. Det var ikke overraskende, ifølge Rolland.

- Det var akkurat det vi håpet de skulle gjøre. Samtidig er det vanskelig for Rema å skulle forsvare et prosentkutt over tid, man må jo ta hensyn til førprisen, men vi har sagt klart at hvis de kutter, så kutter vi. I tillegg får kundene bonusen på 7,5 prosent.

Planlegger nytt angrep
Da svarte Rema 1000 med en nettside kalt Prisportal.no, der de sammenligner kvitteringer på to handlekurver med frukt og grønt med en forskjell på 44 kroner i Rema 1000s favør.

- Den synes jeg virker litt useriøs. Alle vet at prisforskjellene ikke er så store. Det er et øyeblikksbilde som justerer seg raskt, så den er litt drøy. Vårt mål er å være billigst, og vi har kjørt egne prissammenligninger selv. Vi er forsiktige med å bruke forskjeller som kundene ikke kjenner seg igjen i. Men de skal ha ros for at de forsvarer sin posisjon, men vi skal søren meg angripe godt tilbake.

- Hvordan skal dere gjøre det?

- Vi sitter og jobber med det akkurat nå.

Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer i Rema 1000 avviser kritikken fra Kiwi.

- Rema 1000 selger varer av høy kvalitet til laveste pris. Vi ønsker transparens der forbrukeren selv kan se hva varene koster i de forskjellige dagligvarebutikkene - derfor støtter vi Forbrukerrådets Dagligvareportal. Vi velger nå mens vi venter på Dagligvareportalen å dele våre egne prisundersøkelser, sier hun til Kampanje.

- Vi ser at Kiwi velger å differensiere sine priser i områder der det ikke blir utført pristester. Nå deler vi åpent informasjonen vi har om både våre og konkurrentenes priser, og at Kiwi reagerer på dette, er ikke overraskende. Kiwi og deres eier Norgesgruppen har til nå ikke vist større interesse for åpenhet rundt prisforskjeller. Rema 1000 har de laveste prisene– også for kundene som ikke bor i Oslo, vi reagerer alltid umiddelbart på konkurrenters aktiviteter for å sikre at kunden får den laveste sluttsummen på kassalappen hos oss, legger hun til.

- Tradisjonelle medier fortsatt viktigst
I kommunikasjonen sin legger Rema 1000 vekt på at alle kunder får samme pris. Hos Kiwi må kundene altså ha to fordelsprogrammer for å få bonusen.

- Hvorfor har dere ikke bare bakt inn grønnsakbonusen i Trumf-kortet?

- Trumf er et fellesprogram for Meny, Spar, Joker og Kiwi, og vi har ikke vært så opptatt av å forskjellsbehandle kundene våre, men når vi ser hvordan markedet utvikler seg fremover vil vi bygge enda mer lojale kunder. Vi vil få kunder som i dag bruker 20-30 prosent av budsjettet sitt hos oss til å bruke 60-70 prosent hos oss. Organisk vekst blir viktig fremover, sier Rolland.

- Er det ikke lettere for kunden å forholde seg til én pris enn å regne på bonuspoeng og nå i tillegg to kundeprogrammer?

- Det er ikke to bonusprogrammer, det er en tilleggsfordel i Trumf som de får kun hos oss. Logger de på Kiwi.no få de opp saldoen på vanlig Trumf og Kiwi Pluss. Pluss-bonusen vil fremstå som en ekstra bonus for Trumf-kundene. Det som er utfordringen vår er å ha så lave priser samtidig som vi gir bonus, men det skal vi ha, så det er ikke noe å lure på.

Selv om priskrigen nå raser for fullt, skjer den for Kiwis del stort sett i tradisjonelle medier. Digitale kanaler er foreløpig ikke like viktige, forteller Rolland.

- Det som er viktig å tenke på er at vi selger lavinteresseprodukter som handles hyppig. Hvor man handler varierer mye. Kundene er ikke så lojal. Det gjør at det ikke kan sammenlignes med netthandel og andre aktører som satser tyngre på digital markedsføring og involvering. Våre målinger viser at kundeaviser, tv, radio og print er det som funker. Vi er kanskje dem som har minst effekt digitalt på ren priskommunikasjon. Når det er sagt annonserer vi en del på nett og vi kommer til å bruke digitale flater i mye større grad enn før. Særlig i kommunikasjon med våre nye Pluss-kunder.

- Kommer dere til å holde samme temperatur på priskrigen fremover?

- Vi kommer i hvert fall ikke til å gi oss. Om det blir juletilstander, får vi se på.