Tirsdag skrev Kampanje at Petter Northug sprenger alle norske sponsorrekorder, men verken skistjernen eller sponsoren Coop var blant de nominerte da sponsorbransjen feiret seg selv i Oslo i går kveld. Det la ingen demper på stemningen da en rekke aktører fra norsk sponsor- og eventbransje var samlet under Sponsor- og Eventprisen (tidligere Spot) i Oslo konserthus.

Les mer: Northug sprenger sponsorgrensene (krever innlogging)

Les også: Bruker 4,6 milliarder på sponsing i 2016

DNB ble mestvinnende da storbanken vant to priser, henholdsvis kategorien «Årets Kultursponsor» og «Årets Sponsorkampanje» – den siste for tjenesten Vipps.

- Vi har aldri hatt høyere aktivitet rundt våre sponsorater som i 2015. Å bli nominert i fem kategorier er dødsgøy og viser at vi gjør noe riktig som driver merkevaren DNB i positiv retning, sier merkevaredirektør Camilla Forberg i DNB til Kampanje.

Og det er ingen tvil om at tjenesten Vipps er en stor suksess for banken.

- Vi har nå over 1,3 millioner nedlastninger av Vipps. Her er det først og fremst 11.500 DNB-ere i angrep, men vi har også aktivisert Vipps gjennom verdens beste alpinister, skiskyttere, Øya, VIF, SIF, LSK, Over Oslo, snowboard og ikke minst Røde Kors sin Vippse-dugnad hvor våre Vippsere samlet inn tre millioner og DNB ga én million kroner. I løpet av to uker kjørte vi 100 eventer fra nord til sør. Vi gleder oss til å utfordre og bli enda bedre i 2016, sier Forberg til Kampanje

Arctic Race of Norway og SpareBank 1 Nord-Norge ble sammen stemt frem av bransjen til å vinne «Årets Bransjepris». Gjensidige ble «Årets Idrettsponsor» mens Norges Røde Kors ble «Årets Sponsorobjekt». I kategorien «Årets Interne Event» vant Nordic Choice Hotels – for Vinterkonferansen. Til sammen ble det delt ut ti priser.

Juryen skriver in sin begrunnelse at DNB vinner «Årets Sponsorkampanje» for «en strategisk godt gjennomført kampanje med en eksepsjonell måloppnåelse», mens prisen «Årets Kultursponsor» gis til banken for hvordan «banken bruker sponsoratet aktivt for å kommunisere med de rette målgruppene».

Årets vinnere:

Her ser du alle vinnerne fra gårsdagens store festkveld på Oslo Konserthus tirsdag kveld. Foto: Petter A. Næss

Her kan du lese alle juryebegrunnelsene som fulgte gårsdagens vinnere:

 Juryen begrunner Årets Eksterne Event, Arctic Race of Norway, på følgende måte:

- Årets Perle er troverdig, og en fantastisk inspirasjonskilde for andre aktører. Med fokus på å spre glede, engasjere og aktivere sitt publikum bidrar prosjektet til integrering og skaper mangfold i samfunnet. Idrett er en brobygger, og idrettsprofilen i dette prosjektet har allerede engasjert flere jenter med flerkulturell bakgrunn til å trene og bli en aktiv del av friidretten. Prosjektet viser viktigheten av å bry seg og potensialet idrettsutøvere har til å bli gode forbilder. Med engasjement og stå-på-vilje kan de virkelig utgjøre en forskjell. Det er med glede juryen gratulerer Ezinne Athletics som vinner av «Årets Perle». 

 Juryen begrunner Årets Eksterne Event, Arctic Race of Norway, på følgende måte:

- Årets eksterne event har på få år rukket å utvikle seg til et totalarrangement som år etter år ikke bare styrker sin egen markedsposisjon, men en hel regions. Et høyt sportslig nivå tiltrekker seg internasjonale stjerner som tar med seg tv-publikummet gjennom spektakulære traséer i vakkert norsk landskap. Samtidig gir arrangøren sponsorene rom for å utvikle sidearrangement. Dette skaper et stort lokalt engasjement som er med på å fronte regionen som en attraktiv region å bo i. Eventet er en viktig aktør i destinasjonsutviklingen av Nord-Norge og det er med glede juryen gratulerer Arctic Race of Norway som vinner av «Årets Eksterne Event».

Årets Innovasjon ble vunnet av NSB, T/A Pol og Inspiration Event Communication for tematogene. Juryen skriver dette om vinneren:

- Årets innovasjon endret aktørens posisjon i markedet ved å gjøre noe spennende med et produkt som ofte oppfattes som tradisjonelt. Innovativ og aktiv bruk av event sammen med kjerneproduktet skapte materiale til flere flater og traff på denne måten flere ulike målgrupper. Med innovative løsninger kan selv de mest tunge og tradisjonelle aktørene leke seg inn i folks hjerter, og fokuset på ulike temaer appellerte til et bredt publikum. Tema-tog slik som strikke-toget, spøkelses-toget, Jan Thomas-toget og gitar-toget, overbeviste mange reisende om at fordelene med å reise med tog er at man kan bruke tiden på en annen måte. Det er med glede juryen gratulerer NSB, T/A Pol og Inspiration Event Communication som vinnere av «Årets Innovasjon» for sine tematog.    

Rema 1000 vant kategorien Årets Samfunnsengasjement for Pøbelprosjektet. Her sier juryen:

- Ved å ta utvikling på alvor, er Årets Samfunnsengasjement på god vei til å løse samfunnsproblemer. En langsiktig strategi utgjør en forskjell både for sponsoren selv, enkeltindividet og samfunnet. Med fokus på arbeidserfaring og mestring har prosjektet allerede gitt 120 unge, som hadde falt utenfor arbeidsliv og utdanning, en ny sjanse. Aktøren ser potensial i ungdommen og 64 stykker har mottatt faste jobber hos sponsoren, noe som ifølge Det Norske Veritas sparer det norske samfunnet for 664 millioner kroner. Prosjektets folkelige navn – Pøbelprosjektet – er helt i tråd med sponsorens verdier og godt likt av juryen. Det er med glede vi gratulerer Rema 1000 som vinner av «Årets Samfunnsengasjement».    

I kategorien Årets Sponsorkampanje vant DNB for sin lansering av Vipps. Juryen sier følgende om vinneren:

- Årets Sponsorkampanje er en strategisk godt gjennomført kampanje med en eksepsjonell måloppnåelse. Aktivering innenfor idrett, kultur og sosiosektoren skapte stort engasjement og viste produktet – så vel som sponsorens – bredde. Spesielt innenfor sosiosektoren fikk produktet vist sitt potensiale da det på under en uke samlet inn fire millioner kroner til flyktningekrisen i Syria. Juryen er imponert over hvordan både tjenestens navn og markedsføring hele veien har reflektert tjenestens enkelthet og brukervennlighet. En million nedlastninger og 780.000 registrerte «Vippsere» sier seg enig, og det er med glede juryen gratulerer DNB som vinner av «Årets Sponsorkampanje» med sin lansering av betalingstjenesten Vipps.    

DNB vant også kategorien Årets Kultursponsor. Juryen grunngir dette slik:

- Årets Kultursponsor bruker sponsoratet aktivt for å kommunisere med de rette målgruppene, og i tråd med verdiene til sponsorobjektet skaper de aktiviteter til glede for ansatte, kunder og publikum. De har strategisk brukt sponsoratet for å treffe en yngre målgruppe og brukte også i år arenaen aktivt for å markedsføre sine nye tjenester. Aktørens popularitet og gode måloppnåelse slo aktørens egne forventinger da det ble registrert en tredjedel flere brukere av den nye tjenesten enn forventet. Om de arrangerer «Toppen av Øya» eller lager bærekraftige «Øya på Øya»-stands så engasjerer denne sponsoren både internt og eksternt med sitt sponsorat av Øyafestivalen. Det er med glede juryen gratulerer DNB som vinner av «Årets Kultursponsor».     

Gjensidige ble Årets Idrettsponsor. Juryen begrunner det slik:

- Årets Idrettsponsor har imponert juryen med deres profesjonalitet, kreativitet og strategiske måloppnåelse. Fra å samarbeide med ett særforbund og 120.000 medlemmer, samarbeider de nå med 20 forbund og dekker rundt én million av idrettens medlemmer. I tillegg sikrer avtaler med Norges Håndballforbund, Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og Særforbundsalliansen dem tyngde og troverdighet som «Idrettens Forsikringsselskap». Deres prosjekter skaper et stort engasjement rundt breddeidretten og de har vært innovative i sin aktivering av sponsoratene. Målet var å gå fra å være en håndballsponsor til å bli en idrettssponsor, og måloppnåelse har det blitt! Det er med glede juryen gratulerer Gjensidige Forsikring AS som vinner av «Årets Idrettsponsor».  

Norges Røde Kors gikk til topps i kategorien Årets Sponsorobjekt. Juryen sier følgende:

- Rom for utvikling, god profilering og gjensidig tilgang til nettverk og kompetanse gjør Årets Sponsorobjekt attraktivt for sine sponsorer. Som en tradisjonell aktør fornyer de seg i takt med tiden, og jobber strategisk med sin sponsorutvikling. De velger sponsorer med fokus på felles mål og verdier, og har en god evne til å skille mellom gaver og sponsing. Dette kommer godt frem i hvordan de aktivt involverer sine sponsorer i ulike kampanjer. Som objekt utfordrer de hele veien sine sponsorer til å tenke innovativt, og mange av samarbeidspartnere har på denne måten utviklet nye produkter og tjenester til glede for sponsorobjektet, seg selv og samfunnet. Det er med glede juryen gratulerer Røde Kors som «Årets Sponsorobjekt».  

Direkte fra Vinterkonferansen i Stockholm kom Nordic Choice Hotels til konserthuset for å motta prisen for Årets Interne Event.Her skriver juryen:

- Årets Interne Event gir en innsikt i selskapets årlige målsetninger og visjoner, og fungerer som en kommunikasjonsarena for ansatte, leverandører, samarbeidspartnere og kunder i bransjen. Eventet engasjerer og bringer stolthet, begeistring og glede til de ansatte. Hvert år har eventet et tema som blir brukt både i det interne og det eksterne kommunikasjonsarbeidet resten av året. Årets tema var «Never Average» og dette eventet er alt annet enn gjennomsnittlig. Det er med glede juryen gratulerer Nordic Choice Hotels Vinterkonferanse som «Årets Interne Event». 

Årets Bransjepris ble vunnet av tospannet Sparebank 1 Nord-Norge og Arctic Race of Norway. I denne kategorien hadde juryen nominert fem kandidater og Sponsor- og Eventforeningens medlemmer stemte så frem vinneren. Her er vinnerbegrunnelsen:

- Historien om Sparebank1 Nord-Norge (SNN) og Arctic Race of Norway (ARN) går hånd i hånd. Deres samarbeid er en inspirasjon til alle i bransjen på hvordan målrettet og strategisk planlegging gir interne og eksterne fordeler både for sponsor og sponsorobjekt. I en region hvor eksterne aktører i form av eventbyråer ikke er like fremtredende har de tatt i bruk interne ressurser. SNN bruker ansatte som frivillige og arrangerer et eget barneritt, mens ARN er dyktige til å skape spillerom for lokale aktører. Med det vakre nordnorske landskapet som bakteppe skaper de et arrangement som engasjerer regionalt, nasjonalt og globalt. De bringer stolthet til regionen, og det er med glede juryen kan gratulere SpareBank1 Nord-Norge og Arctic Race of Norway som er stemt frem av Sponsor- og Eventforeningens medlemmer til å vinne «Årets Bransjepris».

Juryen har bestått av Linnéa E. Svensson, juryleder og daglig leder i Greener Events, Philip Nordahl, markedsdirektør i Volvo Car Norway, Ann-Kristin Kreutz, forretningsutvikler i  Universal Music Group, Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Rune Bjerke, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo og Juliet Balgobin, daglig leder i Balgobin Consulting.

 Sponsor- og Eventprisen er spons- og eventbransjens årlige store samling med fag og prisutdeling, i regi av Sponsor- og Eventforeningen.