Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.  Se nederst i artikkelen.

Rema 1000 opplevde i fjor høst å bli dratt inn i en brennhet debatt om presseetikk da deres samarbeid med VG under navnet VG Familieliv ble klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU). Forrige uke ble avisen felt på to punkter i Vær Varsom-plakaten.

Les mer: - Dette er farlig for journalistikken

Det skremmer ikke Coop fra å videreføre satsingen på innholdsmarkedsføring. I fjor, før kjeden ble kjøpt opp, gikk Ica høyt ut og flagget at de hadde store planer om å bygge opp et eget mediehus som blant annet skulle satse på innholdsmarkedsføring. Når Coop har planlagt mediemiksen for 2016, er det helt klart at content marketing er med som en viktig «kakebit».

- Vi ser jo blant annet på nye kanaler, og registrerte at VG ble klaget inn på PFU for sitt Rema-samarbeid - og tapte. Så her må vi tenke smart og kanskje utradisjonelt, uten å gå i samme fellen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge til Kampanje.

Les også: - Vi skal ha vår del av content-markedet

- Kommer dere til å videreføre arbeidet som Ica startet?

- Ja, definitivt. Vi har sett på det som Ica gjorde med mediehus og innholdsmarkedsføring.  Dette var noe de hadde suksess med og som ble godt mottatt av kundene, så det har vi tatt med oss videre.

- Så dere kommer til å satse på content marketing fremover?

- Ja, helt klart.

I morgen arrangerer Kampanje Content Marketing-dagen 2016 på Hotel Continental. Dit kommer også byrået som står bak content marketing-strategien til Storbritannias nest største dagligvarekjede Sainsbury's.

- Har fått Extra-effekt
Dagligvarekrigen har spisset seg til den siste tiden. I forrige uke skrev Kampanje at Kiwi intensiverte sin markedsføring i fjor for å styrke seg i kampen mot konkurrenten Rema 1000. Overfor Kampanje avviser kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge at de skal avskrives.

- Vi liker å kalle det Extra-effekten. Da Coop kjøpte Ica fikk vi ekstra muskler og krefter. Da fikk Kiwi og Rema ny konkurranse. Vi har bygget mange butikker og gjort Extra til en stor aktør, sier Takle Friis til Kampanje.

For Takle Friis tror kampen blir enda hardere når det er tre aktører på dette markedet. Han lover at Extra skal gi hard konkurranse.

- Uten Extra hadde vi ikke fått den effekten vi blant annet så under priskrigen før jul, for tidligere har Rema og Kiwi fått konkurrere litt i fred. Nå når de plutselig har fått en plagsom konkurrent i Extra, blir det fort mer uforutsigbart. Før vi kjøpte Ica var ikke Extra store nok til å gi de to andre virkelig konkurranse, innrømmer han.

Les også egen sak på Kampanje Premium om dagligvarekrigen. Nå er Kiwi blitt Norges største annonsør (krever innlogging).

- Lavprismarkedet har endret seg
Coop håper at Extra-kjeden skal få full uttelling for det Bjørn Takle Friis kaller «Extras fordel».

- Extra har langt flere varer enn Kiwi og Rema. Den tradisjonelle lavprisbutikken har rundt 3500 varer. Men Extra har 5500 og en helt annen bredde i sortimentet. Dette er noe vi prøver å bruke i markedsføringen men som vi sikkert kan bli flinkere til å få frem, sier han.

Takle Friis bekrefter også at Coop har satset aller mest på Extra-merkevaren

- Vår hovedmerkevare er Extra, det er der vi har brukt mest energi og lagt inn mesteparten av kruttet. Vi har bygget opp den kjeden i mye større grad enn de andre. Men det er likevel ingen tvil om at spendingen for Extra ligger langt under Kiwi og Rema, sier han til Kampanje.

- Er det greit?

- Nei, hvis vi skal være med, må vi bli enda tydeligere i markedet. Det er klart at det henger også sammen med størrelsen på kjeden. Extra har vært den desidert minste av de tre kjedene, men skal bli den største, sier han selvsikkert.

- Når skjer det da?

- Det er vel i 2020, da… Vi vokser mye nå. Etter kjøpet av Ica har vi vokst 30 prosent bare med Extra-kjeden. Når vi samtidig vokser dobbelt så mye som Rema i organisk vekst, er vi nok nummer to om ikke lenge, sier Takle Friis.

- Det ville vi aldri gjort
Et av grepene som konkurrenten Rema 1000 har gjort den siste tiden, er å bruke prisforskjellen på egne merkevarer, såkalte EMV og leverandørers merkevarer, i egen markedsføring. Til Kampanje sier Takle Friis at et slikt grep ville aldri Coop drømme om å gjøre.

Les også: - Rema 1000 fremstår som sutrete

- Det ville vi aldri gjort. Vi er avhengig av et godt forhold til leverandørene. Vi har gjensidig bygget opp den posisjonen vi har fått, og de sterke, norske merkevarene er veldig viktig for å bygge lojalitet overfor våre kunder, understreker han.

I 2016 vil oppbyggingen av Extra-butikker fortsette med uforminsket styrke, men de andre kjedene i Coop-konsernet skal ikke bli glemt.

- Vi vil fortsette å rulle ut Extra butikker. Obs er også en veldig viktig kjede vi vil ha fokus på. men samtidig må vi ha et godt trykk på Mega, sier han.

For å nå bedre ut med markedsføringen, ønsker Coop å ha en bredere kommunikasjon som gjør at de lettere når ut til kundene.

- Og her har vi jo en fordel, siden vi har nesten 1,5 millioner medlemmer, og derfor burde ha større muligheter til å kommunisere med kundene. Så vi skal bli flinkere til å utnytte medlemssuksessen vår.

Bjørn Takle Friis regner med at det totale markedsføringsbudsjettet til Coop har økt etter Ica-oppkjøpet, men han har ikke eksakte tall.

- Det er jo naturlig at når man vokser og blir større, så øker markedsføringsbudsjettetene tilsvarende, sier han.

Rema 1000: - Lykke til
Prislappen for omprofilering av de mange Ica-butikkene som Ica kjøpte i fjor, er tidligere anslått til rundt én milliard kroner. Dette beløpet stemmer fremdeles, bekrefter han. Og snart er jobben ferdig.

- Den siste butikken er ferdig 10. mars. Det er ikke lenge til, og det er Coop Extra på Triaden. Da blir det skikkelig feiring, vi må jo skape litt bevegelse i markedet og vise at vi er ferdig med den store omprofileringsjobben. Så dette er en viktig markering, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 kommenterer utspillet om Rema 1000 slik:

- Vi ønsker Coop og tidligere ICA-direktør Bjørn Takle Friis lykke til når de nå har tenkt å fortsette med Icas tidligere markedsføringsstrategi, et selskap som til slutt måtte trekke seg ut av Norge, sier hun.

Rema 1000 velger en helt annen strategi:

- I dag slåss norske mediehus om annonsekronene mot internasjonale selskaper som Google og Facebook, og vi i Rema 1000 har ingen problemer med å være «first mover» på satsinger som kan føre til at norske mediehus får en bærekraftig inntektsmodell, sier hun.