Det er i rapporten «Nordmenn er vanedyr i butikken» fra analyseselskapet Nielsen, at det kommer frem at kun tre av ti nordmenn handlet et nytt produkt sist gang de var i butikken. Det skriver Aftenposten i helgen.

- Det er de samme varene vi kjøper igjen og igjen. Gi meg hvilket som helst hjem og jeg kan finne minst 50 av de 150 mest solgte varene i kjøkkenhyller og kjøkkenskap. Vi er vilt tradisjonelle, sier dagligvarespesialist Jan Hillesland i Big Blue & Company til Aftenposten.

Til sammenligning sier nesten halvparten av EU-borgere at de kjøpte et nytt produkt på siste handletur. I Norge er det Orkla som den største merkevareleverandøren  i norske dagligvarebutikker.

- I perioden 1930 til 1980 ble nesten alle våre merkevarer født. Siden 1990 har vi bare etablert ti nye merkevarer, sier direktør for merkevarer i Orkla, Arve Heltne til Aftenposten.

De ti nye merkevarene er Cafébakeriet, Define, Aquaderma, Kokkeklart, SaritaS, Pizzabakeriet, Persil, Lakisgutta, Maxim og Big One. I tillegg har åtte merkevarer blitt lansert, men ikke overlevd.