Onsdag denne uken var det duket for den norske premieren på «Star Wars –The Force Awakens». Mediedekningen av filmen har pågått lenge og flere norske medier har i høst blant annet skrevet om fans som har overnattet ute i minusgrader for å sikre seg billetter til premieren.  

Så langt har filmen motatt strålende kritikk. Filmpolitiet triller terningen til en sekser, og Business Insider mener filmen lever opp til hypen som har vært i forkant av premieren. 

Star Wars –«The Force Awakens» er produsert av Walt Disney, og er en lovende kandidat til å bli den mest innbringende filmen noensinne. Den har allerede dratt inn mer enn 430 millioner kroner i forhåndssalg i USA, og med det satt ny rekord.

Filmskribent, forfatter og journalist Morten Steingrimsen tror filmen kan sette ny Star Wars-rekord også i Norge.

- Den siste filmen «Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn» solgte 319.798 billetter i Norge. Men med tanke på at det er knyttet langt større forventinger til den nye filmen, tror jeg «The Force Awakens» vil passere 500.000 solgte billetter, sier han til Kampanje. 

- Verdien har steget
Filmskribenten tror verdien av merkevaren «Star Wars» har steget etter at Disney kjøpte Lucasfilm.

- I 2012 kjøpte Disney Lucasfilm for fire milliarder dollar. Avtalen inkluderte også andre produkter, filmer og datterselskaper som Lucasfilm har rettigheter til, ikke minst «Indiana Jones». Nå som Disney kommer til å lansere en lang rekke «Star Wars»-filmer og tilhørende spin-off’er som «Rogue One: A Star Wars Story», temaparker og mye, mye mer, har nok verdien steget betraktelig. 

Artikkelen fortsetter under bildet.


- Kan slå Avatar: Filmskribent, journalist og forfatter Morten Steingrimsen tror Star Wars kan slå Avatar, og bli tidenes mest innbringende film.

Akkurat nå er det Avatar som er tidenes største kinofilm med en inntjening på 2,7 milliarder dollar på verdensbasis.

- Jeg vil ikke bli overrasket om «The Force Awakens» gjør det enda bedre. Det er verdt å nevne at «The Force Awakens» også skal lanseres i 3D og på IMAX-kinoer, slik at billettprisene blir høyere. 

- Har vært flinke til å skape buzz
Steingrimsen mener Lucasfilm har vært dyktige til å skape buzz rundt den nye filmen. Ved siden av Bond-filmen «Spectre» er dette årets store eventfilm, mener han.

- Kombinasjonen av at det er 10 år siden sist Star Wars-film, at de eldre skuespillerne er tilbake (Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill), og en ny generasjon skuespillere (Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac), en stil i tråd med den originale trilogioen og ikke minst J.J. Abrams som regissør, gjør dette til en film som vil favne svært bredt hos alle generasjoner.

- Hele markedsføringen, enten det er snakk om trailere, artwork, leketøy eller spill, balanserer godt mellom nostalgi og det er som er nytt - dette tror jeg vil være mye av nøkkelen til suksessen.  

Trailere på den kinesiske mur
Ifølge Financial Times har Disney i USA inngått markedsføringssamarbeid med syv store merkevarer, blant annet Fiat Chrysler, Subway og Verizon. I Japan er det inngått en avtale med flyselskapet All Nippon Airways, hvilket har resultert i tre Star Wars-innpakkede fly. I Storbritannia har frimerker blitt laget i forbindelse med lanseringen, og i Kina ble filmtraileren vist på den kinesiske mur.

Filmen får også mye gratis promotering gjennom kanaler som Facebook, hvor det er lagt til rette for at man kan bytte til Star Wars-profilbilde.

- Det er ikke mulig å produktplassere i disse filmene. Er det noe annen måte annonsører kan betale for å bruke merkevaren på?

- Selskaper kan kjøpe lisensiering for en begrenset periode, slik for eksempel Hewlett-Packard (HP) har gjort i forbindelse med «The Force Awakens».  I høst har HP lansert en en egen Star Wars Special Edition bærbar spill-PCen, som også er promotert heftig i Norge.

Her kan du se HPs Star Wars-reklame:

- Lukter på James Bond
Steingrimsen mener antallet merkevarer i filmindustrien har økt de siste årene.

- De siste ti-femten årene har vi fått stadig flere kjente filmmerkevarer, som «Avengers», «Fast & Furious», «Transformers», «Spider-Man» og «Ringenes Herre» og «Pirates of the Caribbean». Men James Bond og Star Wars står i en særstilling når det gjelder inntjening og langvarighet, sier han.

Han tror ikke Disney appetitt på de store filmmerkevarene vil avta.

- Disney eier nå både Pixar, Marvel Studios og Lucasfilm. Det skulle ikke forundre meg om Disney også snuser på Bond-franchisen. Bond-produksjonsselskapet EON Productions eies og styres av Broccoli-familien, og det er svært liten sannsynlighet for at de vil selge selskapet. Men Disney kan dog skaffe seg distribusjonsrettighetene til Bond-filmene, som nå er på anbud hos de store Hollywood-studioene, etter at distribusjonsavtalen med Sony Pictures gikk ut etter Spectre. 

Oppdatert i formiddag: Disney sier i en pressemelding at den nye «Star Wars»-filmen har hatt tidenes beste åpningsdag i Norge, med 81.898 besøkende på én dag. Den forrige rekorden var «Harry Potter og dødstalismanene del 2», som hadde 81.469 besøkende på åpningsdagen. 

Topp 5 mest innbringende filmer (tall er oppgitt i amerikanske dollar):

Plassering Film Billettinntekter
1. Avatar 2.782.263.561
2. Titanic 1.843.201.268
3. Harry Potter og dødstalismanene 1.328.111.219
4. Transformers: Dark of the Moon 1.123.746.996
5. Ringenes Herre: Atter en konge 1.119.110.941