I dag er det Black Friday. «Black Friday» er et begrep som brukes om dagen etter Thanksgiving i USA, der handelsstanden sparker i gang julesalget med til dels oppsiktsvekkende tilbud. Også i Norge er tradisjonen i ferd med å slå rot, i år mer enn noen gang, kan det virke som.

Arne Inge Christophersen, styreleder og partner i Llowbank og en som har fulgt reklamemarkedet i Norge svært tett i lang tid, mener kommunikasjonen til alle de største selskapene fort kan beløpe seg til 100 millioner kroner.

- Den er nok noe større enn hva den er på en normal dag for å si det sånn, men mesteparten av Black Friday-kampanjene er jo annonsert på forhånd. De største kampanjene er ferdige, men det er fortsatt en del på nett i dag. Jeg vet ikke hvor mye det dreier seg om, men det kan fort være 100 millioner kroner som har blitt brukt på dette selv om det er vanskelig å se det helt isolert sett, sier han.

Mange av de store kjedene som Elkjøp, Expert og XXL har hatt store Black Friday-kampanjer denne uken og budskapet har ifølge Christophersen vært svært enkelt: Gode tilbud og Black Friday.  Men mye av reklamen tror ikke Christophersen, som tidligere var styreleder i Mediebyråforeningen, fanges opp.

- Alle som har vært flinke til å hente inn adresser bombarderer oss med nyhetsbrev, hvis du har vært inne og handla et sted får du påminnelser i dag. Akkurat den investeringen er det ingen reklamestatistikk som måler.

Han  understreker videre at selv om det brukes noen flere annonsekroner enn vanlig på en dag som denne, skapes det et inntrykket at det er en eneste, stor kampanje  for Black Friday.

- Vi bruker alle det samme uttrykket, Black Friday, selv om det er butikk a, b eller c. Det er et nytt fenomen. Men annonsørene bruker nok ikke så mye mer, om vi ser november eller desember under ett tror jeg. Markedet kommer ikke til å vokse drastisk sammenlignet med fjoråret på grunn av Black Friday.

Tror på økning:

Arne-Inge Christophersen var tidligere leder av mediebyrået IUM og har lang fartstid i det norske reklamemarkedet. Han tror vi bare har skrapt overflaten av hvor stort Black Friday kan bli i Norge. Her Christophersen sammen med dagens IUM-sjef Børre Sunde (t.v.) Foto: Eivor Eriksen.

Kjøpte all tv-reklamen i går kveld
Arne-Inge Christophersen mener Black Friday har vokst større med årene i Norge og er enda større i dag enn på samme tid i fjor.

- Det som er morsomt med dette er at det ikke er mange år siden vi ikke visste hva det var, men nå vet alle det, du skal være ganske døv og blind om du ikke har fått med deg at det er noe som skjer akkurat i dag. Bedriftene satser også mer på dette i år. Det ser vi på blant annet satsingen Skeidar, XXL og Expert hadde på tv i går.

Expert, Skeidar og XXL gikk nemlig sammen og kjøpte alle reklamespottene på TV 2 og TVNorge i går kveld. Til sammen er det 48 minutter med reklame på en og samme kveld.

Les mer her: Kupper TV 2 og TVNorge med reklamestunt

Skuffet over utvalget
 Christophersen har vært inne og tittet på tilbudene flere steder, og innrømmer han er skuffet over utvalget.

- Jeg oppfatter ikke at tv'er, for eksempel, er så veldig mye billigere i dag enn for en uke siden. Eller vaskemaskin eller joggesko eller hva det måtte være for noe. Mange benytter denne dagen til å tømme varelager. Det er en fin dag du kan selge ut produkter som er litt ukurante.  

- Er det noen som enda ikke har sett potensialet i Black Friday?

- Ja mange.  Det er mange som ikke har tatt dagen til seg og kastet seg på bølgen. Vi kommer til å se enda flere neste år som kaster seg på bølgen. Vi ser bare overflaten av det i år.

- Er det noen butikker som aldri vil kjøre Black Friday?

- Jeg kan garantere at vinmonopolet ikke kjører Black Friday, selv om en kunne ønsket det. Det hadde mok blitt ufattelige hyggelige resultater, men det kommer ikke til å skje. Det skal sies at Vinmonpolet justerer prisene noe ned hver måned, og du kan hente lister på nett og se, så de har litt Black Friday hver måned.