Instagram åpnet tidligere i høst markedsførings-APIet sitt, hvilket betyr at alle selskaper nå kan betale for sponset innhold på Instagram.
Les mer: Nå kan alle markedsføre seg på Instagram (krever innlogging)
Flere norske selskaper har benyttet seg av muligheten, men har foreløpig møtt en del negative reaksjoner.
Les mer: Her er Norges første Instagram-annonsører
Les mer: Brukerne raser mot Instagram-reklame
Til tross for at det først nå er mulig å betale for annonser, og på denne måten nå ut til brukere som ikke følger ens kommersielle profil, har innholdsmarkedsføring vært på Instagram lenge. Flere kjente profiler og bloggere har gjennom flere år markedsført for både produkter og tjenester.
Ikke nytt: Innholdsmarkedsføring gjennom profilerte profiler har lenge funnet sted på Instagram. Denne typen annonser har bare kommet opp for følgere av profilene.
Blogger Camilla Pihl har for eksempel reklamert for Essie-neglelakk, Freia Premium-sjokolade og Grand Hotel gjennom egen Instagram-profil. Alle innleggene har vært merket som annonser, men kun med en hashtag. Annonsene har kun vært synlig for følgere av profilen.
Satser på markedsføring gjennom profiler
Gosnap er en plattform som har spesialisert seg på innholdsmarkedsføring på Instagram. Gjennom Gosnap kan annonsører distribuere kampanjer til Instagram-brukere med over 10 000 følgere, som da får betalt for å legge ut sponsede bilder. Christina Parker, ansvarlig for Gosnap, tror ikke sponsede annonser utgjør en stor trussel mot tjenesten Gosnap tilbyr.
- Jeg tror ikke det at alle kan annonsere på Instagram kommer til å gi oss problemer med å selge produktet vårt. Vi tilbyr et verktøy som på en rask måte lar deg drive innholdsmarkedsføring som publiseres og deles av kjente og innflytelsesrike profiler, såkalt influencer marketing. Dette tilbyr ikke Instagram enda. Vår kjernemålgruppe er også unge mennesker i alderen 15-30 år, og de lar seg nok i større grad påvirke av folk de føler tillit til.
- Svekker ikke Gosnap: Christina Parker i Gosnap tror jenter i alderen 13-24 år, som er deres målgruppe, påvirkes mest av folk de føler tillit til og følger på Instagram - og ikke annonser.
- Flere har reagert negativt på annonser i en kanal som til nå har vært reklamefri. Tror du annonsene kan skade Instagram som kanal?
- Hvis det blir for mye sponset innhold, er jeg redd for det, ja. Jeg er personlig storforbruker av Instagram og bruker mye tid der hver dag. Det er fint med en kanal hvor man slipper støy, men dersom det blir for mye av det gode kan det få konsekvenser. Når det er sagt, ser det ut til at de som lagt igjen negative kommentarer på sponsede annonser, er en litt eldre brukergruppe som kanskje ikke er like vant til sponset innhold. Dette tror jeg likevel er en tilvenningssak. Vi vet for eksempel at unge mennesker ikke ser på dette som noe negativt så lenge annonsene er relevante.
- Unge er vant til å bli eksponert for reklame
Parker tror at den unge brukergruppen er vant til å bli eksponert for produktplassering og sponset innhold gjennom bloggverdenen og andre sosiale medier, og at de følgelig reagerer mindre på annonser. Likevel tror hun at for mye sponset innhold kan skade kanalen på sikt.
- Dersom Instagram tillater for mye sponset innhold, kan det jo alltids føre til at enkelte slutter å bruke kanalen. Instagram må passe på at de ikke selger ut produktet sitt så folk syns det blir for mye av det gode.
- Frykter du at annonsører kan se på virkemidler som brukes av Gosnap, og lage annonser som man ser funker?
- Etter å ha jobbet med å utforme kampanjer for sponset innhold på Instagram i nesten ett og et halvt år er det klart at vi har fått en del kunnskap om hva som fungerer og hva man bør styre unna. Men samtidig er Gosnap et verktøy for å spre kampanjer til store profiler som ønsker å gjøre kommersielt innhold – den tjenesten har ikke Instagram selv utviklet enda. Derfor mener jeg også at det at de nå selger sponset innhold, bare gir annonsørene enda et tilbud som de kan ta i bruk i mediemiksen sin.
- Ønsker annonsørene å raskt kunne tilby store profiler å markedsføre merkevaren sin, er de hjertelig velkomne til oss. Ønsker de å dele sine egne bilder på egen profil, synes jeg Instagram så langt har levert et fint produkt.
Kommentér