Kampanje skrev i går at Yousef Musavi, digital prosjektleder i Geelmuyden Kiese, og Håvard Nyberg, partner i Precis Digital, har analysert nettsidene til fire av de største partiene i Norge (Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet) og MDG – og funnet ut at MDG håndterer digitale kanaler på en mye bedre måte enn sine politiske konkurrenter.

Les mer her: Tydelig at MDG har gode digitale markedsførere

Hans Borgen, partner i OMG og medgründer av Miljøpartiet de Grønne (MDG), er en av hjernene bak partiets digitalsuksess. Borgen har bidratt som digital strateg for MDG siden 2009.

- Hva har dere gjort annerledes i 2015?

– Vi har investert enda mer, blitt enda bedre teknisk og vi har engasjert enda flere folk til å drive digital valgkamp. Vi skal være best av alle partier på nett og sosiale medier, men vi innser at vi har mye å gå på. Årsaken til at vi ikke har gjort det enda bedre er økonomiske ressurser, sier han.

- Kan du utdype hvem dere har engasjert til å drive digital valgkamp?

- Nei, det har jeg ikke ønske om å gå enda dypere inn på, for vi skal bruke de erfaringene vi har gjort til å gjøre det enda bedre i 2017.

- Hell med hemmelige aktivister
Borgen peker på at MDGs suksess i valgkampen delvis skyldes ressursene som er brukt på sosiale medier. MDG har opprettet en rekke sosiale medier-grupper innad i partiet, og deres some-ansvarlig har brukt mye tid på å produsere innhold og gode kampanjer.

- Vi har også kjøpt en god del trafikk, og publisert saker som har bidratt til å få en voldsom spredning. I tillegg har vi hatt grupper av aktivister, vi snakker flere hundre mennesker, som pusher saker vi er opptatt av. Dette er gjort med stort hell, og gjør at vi får en voldsom spredning av sakene våre.

- Vil hemmelige aktivister si profilerte mennesker som stemmer på partiet?

- Ja, det også. De hemmelige aktivistene er både medlemmer av partiet og andre støttespillere.

- Håper andre kopierer oss
Borgen sier MDG har sett på hvilke saker som har fått god trafikk i de foregående valgkampene, og satser på å produsere lignende innhold. I tillegg har nettsiden blitt rustet kraftig opp.

- Hva er nytt med nettsiden deres i år?

- Den har blitt tilpasset de erfaringene vi har gjort. Vi ser på hva folk søker etter, hva vi får klikk og respons på, også har vi brukt en del ressurser på å lage en god grafisk design og godt grensesnitt. Vi har fortsatt en del å gå på i forhold til kravet om universell utforming og det vil vi tenke mer på fremover.  Det er en levende side som hele tiden har forandret seg, og som hele tiden har forbedringspotensiale. Vi kommer til å satse enda mer på innhold nå fremover.

- Tror du andre partier nå kommer til gå deres digitalstrategi i sømmene og forandre nettsidene sine?

- Ja, og vi håper de gjør det fordi den nettsiden som kommer i 2017 kommer åpenbart ikke til å være lik den vi har nå. Det beste er om andre kopierer det vi er ferdige med.

– Det jobber mye unge folk i partiet som er vokst opp i en digital verden, så det er en god situasjon for partiet. Det finnes mye folk fra universiteter og høgskoler som har en dyp digital markedsføringskompetanse og teknisk innsikt.

- Har ikke andre partier det?

- Nei, ikke godt nok, det viser analysen GK har laget.

- Har nettsiden til MDG vært viktigst i valgkampen?

- Nei, det er sosiale medier som har vært viktigst, det trekker masse trafikk til nettsiden. Sosiale medier er på mange måter viktigere enn nettsiden. Vi har vært størst på Twitter, det er en undervurdert kanal.

- De var offensive til forslagene i begynnelsen
Borgen har vært engasjert i grønn politikk siden før partiet ble startet i 1986, og har vært strategisk rådgiver for MDG siden 2009.

Rådgiveren har hele tiden vært opptatt av at MDG skal være i front digitalt.

- Sammen med et par andre har jeg som strategisk rådgiver vært hjernen bak MDGs digitale satsing. Dette er et arbeid vi startet i 2009, og det et ingen tilfeldighet at vi har kommer dit vi er i dag. Da vi startet samarbeidet i 2009 kom OMG med en del ideer om hva partiet burde gjøre, men de var ganske offensive. MDG valgte til slutt å gjennomføre det vi foreslo, og siden har vi samarbeidet.

- Hva var det du foreslo som de var skeptiske til? 

- Vi lagde blant annet en egen valgomat. I 2009 var valgomater helt nytt, og vi lagde en egen fordi vi syns avisenes var for dårlige. Vi fikk en fantastisk respons på dette til tross for svært lite midler investert. Vi kjøpte også en del trafikk inn til hjemmesiden fra Google, der var vi også først ute.

Borgen møtte skepsis til å kjøpe trafikk, men svarte da med å bruke 5000 kroner på å vise at adwords faktisk fungerer.

- Tallene talte for seg, og de ble overbevist. Det var ikke en lang kamp, men det er viktig å bevise med fakta at ting fungerer. Når det er sagt var det en del folk i partiet som hadde medievitenskap fra Blindern som raskt skjønte at det vi gjorde var lurt.

- Skal utforske nye medier
Borgen forteller at MDG vant en SoMe-pris allerede i 2009, og det ikke er nytt at bransjen har lagt merke til partiets strategi.

- Vi eksperimenterte også med Youtube tidlig og la ut videoer, det har vi gjort en del av hele tiden.

OMG og MDG har samarbeidet i forkant av valgene i 2009, 2011, 2013 og 2015.

- Samarbeidet kommer til å fortsette i 2017, det er en plan vi allerede har begynt å legge.

- Hva er planene frem mot neste valg?

- Vi kommer åpenbart til å utforske nye sosiale medier. Du kan forvente en satsing på Snapchat og Instagram frem mot neste valg. Denne valgkampen har vi kjørt en del på sms, og det kommer til å trappes opp mot neste valg. I tillegg kommer vi til å satse hardere på e-postmarkedsføring fremover. Det er effektivt, og vi har erfaring med at folk videresender mailer med godt innhold. 

Hans Borgen presiserer at han kun uttaler seg som  rådgiver basert på hans erfaringer og bidrag til De Grønne i perioden fra 2009 til 2014, og hans egen oppfatning av partiets strategi i dag.