Sosiale medier blir stadig viktigere for de politiske partiene, som nå ruster seg til valgkampen. Det påvirker også partienes bruk av penger på betalt kommunikasjon.  For aktører som Facebook vil forsyne seg av partienes valgkampbudsjetter, på bekostning av blant andre avisene.

- Lokalvalget i år vil i stor grad bli utkjempet i sosiale medier. Sammenlignet med forrige valgkamp vil partiene flytte mange annonsekroner fra avisene til sosiale medier. Og her er jeg sikker på at video vil bli mye brukt. Se opp for mange filmer med både Raymond Johansen og Fabian Stang. Reklamevideoene vil da ofte bli laget lynende enkelt, kanskje med et Iphone-kamera, og de kan målrettes superpresist for eksempel til småbarnsforeldre i en skolekrets med et eget budskap knyttet til den aktuelle barneskolen, sier avdelingsleder i digitalbyrået Iprospect, Espen Grimmert, til Kampanje.

Les også: Skal kåre årets valgkampvinner

- VGTV matcher ikke Facebook
Han mener det er viktigere enn noensinne at politikerne og partiene lærer seg å beherske sosiale medier.

- Det skal velges mer enn 10.000 kommunestyrerepresentanter ved valget i høst. Langt flere personer står på en valgliste. For virkelig å få fart i en lokalvalgkamp er partiene avhengig av at flest mulig av disse lærer seg å kommunisere godt i sosiale medier – med Facebook som den desidert viktigste kanalen. Før ble politikerspirer kurset i skriving av leserbrev, nå er det langt viktigere at de lærer seg å beherske sosiale medier, sier Grimmert.

Han mener Facebook lett blir førstevalget for partiene som satser på levende bilder.

- Valgmulighetene Facebook gir for hundrevis av målrettede videoannonser kan ikke for eksempel VGTV matche godt foreløpig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Må lære seg sosiale medier: - For virkelig å få fart i en lokalvalgkamp er partiene avhengig av at flest mulig av disse lærer seg å kommunisere godt i sosiale medier – med Facebook som den desidert viktigste kanalen, sier avdelingsleder Espen Grimmert i Iprospect.

Ap: - Flere annonsekroner i sosiale medier
Arbeiderpartiet har de største finansielle musklene i valgkampen og bruker stadig mer krefter i sosiale medier.

- Arbeiderpartiet har alltid vært opptatt av å være tilgjengelig for folk der de er. Når flere bruker internett og sosiale medier til å lese nyheter og holde seg oppdatert, fremfor tradisjonelle medier, er det naturlig for oss å bruke flere annonsekroner der. Målretting og segmentering på Facebook gir oss mange muligheter for å nå folk med budskapet vårt, og bruke pengene så smart som mulig, sier kommunikasjons- og organisasjonssjef i Arbeiderpartiet, Pia Gulbrandsen, til Kampanje.

Les også: Ap starter valgkampen på Snapchat

Planene for bruken av sosiale medier under valgkampen er klare.

- Vi kommer til å bruke sosiale medier som en viktig og integrert del av valgkampen, både lokalt og sentralt. Facebook, Twitter, Snapchat og Periscope er for øvrig viktig for å være i kontakt med folk hele tiden, ikke bare i valgkamp. Vi startet satsingen tidlig, og har bygget sterke kanaler direkte til velgerne, med veldig mange av våre politikere til stede. Fra sentralt hold produseres bilder, infografikker og videoer, det aller meste internt. Samtidig følger vi med på hva slags innhold som fenger, og som folk har lyst til å like og dele, sier hun.

Hun legger til:

- Sosiale medier er dessuten viktige kanaler for å mobilisere og organisere frivillige som skal møte velgerne ansikt til ansikt. Dette er den aller viktigste delen av grasrotkampanjen vår.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flytter på annonsekronene: - Når flere bruker internett og sosiale medier til å lese nyheter og holde seg oppdatert, fremfor tradisjonelle medier, er det naturlig for oss å bruke flere annonsekroner der, sier kommunikasjons- og organisasjonssjef i Arbeiderpartiet, Pia Gulbrandsen.

Høyre: - Vi lager noen større filmer
Også regjeringspartiet Høyre satser stadig mer på sosiale medier og ikke minst video. Det vil prege høstens valgkamp.

- Vi følger utviklingen innen sosiale medier tett og er opptatt av å være til stede der vi kan snakke med folk om våre ideer og løsninger. Ifølge Facebook er halvparten av trafikken deres nå video. Så video er viktig for å nå ut med politikken og få tilbakemeldinger. Lyd og bilder gir anledning til å vise fram hjertesakene våre, og la folk bli bedre kjent med våre engasjerte lokalpolitikere, sier sjef for sosiale medier i Høyre, Ine Mæland, til Kampanje.

Høyre har rullet ut en videokampanje under tittelen «Din hjertesak».

- Vi lager noen større filmer, men det viktigste er de enkle og aktuelle videosnuttene som våre lokalpolitikere bruker til å snakke med folk der de bor. På din-hjertesak.no har flere kandidater lagt ut videoer om saker de vil jobbe for i kommunen, og de blir delt lokalt, sier Mæland, som forteller at Høyres valgkamporganiasjon bruker litt penger å spre videoinnholdet på Facebook.

 - Vi ser at gode, relevante videoer blir godt mottatt. Vi følger med og ber om tilbakemeldinger på hva velgerne er opptatt av. Det er viktig for vårt politiske verksted, vi utvikler politikken vår sammen med folk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lager filmer: - Vi lager noen større filmer, men det viktigste er de enkle og aktuelle videosnuttene som våre lokalpolitikere bruker til å snakke med folk der de bor, sier sjef for sosiale medier i Høyre, Ine Mæland.

- Vil savne Stoltenberg
Espen Grimmert i Iprospect regner med at alle partier vil betale for målrettet spredning av sitt videoinnhold på Facebook, i tillegg til den omfattende gratisdelingen.

- Jeg vil tro de kommer til å bruke mye betalt Facebook-distribusjon i valgkampen. På ubetalt-fronten er Jonas Gahr Støre og Erna Solberg allerede brukbart i gang. Begge når rundt 20.000 personer ubetalt når de legger ut en video. Mens Siv Jensen har blitt helt taus etter at hun flyttet inn i Finansdepartementet. Det tror jeg er en tabbe, sier Grimmert, som mener én profil med fortid norsk politikk fortsatt ruver i sosiale medier.

- Den store kommunikatoren på Facebook er fremdeles Jens Stoltenberg. Han kan få 200.000 visninger av videoene sine gratis når han legger ut noe på norsk. Det blir lett å savne ham i valgkampen som kommer.

Natos generalsekretær og Norges tidligere statsminister var for øvrig hovedrolleinnehaver i den desidert mest omtalte videoen under forrige valgkamp. Arbeiderpartiets valgkampstunt med Taxi-Jens vekket oppsikt, også utenfor Norges grenser.

Les også: Try står bak Taxi-Jens

Les også: Obama lo av Taxi-Jens