I forbindelse med 100-årsjubileet til Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) har foreningen kåret den beste markedsføreren gjennom foreningens levetid.
I Oslo rådhus i går kveld, med selveste ordfører Fabian Stang til stede, ble derfor foreningens jubileum markert. Foreningen ble stiftet i 1915 av Robert Millar under navnet «Reklameforeningen i Oslo»
Samtidig ble det også klart for kåringen av «Årets beste markedsfører gjennom 100 år» og i konkurranse med kjente, norske markedsførere som Freia, Mills, SAS og Stabburet Leverpostei, var det til slutt Tine som ble stående igjen på toppen.
- Hva sier man når man blir kåret til århundrets markedsfører?
- Nei, det er var jo helt fantastisk, sier Brit Græsholt i Tine til Kampanje.
- En faglig reise
Græsholt var selv til stede og tok i mot prisen. Hun jobber til daglig i Tine med tittelen merkestrategisk rådgiver og har jobbet, om ikke siden tidenes morgen, i alle fall i lang, lang tid - nærmere bestemt 30 år.
- Vi har vært gjennom en veldig spennende faglig reise gjennom alle disse årene som startet med den første logoen «Firkløvermerket» og som ble brukt for salg av ost og smør, sier hun.
Stolt: Brit Græsholt i Tine mottok i går utmerkelsen Århundrets markedsfører fra Markedsføringsforeningen i Oslo.
Tre epoker
Hun deler Tines markedsføringshistorie opp i tre epoker; først perioden 1856-1950 der det første firkløvermerket ble valgt og den første logoen ble lansert i 1933. Så kom en periode som varte frem til Tine-merkevaren første gang ble lansert i 1992 og som ga startskuddet til kjente merkevarer som Jarlsberg (1956), Norvegia (1962) og Ridder (1969).
- Det har vært mye stolthet og glede og jeg har jo vært med på mye av utviklingen. Det største som skjedde, var kanskje i 1992 da vi lanserte Tine-merkevaren med en stor strategisk bevissthet. Det har vært et fantastisk faglig miljø, sier Græsholt.
Den tredje og foreløpige siste epoken strekker seg fra 1992 og fremover etter at den i dag så kjente Tine-logoen ble lansert og som har gitt nye produkter som Litago og Yt.
- Går det an å trekke en linje i Tines markedsføring gjennom 100 år? Hva er DNA-et til Tines reklame og markedsføring?
- Vi tenker kvalitet og smak, og så har vi jo alltid hatt det med sunnhet. Smak og sunnhet, sier hun.
- Hva kjennetegner Tine-reklamen?
- Historiefortellingen og røttene våre. Gjennom innsikt har vi også klart å tilpasse oss godt de endringene som har funnet sted gjennom alle disse årene med tanke på målgrupper, nye medier og nye kanaler. Vi har hatt evne til å fornye oss, sier hun.
- Vær nysgjerrig
- Du har vært med lenge. Har du et godt råd til de som skal henge med i 30 år til?
- Du må være nysgjerrig og hele tiden ønske å bli bedre. Økt konkurranse trigger oss det, sier hun.
- Hva er din favoritt Tine-reklame?
- Det må jo være babyfilmen fra 1992 med melkebarten i forbindelse med lanseringen av Tine-merkevaren. Vi gjentok den i 1994 under OL med idrettsutøverne. Det var Ingebrigt Steen Jensen og Tutta Sæthre i JBR Reklamebyrå som laget den, sier Græsholt.
De siste årene har Tine jobbet med Try Reklamebyrå og byrået valgte nylig også SMFB og McCann som samarbeidspartnere på reklamesiden.
- En inspirasjon
Ifølge juryen som har kåret «Beste markedsfører gjennom 100 år» har Tine «en spennende markedsføringshistorie». Juryleder Lene Bjørk sier følgende til Kampanje etter markeringen.
- Tine har vært flinke til å finne gode løsninger og kan derfor være til inspirasjon for andre markedsførere.
- Hvordan har det i det hele tatt vært mulig å komme frem til en vinner?
- Det har vært mange sterke nominasjoner til prisen, og juryen brukte god tid på å diskutere og vurdere de ulike kandidatene opp mot kriteriene. Vi har lagt vekt på strategi, synlighet, kreativitet og tilstedeværelse over tid. Det har vært spennende å få et bedre innblikk i disse markedsføringshistoriene, og det er imponerende hvilket markedsføringsarbeid mange av kandidatene har gjort, men Tine ble kåret til vinner av beste markedsfører gjennom 100 år siden de har en lang og spennende markedsføringshistorie, sier Bjørck.
I juryens begrunnelse heter det at Tine «har vært synlige gjennom flere kreative konsepter og har jobbet langsiktig og målrettet mot sin strategi; å bygge sterke merkevarer under en felles fane».
- De har lagt vekt på å utvikle konsepter det er mulig å dramatisere over tid, samtidig som de har fokusert på å være tidsaktuelle og relevante i forhold til hvordan markedet har utviklet seg heter det i jurybegrunnelsen.
Tine får også ros for å ha tatt «tatt i bruk nye kanaler og flater» og klart å jobbe «langsiktig med både folkeopplysning og markedsføring».
Juryen som har kåret vinneren har bestått av Nathalie Warembourg fra Maxus, Åsne Graver fra Netcom, Gaute Engbakk fra Gambit, Knut Kristian Hauger fra Kampanje, Katinka Grundseth fra Westerdals, Petter Gulli fra DDB, Runar Pahr Andresen fra Lilleborg og juryleder Lene Bjørck fra OMG og nestleder i styret til MFO.
- Med utgangspunkt i forbrukerinnsikt har de lagt vekt på god historiefortelling og laget mange kreativt sterke kampanjer for flere av sine produkter, som mange husker. Gjennom god dramaturgi og gode historier har de tatt en plass i forbrukernes hoder. De har vunnet en rekke priser for sine reklamekonsepter gjennom årene, sier juryen.
Leder av Oslo Markedsførerforening - Tanja Schøyen i Fox International - sier foreningen kåret den beste markedsføreren gjennom 90 år på sitt 90 års-jubileum og at det derfor var naturlig å gjenta øvelsen.
- Vi syntes derfor at det var naturlig og å gjøre det samme under 100-årsjubileumet vårt, og ikke minst en fin tradisjon, sier hun.
Kommentér