Seks finalister har kjempet om tittelen «Årets Markedsfører 2014», men til slutt var det forsikrings- og pensjonsselskapet Storebrand som gikk av med seieren. Dermed kunne et nytt finanskonsern smykke seg med tittelen landets beste markedsfører, etter at DNB vant prisen i 2010.

Prisen ble delt tirsdag kveld på et større arrangement i regi av Handelshøyskolen BI, Markedsføringsforeningen i Oslo, Markedsforbundet og Kampanje.

Det var professor og instituttleder ved Institutt for markedsføring, Bendik Samuelsen, som delte ut prisen. Samuelsen har også vært faglig ansvarlig i juryen.

- Juryen var samstemte i sin konklusjon og vi har gleden av å tildele prisen «Årets markedsfører 2014» til Storebrand for caset «Skal bare reposisjonere et av Norges eldste finanskonsern», sa Samuelsen under opplesningen av juryens begrunnelsen. 

- Tenk dere dette
I finalen kjempet Storebrand med en rekke av de største norske markedsførerne og bedriftene som NSB, Freia og Volkswagen. Men til slutt var det altså et av Norges eldste finanskonsern som stakk av med seieren. 

- Tenk dere dette da. Dette er den høyeste prisen man kan vinne og i hvert fall når man selv vinner prisen, sa markedsdirektør i Storebrand, Jostein Christian Dalland, da han tok i mot diplomet som beviser at Storebrand var landets beste markedsfører i 2014. 

Sammen med Dalland var også merkevareansvarlig Kathinka K. Sommserset med opp på scenen for å ta imot prisen. De to hadde tidligere på dagen presentert markedsføringscaset til Storebrand for deltakerne på den nye marketingkonferansen «Norwegian Marketing Summit».

- Skjer enormt mye
Dalland og Sommerset takket også sine samarbeidspartnere på kommunikasjonssiden, Starcom, McCann og Creuna for et «ypperlig» samarbeid.

- Det skjer enormt i faget vårt og det har skjedd mer de tre siste årene, enn de foregående 30 årene og det kommer bare til å aksellerere fremover, fortsatte Dalland.

Les mer om kampanjen «Skal bare» på Kampanjes «Byråguiden» (Byråguiden er en betalt tjeneste)

Storebrand vant prisen mye på grunn av hvordan selskapet har styrket seg inn mot personmarkedet etter de store pensjonsreformene i Norge med overgangen fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjoner, samtidig som det i dag hviler et mye større ansvar for sparingen på hvert enkelt individ.

Les også: Storebrand måtte endre reklamen

Med sin fortid som en tilbyder av pensjon på bedriftssiden var Storebrand nødt til å foreta seg noe. Løsningen ble altså en full reposisjonering av selskapet og en helt ny kommunikasjonsstrategi der et av de sentrale elementene var kommunikasjonskonseptet «Skal bare» og filmene med samme navn.

- Storebrand kom tungt fra bedriftssiden, men vi måtte være posisjonert annerledes og mer inn mot individene, sier Dalland til Kampanje.

Her kan du se «Skal bare»-filmene til Storebrand.

BI-professor Bendik Samuelsen mener «vinneren hadde behov for en vesentlig kulturendring i favør av individuelle forbrukere»:

- Dette er noe som inngår som et viktig element i vinnerens case. Vinneren innså at det måtte gjennomgripende endringer til, og ga seg i kast med et ambisiøst prosjekt fra å være produktorientert til å bli kundeorientert, kunne Samuelsen fortelle.

- Skyhøyt nivå
Juryleder har i år vært Tanja Schøien, som til daglig jobber som markedssjef i Fox International Channels. Hun sier til Kampanje at hun er imponert over nivået i årets konkurranse.

- Jeg er imponert over arbeidet som er blitt lagt ned i de innsendte casene både i første og andre runde. Nivået har vært skyhøyt, sier hun.

Det er Markedsforbundet, BI, MFO og Kampanje som står bak prisen, som i år deles ut for 27. gang.