Jeg klarer altså ikke å forstå hva Content marketing er og hvordan dette skiller seg fra «vanlig» markedsføring. Content Marketing Institute prøver seg på en definisjon på sin hjemmeside:
«Content marketing’s purpose is to attract and retain customers by consistently creating and curating relevant and valuable content with the intention of changing or enhancing consumer behavior. It is an ongoing process that is best integrated into your overall marketing strategy, and it focuses on owning media, not renting it».
På hvilken måte dette skiller dette seg fra «vanlig» reklame? Reklamen skal selge produkter, og for å gjøre det, må de fortelle hvilke fordeler produktet har, hva det koster og hvor man får kjøpt det. Folk er opptatt av fordeler, ikke av hverken forskjeller eller mer eller mindre relevante historier. Reklame skal selge, ikke underholde, og selge gjør du når du har et produkt folk vil ha til en pris de vil betale. Gjennom reklamen forteller du dem at du har nettopp det. Definisjonen innebærer også at man «eier» media. Hvilke media er det man eier? Ingen eier internett.
For meg er Content Marketing inntil videre et «buzz-word». Spiller det noen rolle hva man kaller ting? Ja, det gjør det. Om reklamebyråer og konsulentfirmaer (som står bak mange buzz-words) tar kjente begreper eller metoder og gir det ny innpakning for at de skal slå bedre an hos kundene som ikke alltid er så oppegående på dette feltet, så spiller det en rolle.
De sosiale mediene gjør at det er mulig på en billig måte å legge ut tilleggsinformasjon om produktene, slik som Apotek1, som legger ut råd og veiledning om sykdommer og medisiner. Og da særlig i bilde/video format. Jotun har lagt ut flere videoer om hvordan man maler ulike materialer. Noe slikt kunne de ikke ha gjort uten sosiale medier, eller riktigere, internett, så slikt sett er dette nytt.
Men disse historiene forutsetter det samme som reklame, det må være noe som er relevant og nyttig for en spesifisert målgruppe, ellers blir de oversett. For historiene ER jo også reklame og stiller derfor med et handicap i forhold til en redaksjonell artikkel med tanke på troverdighet
Content Marketing Institute påstår at folk er trøtt på reklame. Jeg vet ikke hva slags dekning de har for det utsagnet. Man blir i hvert fall trøtt på reklame som ikke inneholder noe du trenger, men man kan også bli trøtt på historier rundt produktet som heller ikke forteller deg noe nyttig. Vi har et begrep som kalles «information overload». Hva gjør kunden når det rett og slett blir for mye informasjon å forholde seg til? Da siler man informasjon. Noen forskere mener at uttrykket ikke er relevant, da alle mennesker alltid velger ut informasjon de mener de kan ha nytte av.
Når det gjelder innhold utover ren produktinformasjon, tror jeg det etter hvert kommer til å bli kaos. Ta sykdommer og medisiner. Når jeg søker opp en enkelt sykdom, på engelsk, kommer det opp så mange alternativer at man blir helt forvirret. Hva skal man velge, hvem skal man tro på? Bak de fleste artiklene ligger det en produsent av en medisin som alle påstår at de er best.
Hans Mathias Thjømøe, siviløkonom, dr.philos.
Kommentér