Mandag skrev Kampanje at Norges Røde Kors i helgen bestemte seg for å kjøre en nasjonal reklamekampanje for innsamling av penger jordskjelvkatastrofen i Nepal. Men hjelpeorganisasjonen møtte på et uventet problem: Tv-kanaler som TV 2 og TVNorge er utsolgt for reklameplass til langt ut i juni.

Dermed kom Røde Kors opp med ideen om å spørre næringslivet og tv-annonsører om de var villige til å gi bort noe av reklameplassen til beredskapsorganisasjonen.

- Svært høyt beløp
Etter at saken ble publisert i går,  har Røde Kors og reklamebyrået McCann opplevd en enorm pågang av annonsører som vil gi fra seg bestilt reklame. Annonsører som har gitt fra seg reklametid er DNB, Telenor og Coca-Cola. MTG TV, med kanaler som TV3, har også åpnet for gratis reklame for Røde Kors. Mens konkurrentene er utsolgt for reklameplass de neste ukene, kan TV3 på grunn av høyere seertall enn ventet gi Røde Kors reklametid for 100.000 kroner. 

- For to dager siden hadde vi ingen reklameplass til vårt Nepal-budskap og begrensede midler til hjelpearbeidet vårt i Nepal. Nå har vi fått reklameplass verdt svært høye beløp – og allerede samlet inn 11 millioner kroner til den jordskjelvrammede befolkningen i Nepal. Jeg hadde aldri trodd det skulle gå så raskt, sier Ellen Johnsen, innsamlingssjef i Røde Kors, til Kampanje.

Les mer: Røde Kors kommer ikke på tv

- Leste saken og slo til
En av aktørene som har meldt seg til tjeneste for  Røde Kors er Media Direct. Norges største salgsselskap innen kinoreklame tilbyr gratis reklameplass i en rekke kinoer landet rundt.

- Kolleger leste saken på Kampanje i går og tipset meg om at Røde Kors hadde behov for reklameplass. Da tenkte jeg at dette må vi slå til på og hjelpe Røde Kors med å nå ut til nordmenn. Vi kan ikke tilby tv-reklame, men kinoreklame kan vi bidra med, forteller administrerende direktør Bjørn Erling Ottersen i Media Direct til Kampanje.

Ut til 250.000 kinogjengere
Media Direct tilbyr når reklamplass i rundt 80 kinoer i Oslo og landet for øvrig i rundt 14 dager. Røde Kors-kampanjen vil nå ut til cirka 250.000 kinogjengere.

- Markedsprisen på denne reklamen er rundt 150.000 kroner, foreller Ottersen.

- Når kan Røde Kors være på lufta med sin innsamlingsaksjon?

- Vi bør kunne gå «live» i morgen, sier Ottersen.

Innsamlingsleder  Ellen Johnsen i Norges Røde Kors er begreistret.

- Vi takket så klart ja! Vi ble supperhappy over at vi får slippe til på kino og for alle henvendelsene fra annonsører og medier, sier Johnsen.

- Jeg vil gjerne presisere at Røde Kors ikke forventer at alle kan gi. Og vi kan selvsagt ikke be om reklameplass hver gang det skjer en naturkatastrofe. Men menneskene i Nepal mangler alt akkurat nå.