Regjeringen foreslår at all tobakk som selges i Norge skal ha standardisert og reklamefri emballasje.

- Snusboksen og tobakkspakken er en reklamekanal. Spesielt utformet for å nå ulike målgrupper, sa helseminister Bent Høie under  en pressekonferansen tirsdag der han sammen med generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, presenterte de nye, forebyggende tiltakene mot tobakk.

Anne Lise Ryel har en plan:

- Det vi ønsker er at det skal bli jævlig kjedelig. Tenk å ha den pakken her i veska, på bordet, sa Ryel.

Ribbes for design og logo
Regjeringens forslag innebærer at tobakkspakningene vil få en mørkegrønn farge og pakningens utforming skal være lik. Skriften som angir merke- og variantnavn skal standardiseres, både fargen, fonten, størrelsen og plassering på pakken. Produsentens logo og andre designelementer, som farge, tegn og symboler skal ikke brukes, verken på pakningene eller på produktene.

Alf Bendixen, partner i Big Blue & Company, har jobbet med reklame og merkevarebygging i en årrekke. Han har tidligere vært svært kritisk til myndighetenes satsing på antirøykekampanjer.

- En symbolsak nesten uten effekt, sa Bendixen til Kampanje om en statlig reklamekampanje mot røyking i 2012.

Har vært kritisk: Alf Bendixen har vært sterkt kritisk til statens antirøykekampanjer tidligere. Nå mener han regjeringen varsler krig mot tobakksindustrien.

Les mer: - Antirøykekampanje et slag i luften

Les mer: - Ingen interessekonflikt

- Foreslo det samme for lenge siden
Nå mener han helseministeren har funnet riktig oppskrift i bekjempelsen av tobakk.

- Jeg er helt enig med helseministeren i at pakninger uten branding er en smart vei å gå for å få ned rekruttering til å røyke sigaretter og bruk av annen tobakk. Dette er det første fornuftige tiltaket for å få ned tobakksforbruket siden daværende helseminister Dagfinn Høybråthen innførte røykeforbud på serveringssteder for over ti år siden, sier Bendixen.

Han forteller at han har foreslått tilsvarende tiltak for lenge siden:

- Jeg foreslo selv å gjøre nos slikt med pakningsdesign for mange år siden i stedenfor de små og nesten virkningsløse antirøykekampanjene som Helsedirektoratet har lansert med jevne mellomrom. Mens en antirøykekampanje vanligvis har en varighet på noen uker, vil dette tiltaket være permanent 24 timer i døgnet 365 dager i året, sier han.

I 2012 sa Bendixen til Kampanje at det er spesielt tre virkemidler som ville vært effektive innenfor tradisjonell markedsføring.

- Det ene er å begrense distribusjon og tilgjengelighet, som man har gjort med Vinmonopolet. I dag kan man kjøpe sigaretter 24 timer i døgnet. Det andre er å sette prisen opp kraftig, og det tredje er å fjerne all design og merkevare fra alle pakker, sa Bendixen den gangen.

- 100 prosent merkelojale
Bendixen forteller at røyk og snus skiller seg helt ut som produktkategorier.

- Sigaretter og annen tobakk er den eneste produktkategorien der kundene er så å si 100 prosent merkelojale. Dette er egentlig absurd. Det produktet som dreper flest nordmenn, er det produktet kundene er mest lojal til, sier han.

Derfor vil standardisert og reklamefri emballasje gi effekt, poengterer Bendixsen.

Merket er svært viktig for brukerens identitet. Å fjerne alle symboler vil redusere båndet mellom bruker og merke. At man har sett positive resultater i Australia overrasker meg ikke.

- Aktørene vil mislike det sterkt
Han mener industrien vil frykte og mislike de nye tiltakene mot tobakk. 

- Hvis helseministeren virkelig vil ha ned rekruttering til sigarettrøyking, så mener jeg han nå begynner å bruke virkemidler som aktørene i kategorien vil mislike sterkt. At det er forbud mot reklame for tobakksprodukter er ikke et problem for bransjen. Det er bare noe de later som. Antirøykekampanjer er heller ikke noe problem for bransjen fordi de støttes med så lite penger at det knapt kan bli effekt. Å fjerne merkevarene fra kategorien er å starte en krig mot industrien, sier Bendixen om forslaget som regjeringen nå sender ut på høring.

Snusgiganten Swedish Match er kraftig provosert.

- Problemet er at de sauser sammen snus med sigaretter. Snus er 90 prosent mindre skadelig enn røyk. Høie sa at de ikke vil gjøre det samme med alkoholflaskene. Det reagerer vi på: Det er knapt registrert noen dødsfall knyttet til snus, mens det er mange tusen som rammes av alkoholens negative virkninger, sier informasjonsansvarlig Nils Erlimo i Swedish Match til VG.